01 Ekim 2008 00:00

Sakin teknik direktör herkes için daha hayırlı

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Psikolog Ziya Koruç, teknik direktörlerin maç sırasında sağlıklı kararlar verebilmeleri için gerginlik düzeylerini düşük seviyede tutmaları gerektiğini söyledi.

Paylaş

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Psikolog Ziya Koruç, teknik direktörlerin maç sırasında sağlıklı kararlar verebilmeleri için gerginlik düzeylerini düşük seviyede tutmaları gerektiğini söyledi.
Koruç, teknik direktörlerin karşılaşmalarda aşırı stresten dolayı yanlış kararlar verebileceklerini belirterek, “Bu tür durumlarda teknik adamlar daha sakin kalmayı başarabilmeli. Aşırı gergin ve stresli durumlarda teknik direktörün dikkati dağılır. İp uçlarını fark edemez. Oyunu kazanmak için gerekli hamleleri yapamaz” dedi.
Eğitim ve kültür önemli
Teknik direktörlükte eğitimin önemine dikkati çeken Psikolog Koruç, “Antrenör adaylarına verilen eğitim gerçekten çok zayıf. Sistemin değişmesi gerekir. Özellikle antrenör gelişimi konusunda daha hassas olunmalı” diye konuştu.
Son yıllarda spor akademilerinden yetişen ve giderek sayıları artan teknik direktörlerin önemli takımlarda görev aldığını vurgulayan Ziya Koruç, “Akademik eğitimini tamamlamış teknik direktör sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu da teknik direktörlük seviyesinin yükselmesini sağlıyor. Teknik direktörler teknoloji ve bilime her zaman açık olmalı” ifadesinde bulundu. Ziya Koruç, Fenerbahçe Teknik Direktörü Luiz Aragones’in sakin davranışlarının nedeninin yalnızca yaşıyla ilgili olmadığını da vurgulayarak, teknik direktörün aldığı eğitim ve yetiştiği kültürün saha kenarındaki sakin ya da aşırı duygusal davranışları belirlediğini söyledi.
Taraftarlar da etkileniyor
Teknik direktör gibi lider vasfı olan insanların, davranışlarında her zamanlı dikkatli olmaları gerektiğini belirten Koruç, tribünlere ve oyunculara özellikle maç esnasında örnek olduğunu kaydetti. Koruç, teknik direktörlerin maç esnasında yaşadıkları gerginlik veya gösterdikleri aşırı duygusal davranışların, farklı yansımalara neden olabileceğini belirterek, şöyle devam etti: “Teknik direktörlerin yaşadığı küçük bir gerginlik veya gösterdikleri tepkiler sahaya ve tribünlere olumsuz şekilde yansıyabiliyor. Teknik direktör karşılaşmalar esnasında nasıl bir ruh halinde oluyorsa, futbolcular ve taraftarlarda imam-cemaat ilişkisinde olduğu gibi o şekilde davranabiliyor. Antrenörünü gergin ve güvensiz gören sporcu ruhsal olarak önceden bitebiliyor. Teknik direktörler oyuncular için örnek model. Oyuncunun gözü sürekli olarak teknik direktöründedir. Futbolcu, çok yüksek derecede gürültünün olduğu durumlarda bile teknik direktörünün ıslığını anında duyabilir.”
Teknik direktörde maç esnasında ortaya çıkan aşırı duygusal davranışların, futbolcuyu etkilediği gibi tribündeki seyirciyi de etkilediğini dile getiren Koruç, “Futbol karşılaşmalarında tribünlerin saldırganlık yapmalarının nedeni taraftarın kahraman olma isteğidir. Teknik direktörle kendilerini özdeşleştirebiliyorlar. Bu nedenle teknik direktörler de davranışlarına çok dikkat etmeli ve yüksek seviyede tepkiler vermekten kaçınmalı” diyerek sözlerini tamamladı. (SPOR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

28 gazeteci ve yazar bayramı cezaevinde karşıladı

SONRAKİ HABER

Galatasaray, Bellinzona hazırlıklarını sürdürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...