24 Eylül 2008 00:00

Genç-Sen’in kapatma davası bugün


Türkiye’nin ilk öğrenci sendikası Genç-Sen hakkında açılan kapatma davasının ikinci duruşması, bugün Sirkeci İş Mahkemesi’nde görülecek. Genç-Sen üyeleri de mahkeme önünde bir protesto gerçekleştirecek.
Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yer alan 23. maddede, “Herkesin çıkarını korumak için sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı vardır” yazsa da, ülkemizde birçok sendika ‘kapatılma’ kararı ile karşı karşıya. Daha önce Eğitim Sen, Emekli Sen ve Tüm Köy-Sen’e kapatılma davası açılmıştı. Tüm Köy Sen kapatıldı. Emekli-Sen’in davası ise sürüyor.
‘Örgütlenme, en temel insan hakkı’
Türkiye’deki kısıtlayıcı sendika yasalarında öğrencilerin sendikal örgütlenme haklarının açıkça belirtilmediğini anlatan Genç-Sen’den Simin Gürdal, zaten Genç-Sen’e açılan kapatma davasının gerekçesini de bunun oluşturduğunu söyledi. Anayasa’nın 90. maddesine göre Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerin hükümleri iç hukukun üstünde olduğunu vurgulayan Gürdal, “Dolayısıyla Türkiye’nin altına imza attığı bir dizi sözleşme, bizim sendikal örgütlenme hakkımızın yasal dayanaklarını oluşturuyor. Örgütlenme hakkının en temel insan haklarından biri olmasına ve Türkiye’nin bu hakkı tanıyan bir dizi uluslararası sözleşmeye taraf olmasına rağmen, Genç-Sen’e açılan kapatma davası tek örnek değil. Sendikal mücadele yürüten emekliler ve çiftçilerin de aynı gerekçelerle sendikal hakları engelleniyor” şeklinde konuştu.
Genç-Sen, öğrenci sendikası çalışmaları Ağustos 2006’da DİSK’in çağrısıyla önce İstanbul’da, ardından diğer illerde gerçekleştirilen forumlar ve toplantılarla başladı. Bu süreç 2007 Eylül’ünde tüzük ve kurucu genel kurul çalışmalarına evrildi. 15 Aralık 2007’de Kurucu Genel Kurul’un gerçekleştirilmesiyle, Türkiye’nin ilk öğrenci sendikası Genç-Sen kuruldu. (İstanbul/EVRENSEL)
Nihat Karadağ

Evrensel'i Takip Et