02 Ekim 2008 00:00

Bayramda çiçek satarak...

Mezarlığa ziyarete gelenlerin aldığı çiçekler sayesinde kimi kirasını ödeyecek, kimi ise bebeğine bez alacak

Paylaş

Onlar kışın çöp topluyor, bayramlarda çiçek satıyor. Bayram günü sabah 05.00’te başlayan mesai, akşam 22.00’ye kadar sürüyor. Yaşıtları gibi bayram tatilinin keyfini çıkarmak isteyen çocuklar ise yolun kenarında, bir yandan oynuyor, bir yandan çiçek satıyor. 3 yaşındaki Batuhan, 5 yaşındaki Kardelen, 10 yaşındaki Sezer, 15 yaşındaki Duygu… Hepsi bayram seyran demeden çiçek satarak ailelerine yardım ediyor.
Çelik ailesi, Ümraniye Kocatepe Mezarlığı önünde çoluk çocuk çiçek satıyor. Mezarlığa ziyarete gelenlerin aldığı çiçekler sayesinde kimi kirasını ödeyecek, kimi bebeğine bez alacak. 9 günlük bayram tatiliymiş, umurlarında değil. Çünkü onlar için bayram demek çalışma demek, uykusuzluk demek. Bayramda satacakları çiçekleri 2 gün öncesinden bağlamaya başlayan Çelik ailesine bayramın onlar için ne ifade ettiğini sorduk.
‘Bize bayram neymiş?’
Kışın çöp toplayarak, bayram gibi özel günlerde de çiçek satarak geçimlerini sağladıklarını belirten Belgin Çelik, bir buçuk yaşındaki hasta kızını evde bırakarak çiçek satmaya geldiğini anlatıyor.
“Bize bayram ne gerek, üstümüze başımıza alamıyoruz ki bir şey. Baksana ayakkabı alamadık çocuklara, üstümüze de alamadık, bize bayram neymiş?” diyen Çelik, kendilerinin de yatmak, tatile gitmek, evinde çoluk çocuğuyla oturmak istediğini belirtiyor. Kulübede yaşadığını söyleyen Çelik, “Bayram değil para lazım” diyor.
Kazandığı parayı ev sahibine verecek
3 çocuğu olan Nuray Çelik, parasızlıktan 14 yaşındaki oğlunu ilkokuldan sonra okutamadığını belirtiyor. Eşi 3 kez kalp krizi geçirdiği için çalışamayan Nuray Çelik, kirasını ödeyemediği için bayramda çiçeklerden kazandığı bütün parayı ev sahibine vereceğini söylüyor. “Yetmiyor, çıkaramıyoruz, 1-2 liraya çiçek vereceğiz, ne kalacak bize?” diyen Nuray Çelik, bu işi yapacağı için bir hafta önceden çocuklarını annesine bıraktığını ve onlara hasret kaldığını dile getiriyor. Nuray Çelik, “Çocuğuma bayramlık alamamışım, bir çift çorap alamadım” diyor.
Umutlarını “Bir Yıldız Doğuyor” adlı müzik yarışmasına bağlayan Yaprak Çelik, yarışmada 2’inci olduğu halde hala çiçek ve mendil satarak geçimini sağladığını söylüyor. 3 yaşındaki oğlu Batuhan ve kanserli eşiyle birlikte çalıştıklarını ifade eden Yaprak Çelik, “Hepsi hikaye, insanları kandırıyorlar” diyor.
Evde misafir ağırlamaktansa...
5 yaşındaki Kardelen, annesine yardım etmek için çalışıyor. Para kazanmak için annesiyle çiçek sattığını söyleyen Kardelen, topladığı şekerleri zevkle yiyor. 10 yaşındaki Sezer de, yaşıtları evde dinlenirken, bayram ziyaretine giderken ailesine çiçek satarak yardım ediyor.
15 yaşındaki Duygu Çelik, okuyor ve özel günlerde çalışıyor. Sabah 05.00’ten akşam 22.00’ye kadar çalıştıklarını ifade eden Duygu, her bayramda çalışmaya alıştıklarını söylüyor. Çalışmanın daha iyi olacağını dile getiren Duygu, “Evde bayram yapmaktansa, misafir ağırlamaktansa, burada keyiflice çiçek satmak daha güzel. Yağmurlu havalarda daha keyifli oluyor. Her şeye rağmen hayat yaşamaya değer” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

El çantaları mikrop yuvası

SONRAKİ HABER

Emzirme kanser riskini azaltıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...