04 Ekim 2008 00:00

Yardımcı adayları kaçak güreşti

ABD’de kasımda yapılacak başkanlık seçimi öncesinde, televizyon kameraları önünde tartışan başkan yardımcısı adayları, birbirlerinden çok başkan adaylarını hedef aldılar.

Paylaş

ABD’de kasımda yapılacak başkanlık seçimi öncesinde, televizyon kameraları önünde tartışan başkan yardımcısı adayları, birbirlerinden çok başkan adaylarını hedef aldılar. Demokrat Partili aday Joe Biden daha net bir görüntü verirken, Cumhuriyetçi Partili Sarah Palin’in, soruları doğrudan yanıtlamaktan kaçındığı gözlendi.
Missouri eyaletindeki Washington Üniversitesi’nde yapılan ve PBS’ten gazeteci Gwen Ifill’in yönettiği tartışmada, ekonomi, Irak’tan çıkış stratejisi ve İran’a karşı izlenecek politikalar temel gündem maddeleri oldu.
Palin: İçinizden biriyim
Palin’in, konuşurken Biden’den çok izleyicilere dönerek konuşması, “Ben Washington’un içinden çıkma politikacılardan değilim, içinizden biriyim” mesajını vermesi, aile, eğitim, sağlık ve valisi olduğu Alaska’yı ilgilendiren enerji konularına sık sık değinmesi dikkati çekti. Sahneye çıkar çıkmaz Palin’in ilk yaptığı, Biden’a, “Tanıştığımıza memnun oldum. Size Joe diyebilir miyim” demek oldu.
Delaware Senatörü Joe Biden ise Amerikan siyasetiyle uğraşarak geçirdiği uzun yılların hakkını verecek şekilde soruları yanıtladı. Palin’in, birçok kez soruları es geçip enerji gibi kendi bildiği konulardan bahsetmesine bir kez Biden da işaret etti ve “Bence bu, sorulan sorunun yanıtı değil” dedi.
Her iki başkan yardımcısı adayının da, birbirini hedef almak yerine daha çok rakip başkan adayını hedef aldığı görüldü. Palin, Obama’nın politikalarını eleştirirken, Biden da McCain’e eleştirilerini yöneltti.
Biden: Yalnız başına 2 çocuk büyüttüm
Biden’ın çıkış yaptığı bir nokta, “Kimse erkek olduğum için, yalnız başına iki çocuk büyütmenin ne demek olduğunu bilmediğimi sanmasın” sözleri oldu. Biden, karısı ve kızını Senato’ya seçildiği yıl trafik kazasında kaybetmiş ve kazadan kurtulan iki oğlunu tek başına büyütmek zorunda kalmıştı. Bu nları söylerken duygulanan ve konuşmakta zorlanan Biden, kısa sürede kendini toparladı.
ABD başkanlık seçiminde kilit rol oynayacak eyaletlerden biri olarak görülen Ohio’da kararsız seçmenlerin nabzını ölçmek için CNN televizyonu tarafından kullanılan barometrede, kararsız seçmenlerin oylarının bu noktada Biden lehine “tavana vurduğu” görüldü. Kadın olduğu için Palin’e karşı fazla saldırgan bir tutum izlemesinin Amerikalı seçmeni rahatsız edebileceği düşünülen Biden’ın, alışıldık tarzından biraz daha farklı şekilde, daha yumuşak konuşma gayreti gösterdiği gözlendi. Palin ise, daha agresif bir görüntü verdi. Biden, McCain’i ekonomik krizde “ne olduğunun farkında olmamakla” suçlarken, Palin, Obama’nın değişim mesajını hayata geçirmek için “aşırı partizan” olduğunu savundu.
Irak konusunda Biden, Obama ve kendisinin, savaşı en başından beri eleştirenlerden olduğuna dikkati çekti ve Amerikan askerleri için savaşı bitirecek 16 aylık çekilme planları bulunduğunu kaydetti. Palin ise buna karşılık, “Sizin planınız teslimin beyaz bayrağıdır. Şimdi Irak’ı bırakamayız. Irak’ta kazanmak zorundayız” sözleriyle Biden’a çıkıştı. Her iki başkan yardımcısı adayının da oğulları Irak’ta savaşan Amerikan askerleri arasında bulunuyor.
Orta sınıfa ortak mesaj
Her iki aday da, ABD’nin mevcut ekonomi politikalarını değiştirme yönünde çalışacakları ve orta sınıfa daha dostça yaklaşacakları mesajı verdi. Biden, Wall Street krizi patlak verdiğinde McCain’in, “ekonominin temellerinin sağlam olduğu” yönündeki açıklamasına işaret etti ve “Tabii bu açıklama McCain’i kötü adam yapmaz, ama onun bu konuların farkında olmadığını gösterir” diye konuştu.
Palin ise McCain’in Amerikan iş gücünden bahsettiğini savundu ve Obama’nın vergileri yükseltmesinin Amerikan işçilerine yardım etmekten çok zarar vereceğini söyledi. Palin Biden’a, “Amerikan Senatosu’ndaki yıllarınıza saygı duyuyorum. Ancak Amerikalılar, yeni ve farklı bir şey istiyor” dedi. Buna karşılık Biden, John McCain’in ABD Başkanı George Bush politikalarından farklı politika ortaya koymadığına işaret etti ve değişimin asıl motorunun kendi yönetimleri olacağını savundu.
Gazeteci Ifill’in, “Nükleer İran mı yoksa istikrarsız bir Pakistan mı daha tehlikeli?” sorusuna, her iki aday da “ikisi de” yanıtını verdi. Biden, Pakistan’ın hali hazırda nükleer silahlara sahip olduğunu ve istese İsrail ve Akdeniz’i vurabileceğini söyledi. Joe Biden, “Bizim topraklarımızda bir terörist saldırı olacaksa, bu Pakistan veya Afganistan’da planlanacak. Bu yüzden o bölgede okullar inşa etmeli, kalpleri ve akılları kazanmalıyız. Bundan daha önemli bir şey yok” diye konuştu.
Palin ise, “Bizim savaşımızın merkezi Irak” diyerek Biden’a katılmadığını vurguladı. Palin, nükleer bir İran’ın, İsrail için tehlikeli olacağını kaydetti ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı “istikrarsız ve aklı yerinde olmayan birisi” olarak niteledi.
İsrail-Filistin meselesinde Palin, iki devletli bir çözümü desteklediklerini söylerken, “İsrail’de ikinci bir soykırıma izin veremeyiz” ifadesini kullandı.
Biden ise, Amerikan senatosunda kendisi kadar İsrail dostu başka senatör bulunduğunu zannetmediğini söyledi ve Bush yönetiminin Ortadoğu politikalarının yanlış olduğunu, Obama yönetiminin bunları, bölgenin ihtiyaçlarına göre değiştireceğini savundu.
Biden, ABD’nin Irak’ta üç haftada harcadığı paranın, 7 yılda Afganistan’ı yeniden inşa etmede harcanan paraya eşdeğer olduğuna dikkati çekti. (DIŞ HABERLER)

