28 Eylül 2008 00:00

İçişleri Bakanı bu işkenceyi görmedi

Milyonlarca kişi televizyonlardan ve gazetelerden izledi. Ama İçişleri Bakanına göre böyle bir işkence yaşanmadı

Paylaş

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hakkari’deki Newroz kutlamalarında sivil polislerin kolunu kırmaya çalıştığı 14 yaşındaki Cüneyt Ertuş’a yapılan işkenceyi inkar etti. Bakan Atalay bununla da yetinmedi “Polisler hakkında şikayet yapılmadı” dedi. Bakanın tutumu Türkiye’de işkencenin ‘görmezden gelindiğini ve işkencecilerin’ korunduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Olayı AİHM’e taşındı.
21 Mart Newroz kutlamaları sonrası Hakkari’de çıkan ve iki kişinin de hayatını kaybettiği olaylarla ilgili DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi yöneltti. Geylani, olaylarla ilgili bir soruşturma açılıp açılmadığı konusunda bilgi verilmesini talep etti. Soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, polisin saldırısı sonucu hayatını kaybeden İkbal Yaşar, Fahrettin Şedal, sağ gözünü kaybeden 12 yaşındaki Savaş Ballıtaş’ın durumlarıyla ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını açıkladı.
İçişleri Bakan: İşkence yok!
Bakan Atalay, 14 yaşındaki Cüneyt Ertuş’a sokak ortasında yapılan işkenceyi ise reddetti. Gazete ve televizyonlarda milyonlarca kişi izlemesine rağmen, Bakan Atalay, sivil polislerin sokak ortasında Ertuş’un kolunu kırarcasına bükmesini görmezden geldi ve şöyle dedi: “Hakkari Sulh Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı verilen Cüneyt Ertuş isimli şahsın alınan doktor raporlarında vücudunda yeni bir tıbbi lezyona, darp ve cebir izine rastlanılmadığı belirtilmiştir. Ayrıca soruşturma aşamasında kendisinin veya avukatının herhangi bir şikayeti olmamıştır.”
Dosya AİHM’de
Tutuklanarak Bitlis Cezaevi’nde 21 gün tutulan Cüneyt Ertuş’un ailesi ve avukatları olayın hemen ardından doktor raporlarıyla işkenceyi belgeleyerek polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak Savcılık polisleri korumak amacıyla ‘takipsizlik’ kararı verdi. Van Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da bu kararı değiştirmeyince Ertuş ailesi, soruşturmanın engellendiği ve adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle AİHM’e başvurdu. Ertuş ailesi, maddi ve manevi tazminat talebinde bulunurken, Türkiye’nin de yargı mekanizmasını ve iç hukukunda gerekli değişiklikleri yapması için mahkemeye şikayette bulundu.
Geylani: Tatmin edici değil
DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Bakan Atalay’ın verdiği yanıtın ne kendilerini ne de kamuoyunu tatmin edecek düzeyde olmadığını söyledi. Geylani, Bakan Atalay’ın sorulara tam ve açıklayıcı yanıtlar vermediğini belirterek, yanıtın “baştan savma” olduğunu kaydetti. Hamit Geylani, “Bakan Atalay, yapılan işlemlerle ilgili tatmin edici bilgiler vermedi. Olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Okulda yoksulluk ayrımcılığı

SONRAKİ HABER

Kapatma yasalardan çıkarılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...