29 Eylül 2008 00:00

Çöpler arasında yaşam savaşı

Gece hayatı ve sosyetik tatilcileri ile akıllarda yer bırakan Bodrum, bu günlerde bir drama ev sahipliği yapıyor.

Paylaş

Gece hayatı ve sosyetik tatilcileri ile akıllarda yer bırakan Bodrum, bu günlerde bir drama ev sahipliği yapıyor. 1989’dan beri Yalıkavak Çöplüğü’nde kurdukları barakalarda yaşayan aileler, ekmeklerini çöplükten çıkarıyor. 9 gün önce Yalıkavak Belediyesi’ne ait Kanlıkaya mevkiindeki çöplük alanında ‘metan gazı sıkışması’ sonucu çıkan yangın güçlükle kontrol altına alınırken, ailelerin zaten zor olan yaşam koşulları bu yangınla iyice çetinleşti.
Naylon çadırda devam
Bu yangında çöplükteki barakalar kullanılamaz hale gelirken, aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu 40 çöplük sakininin bir kısmı belediye tarafından prefabrik bir konuta yerleştirildi. Konuta yerleştirilmeyen aileler ise çöplüğün yanına kurdukları naylon çadırda kalmaya devam ediyor. Çocuklar çöplerin arasında buldukları oyuncaklarla oynuyor, hiçbir şeye aldırmadan. Okula giden çocuklar da yangında kullanılamaz hale gelen okul kıyafetleri ve kitaplarının yenilenmesini bekliyor.
12 yıllık yaşam mücadelesi
Yangında barakası zarar görenlerden biri Fikri Cankır. Yangında geçim kaynakları kamyonet ve barakaları yanan 59 yaşındaki Cankır, ailesiyle birlikte 12 yıldır çöplükte yaşıyor. “Yangında her şeyimizi kaybettik. Kaldığımız barakalar, kamyonum, çamaşır makinem, buzdolabım her şey yandı, yok oldu... Kızımın ve oğlumun çeyizi kül oldu” diyen Cankır’ın ailesinin tek geçim kaynağı çöplükten topladıkları. Oğlu askerde olduğu için Cankır’ın torunlarına da bakıyor. Cankır, kamyonu yandığı için çöplükten çıkardığı malzemeleri taşıyamıyor.
Çöplükte eşi ve 5 çocuğu ile birlikte yaşayan Gamze Karadere ise 6 aylık bebeği Çınar’ı yangından son anda kurtardığını anlatıyor. Karadere, çocuklarıyla çöplükte yaşam savaşı veriyor ve Çınar’ın ihtiyacını karşılayamadığını şöyle anlatıyor: “Bezini, mamasını alamıyoruz, sağlık ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz... Yangında her şeyimizi kaybettik.”
Ailelerin 1989 yılından beri çöplükte yaşadığını belirten Yalıkavak Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Arslan, yangında zarar gören ailelere kaymakamlık ve Yalıkavak’taki muhtarlıkların gerekli yardımları yapmaya çalıştığını öne sürdü. (Bodrum/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bayram öncesi alışveriş telaşı

SONRAKİ HABER

KONUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...