29 Eylül 2008 00:00

Evrensel Kültür’de 1908 tartışması

Aylık kültür-sanat ve edebiyat dergisi Evrensel Kültür’ün 202. sayısında 1908 devrimi dosyası yer alıyor.

Paylaş

Aylık kültür-sanat ve edebiyat dergisi Evrensel Kültür’ün 202. sayısında 1908 devrimi dosyası yer alıyor. Taner Timur, Ragıp Zarakolu, Sacit Kutlu, Chris Stevenson ve Aydın Çubukçu, Devrim’in toplumsal ve tarihsel kökleri ve devrimin kendi üstüne kapanışının yarattığı gelişmeleri tartıştıkları bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdiler.
Evrensel Kültür bu ay yine Ali Öz fotoğrafı ve Sennur Sezer’in yazdığı şiirle açılıyor. Derginin dosyası “1908 Devrimi; kökleri ve etkileri” başlığını taşıyor. Nuray Sancar imzası taşıyan Ergenekon-pop yazısı ise sıranın kime geleceğinin merakla beklendiği bir oyuna dönüşen Ergenekon davası sürecine sağlıklı bakabilmenin yollarını tartışıyor. CERN’de yapılan ve evrenin oluşum gizlerini açıklaması beklenen Büyük Patlama Deneyi’ni ve deneyin etrafında sürdürülen tartışmaları Eski TÜBİTAK başkanı Prof. Namık Kemal Pak anlatıyor.
Nobelli yazar Orhan Pamuk’un son kitabı Masumiyet Müzesi’ni, “Meta fetişizmi ve Orhan Pamuk’un müzesinin sırrı” başlıklı yazısıyla Çağdaş Günerbüyük eleştirdi. Dali’nin mizacına uygun bir gösterişle getirtilen ünlü sürrealist Salvador Dali’nin sergisi, “Çanlar çalsın, Dali geldi!” başlıklı yazısında Ebru Mocoş tarafından değerlendiriliyor.
Osmanlı ve Müslüman bir kadının Türkçe yazdığı ilk kitap olan “Aşk-ı Vatan”daki özgürlük anlayışını, “Gülbeyaz neden denize bakmaz?” başlıklı yazısında Laurent Mignon inceliyor. Ünlü İspanyol yazar Juan Ramon Jimenez’in yaşamı ve yapıtları, Çağlar Erteber’in kaleminden Evrensel Kültür’ün sayfalarında yer alıyor. Sennur Sezer, dergi için Latin Amerikalı edebiyatçı Roberto Bolano’yu yazdı. Yazısı, “Darbenin sarstığı sanat” ismini taşıyor.
Günümüz dünyasında sanatın tezahür ettiği farklı biçimleri tarif eden ve ‘sanat nasıl üretilmeli’ sorusunun yanıtlarını arayan “Bugüne sanatla bakmak” yazısı Barış Yıldırım imzasını taşıyor. Ferda Çağlayan’ın İstanbul’un heykel gündemi başlıklı dizi yazısında bu ay, Hürriyet anıtı ve Figür heykeli var.
Evrensel Kültür’de İranlı keman virtüözü Ferid Feryad’la yapılmış bir röportaj da yer alıyor. Ankara konseri sonrası röportajı Onur Bakır yaptı. İngiliz manzara fotoğrafçısı Michael Kenna’nın Sessiz İzlenimler sergisini Çiğdem Ünal, ünlü Osmanlı saray ressamı Zonaro’yu ise Koray Karaermiş yazdı. Ken Loach’un göçmen işçilerin sorunlarını ele alan son filmi “İşte Özgür Dünya”yı Ercüment Akdeniz, Müslüman bir Fransız hat sanatçısı olan Hakikat Feller’in “Ah!…” isimli sergisini Mustafa Kara değerlendirdi.
Evrensel Kültür’de ayrıca Cengiz Bektaş ve Kirkor Yeteroğlu’nun şiirleri yer alıyor.
Derginin 202. sayısı tüm bayilerde ve kitapçılarda bulunabilir. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: 0212 247 65 17
ÖNCEKİ HABER

Şükrü Erbaş’ın 30. şiir yılı kutlandı

SONRAKİ HABER

Paul Newman 83 yaşında öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...