07 Ekim 2008 00:00

Bartın’da yolsuzluk tartışması

CHP’nin AKP ye karşı başlattığı yolsuzluk iddialarının bir ayağı da Bartın’da yaşanıyor

Paylaş

CHP’nin AKP ye karşı başlattığı yolsuzluk iddialarının bir ayağı da Bartın’da yaşanıyor. CHP Bartın milletvekili Rıza Yalçınkaya KÖYDES projesinde usulsüzlük yapıldığını ve 2004 genel seçimlerinde AKP ikinci sıra milletvekili adayı olan İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış’ın taraflı davrandığını belirti.
Özel İdare Genel Sekreterinin kendisini Valinin üzerinde gördüğünü belirten Yalçınkaya, “AKP’ye oy vermeyen köyler Özel İdareden hizmet alamıyor. KÖYDES projelerinde de usulsüzlük var, bazı müteahhitler haksız kazanç temin etmiş” dedi.
Yalçınkaya, “Sayın Başbakan nasıl Türkiye’de yaşayan herkesin kendisine biat etmesini istiyorsa, Sayın Başbakan’ın Bartın’daki talebeleri de Bartın’daki herkesin kendilerine biat etmelerini istemektedirler. Yani bizim yanımızda olursanız, bizden olursanız size hizmet getiririz demektedirler” dedi. Kayış’ın AKP’den aday olduğunu hatırlatan Yalçınkaya, “Tabii ki bu Genel Sekreter’den de bu beklenir. Çünkü kendisi o makama siyasi iktidar tarafından getirildiğinden onun güdümünde görev yapmak durumunda kalmaktadır. Bu arkadaş devletin memuru olarak değil, hükümetin, AKP’nin memuruyum zihniyetinde çalışmaktadır” diye konuştu.
Kayış’ın Özel İdareye verilen dilekçeleri kendisi görmeden kabul ettirmediğini de belirten Yalçınkaya, KÖYDES projesi kapsamında uygulanan bazı projelerde da usulsüzlük yapıldığını da iddia etti. Basın toplantısı düzenleyen Yalçınkaya, “Bazı köylerde ihaleler yapılmış. Su şebekeleri döşenmiş. Depolar yapılmış. Sondajlar vurulmuş. Müteahhitler paraları almış ama ortada su yok. 3 kere ihale yapıldığı halde halen daha suyu akmayan köyler var. Bir köyde daha önce su çıkmayan yerin iki metre yanına sondaj yapılmış. Usulsüzlük yapılmış, haksız kazanç temin edilmiş. Köylere hizmet getirecek kurum bir belediyenin mahalle yollarını asfaltlıyor” şeklinde konuştu.
Yalçınkaya “yetkililere söylediğimde muhtarın imzası var diyorlar. Muhtara neden imzaladığını sorduğumda zorla imzalamamı istediler, su akmadığı halde zorladıkları için ‘ben imzalamak zorunda kaldım’ diyor. Bunlar köy muhtarlarının üzerindeki baskıları da göstermektedir” dedi.
Görevden alınması gerekir
Genel sekreterin gün geçtikçe tarafsız olarak görevini yapmaktan uzaklaştığının gürüldüğünü söyleyen Yalçınkaya şunları söyledi: “Tarafsızlığını kaybetmiş olmasına rağmen hâlâ o makamda tutulmakta ve görev yaptırılmaya devam ettirilmektedir. O makamda oturan kişinin tamamen tarafsız olması, siyaset üstünde olması, herkesi siyasi görüşüne bakmadan kucaklaması ve bu insanlara hizmeti eşit, adil ve herkese aynı oranda hizmeti getirmesi gerekmektedir. Bunları içine sindirmelidir. Gerçekten Bartın’da yaşayan, özellikle kırsal kesimde, köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın sorunları gün geçtikçe çoğalmakta ve artmaktadır. Ama maalesef bu makamın başında oturan kişi siyasi anlayışı kendisine ilke edindiği için o vatandaşların sorunlarının çözümünde tarafsız bir şekilde görev yapmamaktadır.”
Yalçınkaya konuya ilişkin Meclis’te İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vereceğini sözlerine ekledi.
Eksiği var, fazlası yok
Esenyurt, Çiftlik ve Yazıcılar köyü sakinleri, Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın “AKP’ye oy vermeyen köyler cezalandırılıyor. Köydes projelerinde usulsüzlük var. Özel İdare Genel Sekreteri partizanlık yapıyor. Bazı müteahhitler haksız kazanç temin ediyor” iddiasını doğruladı.
Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış’ı partizanlık yapmakla suçlayan Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın sözleri Esenyurt, Çiftlik ve Kutlubeyyazıcılar köyü sakinleri tarafından da doğrulandı. Esenyurt Köyü Muhtarı Ahmet Kara, 3 ihale yapılmasına rağmen halen daha köyünün su sorununun çözülmediğini belirterek, Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın açıklamalarının doğru olduğunu söyledi. Muhtar Ahmet Kara, “Köyümüzde su için 2001 yılından bu yana 3 tane ihale yapılmıştır. Maalesef 3 ihalenin sonuncunda da köyümüzde 1 gram su akmamıştır. Şu anda köyümüzde bu ihaleler neticesinde evinde su akan bir tek hane bulunmamaktadır” dedi. Kara, bu açıklamayı yaparken yanında Kutlubeyyazıcılar köyü muhtarı Adnan Aygın’da yer aldı. Çiftlik köyü eski muhtarı Rıfkı Ceylan da yaptığı açıklamada “Bizim köylerdeki seçimlerde MHP’de birinci oldu, AKP’de. Yalnız son seçimlerde köyümüzden CHP birinci çıktı. CHP’ye oy verdik diye cezalandırılmaya başlandık. Milletvekili Yalçınkaya’nın sözleri doğrudur. Az bile söylemiş. Eksiği var, fazlası yok” dedi. (Bartın/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

AB’nin kalbinde grev

SONRAKİ HABER

Ayazma’da öteki yaşamlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...