07 Ekim 2008 00:00

AB’nin kalbinde grev

Belçika’da milyonlarca emekçi 24 saatlik greve çıktı. Ülkenin dört bir yanında hayat durdu

Paylaş

Belçika’da işbaşında olan muhafazakar-liberal hükümetin izlemiş olduğu neoliberal politikalara tepki gösteren işçi ve emekçiler dün 24 saatlik greve çıktı. Ülke genelinde etkili olan greve katılım beklenin de üzerinde oldu.
İşçi ve memur sendikaları FGTB, CGSLB ve CSC’nin çağrısıyla gerçekleştirilen, sol partilerin de destek verdiği grevde “emekçilerin alım gücünü savunmak” talebi öne çıktı. Grev nedeniyle dün sabah erken saatlerden itibaren başta başkent Brüksel olmak üzere ülkenin her tarafından ulaşım felç oldu. Otobüsler, trenler ve tramvaylar sefere çıkmadı. Kent merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluşurken, emekçiler de düzenledikleri miting ve yürüyüşlerde yolları kapatarak, taleplerini haykırdı.
Kamu sektörünü ve özel sektörü geniş ölçüde etkileyen grev kapsamında birçok fabrika ve üretim tesisi ile birlikte okullar ve mağazaların kapalı tutuldu çöpler toplanmadı, posta dağıtımı yapılmadı, belediye hizmetleri aksadı. Hastanelerde ise acil servislerin dışındaki bölümler çalışmadı.
Grev nedeniyle ülkenin en büyük havaalanlarından biri olan Liege’den uçuşlar yapılmazken, Almanya ile Fransa arasında seferler yapan Thalys treni de iptal edildi. Grev özellikle Brüksel’de etkili oldu. AB’nin bir çok kurumu grev nedeniyle işlemedi. İşe gitmek zorunda olanların çoğunun yürümek zorunda kaldığı görüldü. Sendikalar tarafından verilen bilgiye göre, Brüksel’deki öğretmenlerin yüzde 75’i greve katıldı, okulların yarısından fazlası kapalı kaldı.
Bir çok sanayi bölgesinin ve alışveriş merkezini girişi çalışanlar tarafından kapatıldı. Böylece, grev en küçük alanlarda bile etkili oldu. Belçika’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Antwerpen Limanı’nın girişi de işçiler tarafından dün tamamen kapatıldı. Metal, petrokimya fabrikaları da kapılarını dün açmadı.
Belçika’da bir tek bankalar ve finans sektörü grevden etkilenmedi. Mali krizin de etkisiyle sendikalar, bu alanda çalışanların grev günü işlerinin başında olmasının halk için yararlı olacağını düşünerek, greve çağırmadı.
Sendikalar: Mesaj net
FGTB Genel Sekreteri Thierry Bodson bir radyoya yaptığı açıklamada, hükümeti emekçilerin alım gücünü zayıflatan zamlardan vazgeçmeye çağırdı. CGSLB Genel Sekreteri Philippe Vandenabeele ise greve katılım oranın hükümete açık bir mesaj olması gerektiğini ifade ederek, “Taleplerimiz açık ve net. Çalışanların alım gücü artırılsın. Şu anda bankalar yerine herkesi düşünmenin tam da zamanıdır” dedi.
Grev kapsamında dün ülkenin bir çok kentinde gerçekleştirilen gösteri ve yürüyüşlere on binlerce işçi ve emekçi katıldı. Meydanlarda yapılan konuşmalarda hükümetin geri adım atmaması durumunda bundan sonra daha grev ve direnişlerin devam edeceği ifade edildi
Hayat şartları iyileştirilsin
Belçika’da tüketici fiyatları geçtiğimiz Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.46 artmıştı. Belçika’daki üç büyük sendika FGTB, CGSLB ve CSC, Aralık 2007’de artan zamlar konusunda hükümeti uyarmıştı. Geçtiğimiz Haziran ayında hayat pahalılığına karşı düzenlenen eylemlere karşı 100 bin kişi sokağa çıkmıştı.
Hükümet ise zamlara önlem alma yerine zam yapmaya devam etti. Sendikalar tarafından verilen bilgiye göre temel gıda ürünlerine yüzde 7.9, elektriğe yüzde 20, doğalgaza yüzde 50, petrole yüzde 59 zam yapıldı. Hükümet, bu zamlar karşısında çalışanların ücretlerinde bir artışa gitmeyi ise reddetti. Sadece gaz ve elektrikten alınan KDV miktarını yüzde 21’den yüzde 6’ya düşürdü.
Ancak bu süre içerisinde çıkarılan yasalarla sermayeye hediye üzerine hediye verildi. Buna tepki gösteren sendikalar, artan hayat pahalılığı karşısında çalışanların alım gücünün artırılması talebiyle 6 Ekim’de greve çıkma kararı almıştı. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

DÖNÜŞÜM

SONRAKİ HABER

Bartın’da yolsuzluk tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...