26 Eylül 2008 00:00

Zonaro yeniden İstanbul’da


Osmanlı Devleti’nde “Ressam-ı Hazret-i Şehriyari” unvanını alan son ressam Zonaro’nun eserleri, İstanbul’u terk etmesinden doksan sene sonra Yapı Kredi Kültür Merkezi-Sermet Çiftler Sergi salonu’nda yeniden Türkiyeli sanatseverler ile buluşuyor. “Hayatın ve Işığın Ressamı: Fausto Zonaro, Bir Osmanlı Saray Ressamının İstanbul’daki Hayatı ve Resimleri” adı altında düzenlenen sergide, ressamın İstanbul’da Sultan Abdülhamid’in himayesi altında geçirdiği yıllarda hazırladığı ve aldığı armağanlar, Adolphe Thalosso’nun yazdığı, Fausto Zonaro’nun resimlediği, 1908 yılında sadece üç yüz adet basılan “Deri Se’adet ou Stambul, Porte du Bonheur” isimli kitapta yer alan resimlerin orijinalleri gibi daha önce gün yüzüne çok az çıkmış birçok eser yer alıyor.
Sergide aynı zamanda, İkinci Abdülhamid’in 31 Mart Ayaklanması’ndan sonra tahttan indirilmesi ile saray ressamlığı unvanını kaybeden ve 1909 yılında hayal kırıklığıyla ülkesi İtalya’ya geri dönerek San Remo kentine yerleşen Fausto Zonaro’nun 1924 yılında kaleme aldığı, kapağından içine yerleştirilecek görsel malzemeye kadar basıma hazır bir kitap olarak tasarladığı “Abdülhamid’in Hükümdarlığında Yirmi Yıl” isimli hatıratı da Yapı Kredi Yayıncılık tarafından ilk kez Türkiye’de yayınlanıyor.
24 Eylül günü açılışı yapılan “Hayatın ve Işığın Ressamı: Fausto Zonaro” isimli sergi, 1 Kasım Cumartesi gününe kadar kapılarını ziyaretçilere açık tutacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et