02 Ekim 2008 00:00

20 parti kapatıldı sorunlar çözülmedi

HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP’ın kapatılmasından sonra şimdi de DTP’nin kapatılması gündeme geldi

Paylaş

DEMOKRASİ MAHKEMEDE
DTP’nin kapatılma davası tartışılıyor
Levent Tüzel (Emek Partisi Genel Başkanı)
HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP’ın kapatılmasından sonra şimdi de DTP’nin kapatılması gündeme geldi.
Parti kapatmak çözüm değildir. Örneğin, DTP’yi kapatarak Kürt Sorunu’nu çözemezsiniz. Son yirmi senedir yirmiye yakın partinin kapatılması da hiçbir sorunu çözmemiştir.
Siyasi partilerin kapatılması, mevcut siyasi sistemin ve hükümetin 12 Eylül Anayasası’nda belirlenen gerici ideolojik, siyasi çerçevenin dışındakilere tahammülsüzlüğün ifadesidir.
Mevcut Anayasa, herkesi ve bütün partileri Anayasanın girişinde tarif edilen milliyetçiliği benimsemeye zorlamaktadır. Hükümet, yasama organı ve yargı 12 Eylül Anayasası etrafında birlik oluşturmaktadır.
Yıllardır, Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilmesi, Seçim barajlarının kaldırılması, Anayasanın değiştirilmesi geniş halk kesimlerince talep edildiği halde; egemen siyasi güçler Anayasa’yı ve Siyasi Partiler Yasası’nı değiştirmemekte ısrar etmektedir. Bu açıdan AKP Hükümeti de öncekiler gibi demokrasiden yana değildir. Bütün demokrasi söylemlerinin içi boş ve halkı aldatmak için söylenen sözlerdir.
Ayrıca, AKP’ nin kapatılmasına karşı çıkan aydın çevrelerin önemli bir kesiminin DTP’nin kapatılması girişimi karşısında suskun kalması da dikkat çekicidir.
AKP yüzde kırk yedi oy almıştır nasıl kapatılır diyenler, bölge illerinin çoğunda yüzde elliden fazla oy alan bir partinin kapatılmak istenmesi karşısında sessiz kalabilmektedir.
DTP’yi kapatmak isteyen güçler, Kürt Sorunu’nun demokratik barışçı çözüm önerilerine karşı olanlardır. Kürt Sorunu karşısında inkar ve imha tutumu alanlarla DTP’nin kapatılmasını isteyenler aynı çevrelerdir.
Bu çevreler halkın iradesine karşı saygı göstermemektedirler. Milletvekili dokunulmazlığı DTP’li milletvekillerine işletilmemekte ve kapatma davası ile birlikte iki yüz civarında DTP’liye siyaset yasağı getirilmek istenmekte, milletvekilliklerinin düşürülmesi konuşulmaktadır.
Partileri onlara üye olan, destekleyen, oy veren kitleler kapatır. Bir parti kapatıldığında sadece onun birkaç yüz yöneticisi değil, o partiye üye olan, destekleyen ve oy veren milyonlar cezalandırılmaktadır. Aslında parti kapatılarak halkın siyaset yapma, kendi kaderini belirlemek için örgütlenme hakkı ihlal edilmektedir.
Siyasi partilerin kapatılması SPK’dan ve Anayasa’dan çıkarılmalıdır. Partilerin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından denetlenmesi de. Bu konuda demokratik yaklaşım partilerin üyeleri tarafından denetlenmesidir. Üyelerinin tüzük hükümlerine göre çözemedikleri sorunları ise Asliye mahkemeleri çözer.
DTP Kürt sorununun demokratik ve barışçı yollarla çözülmesinin unsurlarından biridir. Ülkemizde pek çok sorun Kürt sorununun çözülememesi nedeniyle daha ağır hissedilmektedir.
Başbakan Tayyip Erdoğan partisi hakkında ileri sürülen yolsuzluk iddiaları karşısında, halk nezdinde yitirdikleri güveni yeniden kazanmak için TBMM açıldığında “reformlara hızla devam edileceğini” söylemektedir. Başbakan samimiyetini kanıtlamak için öncelikle Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’ nda değişiklikler yaparak DTP’nin kapatılmasını önlemeli ve halkın demokrasi taleplerini yerine getirmelidir.
Yarın: Ragıp Duran
ÖNCEKİ HABER

95 yaşındaki nineye sağlam raporu verdiler

SONRAKİ HABER

TOKİ mağdurları 2 yıldır ev bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...