Başkana bir şey olursa...

Oturumun en ilginç sorularından biri, “Başkan adayınıza bir şey olur da görevi sizin üstlenmeniz gerekirse, sizin politikalarınız nasıl bir farklılık gösterecek?” sorusuydu.
Joe Biden, “Tanrı göstermesin. Böyle bir şey olursa büyük trajedi olur” dedi ve genel olarak Obama politikalarını destekleyeceği, orta sınıfı güçlendirme, çevre, eğitim, sağlık ve Irak’ta savaşın sona erdirilmesine yöneleceği yanıtını verdi.
Sarah Palin ise, McCain ile her konuda aynı fikri paylaşması gerekmediğini ve zaten McCain’in de, kendisine başkan yardımcılığı teklifini getirirken, sahip olduğu görüşleri kapıda bırakmasını istemediğini söylemekle yetindi.
Joe Biden, konuşmasını, “Tanrı hepimizi korusun ve Tanrı askerlerimizi korusun” sözleriyle bitirdi. Palin de kapanış konuşmasında, “medyanın çarpıtması yerine doğrudan Amerikan halkına konuşmayı daha çok tercih ettiğini” söyledi ve “Ekonomi için, ulusal güvenliğimiz için savaş vermeliyiz” dedi.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere ‘terör stratejisini’ yeniliyor

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...