3 Ekim 2008 00:00

İsveç polisi sokağa çıktı


İki bini aşkın polis, çalışma koşullarının kötüleştirilmesini protesto etmek amacıyla Stockholm Emniyet Müdürlüğü binası önünde gösteri yaptı. Polisler sendika ile işveren arasında imzalanan daha önce kazandıkları hakları gasp eden sözleşmenin iptal edilmesini talep ediyorlar.
Emniyet Genel Müdürlüğü ile Polis Federasyonu arasında imzalanan ve 1 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe giren toplu sözleşme görüşmelerinde polisler emeklilik yaşının düşürülmesini talep ettiler. İşveren, polislerin 61 yaşında emekli olmalarını kabul etti ama karşılığında çalışma saatlerinin artırılmasını istedi. Sendika yöneticilerinin işverenin isteğini kabul ettiler. Polislerin haftalık çalışma süreleri 36.5 saatten 40 saate yükseltildi. Daha önce iki haftada bir cumartesi ve pazar günü çalışan polisler 6 haftada 4 hafta sonu çalışmak zorunda kalacaklar. Polislere tatil ve geç saatlerde çalıştıklarında ödenen ek ödemeler de azaltıldı.
Başkana istifa çağrısı
Başta Stockholm olmak üzere bir çok sendika şubesi toplu sözleşmenin altına imza atan sendika genel başkanının istifa etmesini talep ettiler. Çarşamba akşamı yapılan gösteride polisler sendika başkanı Jan Karlsen’in istifasını isteyen konuşmalar yaptılar. Eylül ayının ortalarında da Malmö’de Polis Federasyonu’nun başkanlar ve yönetim kurulunun toplanması dolayısıyla 300 civarında polis protesto gösterisi yapmış, sendika başkanı ve yönetiminin istifasını talep eden 2 bin 893 imzayı sendika yöneticilerine iletmişlerdi. (Stockholm/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et