06 Ekim 2008 00:00

İngiliz müzisyenler şirketlere karşı

Plak şirketlerine tepki, İngiltere’de müzisyenleri örgütlenmeye yöneltti. Hafta sonunda toplanan müzik konferansı In the City’de, müzisyenlerin sözleşmelerinden daha adil pay almaları gündemdeydi.

Paylaş

Plak şirketlerine tepki, İngiltere’de müzisyenleri örgütlenmeye yöneltti. Hafta sonunda toplanan müzik konferansı In the City’de, müzisyenlerin sözleşmelerinden daha adil pay almaları gündemdeydi. Başı çekenler, dünyaca ünlü ve zengin yıldızlar olsa da, kurulacak örgütün özellikle genç müzisyenlerin müzik şirketleri karşısındaki haklarını koruması önemli bulunuyor.
Aralarında Robbie Williams, Radiohead, the Kaiser Chiefs, Pink Floyd’un gitaristi David Gilmour, Craig David, Iron Maiden, Billy Bragg ve The Verve’ün bulunduğu İngiliz rock yıldızları sendika kuruyor. İngiliz basınında çıkan habere göre, tüm sanatçıların müzik şirketleri, yayıncılar ve hükümet karşısında haklarını korumayı amaçlayan “Sanatçı Koalisyonu”, toplandı. Amaç, müzisyenlere plak ve teknoloji şirketleriyle sözleşmelerinden sonra adil tazminat ödenmesi ve telif haklarının korunması.
Badly Drawn Boy grubundan Damon Gough, kurulmaya hazırlandıkları örgütle ilgili olarak basına şöyle konuştu: “Bence dijital çağda müzik şirketleri dağılırken, genç grupların onlara destek olacak ve çalışmalarını koruyacak yol gösterici bir sese ihtiyaçları var.”
Müzik endüstrisinde, Napster’ın yasadışı dosya paylaşımı yoluyla şirketleri paniğe sevk etmesinden bu yana, 10 yıldır bu tartışma sürüyor. CD satışları düştü ve dijital yolla dosya indirmeler çoğaldı, bu da kapanması güç bir açık doğmasına neden oldu. Ancak dijital devrim büyük şirketlerin ve ünlü müzisyenlerin kazancını azaltsa da, sanatçılar için dinleyiciye ulaşmada yeni olanaklar yarattı.
Telif hakları anlaşmazlığından EMI plak şirketiyle yollarını ayıran ve son albümü “In Rainbows”u internetten dinleyicilerin karar verecekleri bir ücrete satan Radiohead grubu da koalisyonun öne çıkan isimleri arasında. Radiohead grubunun gitaristi Ed O’Brien, tüm müzisyenlerin sendikaya katılacağını umduklarını belirtti. Radiohead bu uygulamayla kazancını kaybetmemiş, tersine artırmıştı.
Grubun menajeri Brian Message, sendika sayesinde genç sanatçıların Radiohead grubunun internetten konser bileti satışı ve hayran kulübü oluşturma gibi tecrübelerini paylaşabileceğini söyledi. Message, artık yeni çıkan sanatçıların tek kurtuluşu büyük bir plak şirketiyle anlaşmakta görmediklerini belirtti. Artık genç müzisyenler, iş konusunda daha uyanık davranıp internet üzerinden hayran siteleri kuruyor, kendi tanıtımlarını burada yapıp hatta demolarını yayınlıyorlar, diyor Message.
The Verve grubunun menajeri Jazz Summers ise, her zaman müzik şirketlerini, yayıncıları, organizatörleri temsil eden örgütler olduğunu ama sanatçıların hiçbir zaman topluca temsil edilmediğini hatırlattı. “Her gittiğim toplantıda masada 20-30 kişi olur, bunların hiçbiri de sanatçının temsilcisi değildir” diyen Summers, şöyle devam etti: “Amacımız plak şirketlerine saldırmak değil. Ama müzik şirketiyle sanatçının çıkarlarının her zaman aynı olmadığını ortaya koymak.” (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Beklememize değdi

SONRAKİ HABER

Aladağlar’ın ‘Duru’ acısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...