02 Ekim 2008 00:00

AB gözlemcileri Gürcistan’da göreve başladı

Avrupa Birliği gözlemcileri, ağustos ayındaki savaştan sonra Fransa arabuluculuğunda Rusya ile Gürcistan arasında sağlanan ateşkes uyarınca Gürcistan topraklarında devriye gezmeye başladı

Paylaş

Avrupa Birliği gözlemcileri, ağustos ayındaki savaştan sonra Fransa arabuluculuğunda Rusya ile Gürcistan arasında sağlanan ateşkes uyarınca Gürcistan topraklarında devriye gezmeye başladı. Gözlemcilerin tampon bölgenin sınırında bulunan Rus askeri kontrol noktasında durdurulduğunu, bir süre devam eden tartışmaların ardından bölgeye girmelerine izin verildiği bildirildi.
Silahsız AB gözlemcileri, hafif zırhlı araçlarla Rusya-Gürcistan savaşından sonra sağlanan ateşkes anlaşması uyarınca görev yapıyor. Rusya, Güney Osetya’yı çevreleyen tampon bölgeye gözlemcilerin girmesine izin vermeyeceğini, gözlemcilerin sadece Güney Osetya ve Abhazya’nın bitişiğindeki güvenlik bölgelerinin sınırına kadar gelebileceğini bildirmişti.
Moskova’nın bu açıklaması, Gürcistan ile Güney Osetya nedeniyle girdiği savaştan sonra sağlanan ateşkes anlaşmasına tam olarak uymayacağı yorumlarına neden olmuştu. Ateşkes anlaşmasına göre, gözlemciler, ilk aşamada Rus askerlerinin Gürcistan’ın iç kesiminde bulunan iki “güvenlik bölgesi”nden çekilmesini izleyecek.
Yetkileri sınırlı olan gözlemcilerin tek yapabilecekleri, devriyelere çıkarak ateşkes anlaşmasının ihlali durumunda bunu Brüksel’e rapor etmek. Rusya’nın 10 Ekim’e kadar Gürcistan’dan askerlerini çekmesi gerekiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gorbaçov Lebedev’le parti kuruyor

SONRAKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...