05 Ekim 2008 00:00

ABD Filistin’i ‘barış’a zorluyor!

Bush yönetimi, görev süresi dolmadan kısmi bir Filistin-İsrail anlaşması için baskı yapıyor

Paylaş

Görev süresi kasım ayında dolacak olan ABD’deki Bush yönetiminin, Filistinliler ve İsrail arasında kısmi bir barış anlaşmasının imzalanması için Filistin tarafına baskı yaptığı bildirildi. Fransız diplomatik kaynakları, ABD’nin, George W. Bush’un görev süresi dolmadan bir barış anlaşmasının imzalanması için Filistinliler ve İsraillilere baskı yaptığını söylediler.
Filistin haber ajansının bildirdiğine göre, Filistinliler; Amerikalılar ve İsrailliler soruna kısmi bir çözüm önerdikleri için anlaşmayı imzalamak istemiyor. ABD ve İsrail, Filistinliler ve Kudüs meselesinin sonraya bırakılmasını istiyorlar, Filistin yönetimi ise bunlar olmadan hiç bir çözümün mümkün olmadığını savunuyor.
Ajansın haberinde Filistinlilerin, İsrail’de hangi yönetim olursa olsun, kısmi ya da tam verilen sözlere güvenmedikleri de ifade ediliyor.
Şark el Avşat gazetesine konuşan Fransız kaynaklar, “ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, şu ana kadar yapılan görüşme sonuçlarının bir belgede kayıt altına alınmasını istiyor. Şu ana kadar bazı sonuçların alınmasına Washington yardımcı oldu.” dedi.
Annapolis Konferansı’ndan beri Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te İsrail kontrol noktaları ve yerleşim yerleri sayısı arttı. Bu arada, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’ndeki sınırlara bir Avrupa Birliği askeri gücünün konuşlandırılmasını teklif ettiği bildirildi.
Fransız diplomatlar, kısa süre önce Filistin ve İsrail’i ziyaret eden Koucher’in ayrıca İsrail kuvvetlerinin çekilmesi halinde Batı Şeria’daki şehirlere de Avrupa Birliği askeri gücünün yerleştirilmesini düşündüğünü belirttiler.
İsrail 1 ayda 200 Filistinli kaçırdı
Öte yandan, İsrail’in eylül ayı içinde 25’i çocuk ve 3’ü kadın olmak üzere 200 Filistinliyi kaçırdığı kaydedildi. Uluslararası İnsan Hakları İçin Dayanışma Derneği, İsrail işgal güçlerinin Filistin halkına karşı geçen ayda da saldırılarını sürdürdüğünü ve ramazan ayı içinde onlarcasını kaçırdığını ifade etti.
Kurumun yayınladığı ve Filistin Enformasyon Merkezi’ne de ulaşan aylık insan hakları ihlalleri raporunda İsrail işgal güçlerinin eylül ayı içerisinde Filistin topraklarına yaptığı baskın ve aramalarda 200 kişiyi kaçırdığı belirtildi.
Uluslararası Dayanışma Derneği, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında yaptığı insan hakları ihlallerini şiddetle kınadığını ve buradaki insanlık dışı muamelelerden dolayı endişe duyduğunu belirterek, insan haklarıyla ilgili kurum ve kuruşlardan, bölgesel ve uluslararası kuruluşlardan; işgal altındaki topraklarda ve Batı Yaka’daki uygulamalarından vazgeçmesi, kuşatmayı kaldırması ve sınır kapılarını açması için İsrail’e etkin bir şekilde baskı kurmalarını istedi. (DIŞ HABERLER)

Ablukayı tünelle aşıyorlar

İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı abluka nedeniyle yaşanan gıda ve yakıt sıkıntı, açılan yüzlerce tünel yoluyla aşılmaya çalışılıyor. Ancak Filistinlilerin bu çabası da zaman zaman Mısır güvenlik güçlerinin yaptıkları baskınlar nedeniyle sonuçsuz kalabiliyor.
Mısırlı yetkililer tarafından dün ortaya çıkarılan 3 tünel girişinde büyük miktarda yakıt ele geçirildi. El Cezire televizyonunun yerel kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, 6 binden fazla Filistinli “yer altında” çalışıyor. Haberde, tünel kazma çalışmalarının büyük ölçüde Hamas’ın kontrolünde gerçekleştirildiği de ifade ediliyor.
Tünelden geçirilecek malzemeler hakkında sıkı kuralların bulunduğu belirtilen haberde, silah, alkol ve insan trafiğinin kesinlikle yasaklandığı ve tünel işletmecilerinden vergi alındığı da vurgulanıyor.
Konu hakkında görüşü alınan Hamas sözcüsü Ehab Gheissen, “Abluka altında yaşayan Filistinlilerin bu ablukayı yarmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hakları var” diyor ve tünellerden geçirilen maddeleri sıkı bir kontrolden geçirdiklerini de sözlerine ekliyor.
Daha önceleri, İsrail işgaline karşı direnen Filistinlilerin silah temini için kullandığı tüneller, bölgenin kontrolünün Hamas’ın eline geçmesinin ardından “temel ihtiyaç maddelerini” temin etmek için kullanılmaya başlanmış. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD, paketin açığını silah satarak kapatıyor

SONRAKİ HABER

1.5 senedir yatağa mahkum yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...