3 Ekim 2008 01:00
Paket onaylandı, belirsizlik sürüyor
ABDde finans sektörünü kurtarmak amacıyla hazırlanan ancak hafta başında Temsilciler Meclisinde reddedilerek çıkmaza giren 700 milyar dolarlık paketin yenilenmiş hali Senatoda yapılan oylamada kabul edildi. Senatoda yapılan oylamada pakete 74 kabul, 25 ret oyu çıktı. Yeni paket, seçmene ve planı bugün tekrar oylayacak Temsilciler Meclisi üyelerine cazip gelebilecek düzenlemeler içeriyor.
Seçmene cazip teklif
ABDde bir yandan başkanlık seçiminin yaklaşması, bir yandan da hazırlanan ilk paketin krizin faturası halka kesiliyor eleştirilerine maruz kalması nedeniyle orta gelir düzeyi başta olmak üzere, halk için on milyarlarca dolar tutarında vergi indirimleri sağlanarak paket daha cazip hale getirildi. Bu indirimlerden ev sahipleri, arazi sahipleri, enerji sektörü ve girişimciler yararlanabilecek.
Ekler arasında ayrıca, sigorta ile garanti altına alınacak her bir banka mevduatının üst sınırının 100 bin dolardan 250 bin dolara yükseltilmesini içeren, böylece bankacılık sektörüne olan güvenin artırılmasını amaçlayan madde de yer alıyor.
Ancak kırsal alanlardaki okulların gelecek 5 yıllığına desteklenmesi için 3 milyar dolar ayrılması, orta batı eyaletler başta olmak üzere felaket bölgeleri için 8 milyar doların yine 5 yıllığına ayrılması gibi, paketin ana amaçlarıyla pek bağdaşmayan, paranın merkezi Wall Streetteki kriz ile ilgisi olmayan ancak seçmene hoş gelecek pek çok ek de, Kongre salonlarındaki pazarlıklar sırasında pakete ilave edildi.
Bush karardan memnun
ABD Başkanı George W. Bush, Senatodaki oylamanın ardından yayımladığı yazılı açıklamada, Senatodan geçen bu yasa teklifi, her Amerikalının finansal güvenliği için şart. Bu iyi yasa teklifinin, bu hafta Temsilciler Meclisinde kabul edilerek bana gönderilmesini Amerikan halkı bekliyor. Ekonomimiz de bunu istiyor dedi.
Bush, Senatoda yapılan iyileştirmelerin ardından Temsilciler Meclisindeki iki partinin milletvekillerinin de bu yasayı destekleyebileceğine inanıyorum diye konuştu.
Hazine Bakanı Henry Paulson da paketi kabul etmesinden dolayı Senatoyu tebrik ederek, Bu adım, istihdam sağlanması ve iş yaşamının sürmesi için gereken krediye ulaşma imkanlarını güvenceye alarak, Amerikan ekonomisini korumaya hazır olduğumuz yönünde olumlu bir işaret gönderiyor dedi. Senatodaki gelişmenin mimarlarından Demokrat çoğunluk grubu lideri Harry Reid, Senatodaki iki partinin, eşi az görülür bir işbirliği ortamı sergilediğini belirterek, bu durumu övdü.
Temsilciler Meclisi bugün oylayacak
Finans sektörünü kurtarma planının ilk versiyonu, pazartesi günü Temsilciler Meclisinde reddedilmişti. Plan, daha sonra bazı alanlarda vergi indirimini ve bankacılık sektörüne güveni artırmayı öngören önlemlerin eklenmesiyle genişletilmişti.
Bu yasanın, yürürlüğe girebilmesi için Senatonun ardından Temsilciler Meclisinde de kabul edilmesi ve Bush tarafından imzalanması gerekiyor. Paketin yeni versiyonunun, Temsilciler Meclisinde oylanması bekleniyor. Uzmanlar, paketin Senatoda açık farkla kabulünün ardından Temsilciler Meclisi üzerindeki baskının arttığını, ancak Temsilciler Meclisinin yasa teklifini kabul edeceğinin garantisinin olmadığını belirtti. Bu yüzden paketi destekleyen Temsilciler Meclisindeki iki parti liderlerinin, oylama anına kadar milletvekilleri nezdinde lobi yapması bekleniyor. Öte yandan, Senatoda dün yapılan oylamada Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Senatör John McCain, Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama ve Demokrat Partinin Başkan Yardımcısı adayı Senatör Joe Bidenin paketin kabulü yönünde oy verdiği öğrenildi.
Piyasalar hala tedirgin
Kurtarma planının Senatodan geçmesi sonrasında piyasaların gözü Temsilciler Meclisine çevrildi. Senatonun kararı öncesinde kapanan ABD borsaları günü düşüşle tamamladı.
Senatonun onayına rağmen Asya piyasalarında da kayıplar görüldü. Borsaların değer kaybetmesinde, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin, küresel ekonomik durgunluğa çare olup olamayacağı konusundaki kaygıların yanı sıra Temsilciler Meclisinin kararının kesin olmaması etkili oldu.
Avrupa borsalarında ise toparlanma gözleniyor. Gelişmekte olan piyasalardan Moskova, Budapeşte ve Prag borsalarında da artış yaşanıyor.
ABD Senatosundan gelen onayın piyasalar için iyi bir haber olduğunu belirten uzmanlar, buna karşın küresel ekonomik görünüme ilişkin kaygıların halen sürdüğüne dikkat çekiyor.(DIŞ HABERLER)
Kriz ABDlileri korkutuyor
AP ajansı ve GfKnın ortak kamuoyu yoklamasına göre her 10 Amerikalıdan 8i, krizin bir şekilde doğrudan kendisini de olumsuz yönde etkileyeceğinden kaygı duyduğunu belirtiyor. Bazıları işini kaybetmekten korkarken bazıları evinin değerinin daha da düşeceğinden endişeleniyor, bazıları ise çocuklarının geleceğini, bir başka kesim ise emeklilik planlarının suya düşmesini dile getiriyor.
Kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre katılımcıların yarısından çoğu, tasarrufları eriyeceği için emeklilikten önce daha fazla çalışmak zorunda kalacağından kaygı duyuyor. Katılımcıların yaklaşık yarısı, evlerinin değerinin uzun vadede düşük kalacağını düşünüyor. Yaklaşık üçte birlik bir kesim ise, krizin, işini kaybetmesine yol açmasından korkuyor.
Her 10 kişiden 8i, ülkenin yüksek borçluluğunun, çocuklarının ve torunlarının sırtına yük oluşturacağını düşünüyor. Ülkenin toplam borcu 10 trilyon dolara yaklaşmış durumda.
İran ve Rusyadan eleştiri
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABDde başlayıp tüm dünyayı etkileyen küresel mali krizin kaynağının Amerikan finans sisteminin sorumsuzluğu olduğunu söyledi. Putin, bakanlar kurulunda yaptığı açıklamada, mali krizin artık somut kişilerin değil, lider olduğunu ileri süren bir sistemin sorumsuzluğunun sonucu olduğunu belirtti. Rusya Başbakanı, en üzücü olanınsa artık sistemin uygun kararları alamamasını görmek olduğunu ifade etti.
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de, ekonomide ABDye bağımlılığın azaltılması çağrısı yaptı. Mutteki, İkinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan ekonomi anlaşmalarının gözden geçirilmesi ve yeni dünyanın gerçeklerine uyarlanması gerektiğini söyledi.
Evrensel'i Takip Et