08 Ekim 2008 00:00

Dizilerde 150 bin kişi çalışıyor

Yapılan araştırmaya göre dizi sektöründeki en önemli payı oyuncular elde ediyor

Paylaş

İSMMMO’nun araştırmasına göre 11 ulusal ölçekte yayın yapan kanalda 63 dizi yayınlanıyor. En fazla ücreti başrol oyuncuları alıyor; dizi müzikleri, dizilerin çekildiği mekanlar, sponsorluklar önemli gelir kapısı.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Dizi Ekonomisi” araştırmasına göre bölüm başına maliyetleri 100 ila 300 bin YTL arasında değişen diziler, reklam ve sponsorluk gelirleriyle birlikte yaklaşık 1 milyar YTL’lik bir ekonomi ortaya çıkarıyor.
Araştırmaya göre bu sezon ulusal ölçekte yayın yapan 11 kanalda 63 televizyon dizisi yayınlanıyor.
Kamera önünde ve arkasında, yaklaşık 150 bin kişi bu alanda çalışıyor. İSMMMO başkanı Yahya Arıkan, dizi film piyasasının gelişmeye devam ettiğini vurguladı.
Çalışanlar
Dizi film maliyetlerinin yaklaşık yüzde 20’si başrol oyuncularının ücretleri. Devlet ve Şehir tiyatroları, dizilerin ana oyuncu kaynağı.
Son 20 yılda sayıları yüze ulaşan oyuncu (cast) ajansları da bir diğer kaynak. Oyuncu ajanslarına kayıtlı oyuncu sayısının 50 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. Farklı mesleklerden yüzlerce insan ajanslara kayıt oluyor. Kayıt ve deneme çekimi için oyuncu adayları ajansa belli bir ücret ödüyor. Ajans, bir yapımda rol alan oyuncunun ücretinin de en az yüzde 20’sini alıyor.
Yönetmen ve senaristler bölüm başına 5-15 bin YTL alırken müzisyenler 2-8 bin YTL, figüranlar 20-30 YTL alıyor.
Bölümlerin uzayarak film sürelerine ulaşması nedeniyle oyuncular ve çalışanlar uzun saatler çalışmak zorunda kalıyor.
Bazı televizyon kanalları, dizileri ‘iç yapım’ olarak kendisi yapıyor ya da bağlı olduğu grubun yapım şirketine yaptırıyor. Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği ve Film Yönetmenleri Derneği çatısı altında örgütlenen yaklaşık 320 yönetmen ve senarist var.
Müzik, reklam, sponsorluk, emlakçılar...
dizi müzikleri denilince ilk akla gelen sanatçı Kıraç. Dizi müzikleri albüm olarak da çıkıyor; cep telefonu melodisi olarak da kazanç getiriyor. Ancak sanatçılar haklarını alamamaktan şikayetçi.
Televizyonların prime time’larının yüzde 80’ini diziler işgal ederken prime time’daki reklam gelirleri ise televizyonların kazancının yüzde 70-80’ini oluşturuyor. Sponsorluklar da dizi ekonomisinde önemli yer tutuyor. Dizilere mekan sağlayan emlakçılar, konaktan villaya, yalıdan ofise birçok mekanı kiralıyor. Dizi mekanlarının günlük kirası 350 YTL’den başlıyor ve 6 bin dolara kadar çıkıyor. (Bianet)
ÖNCEKİ HABER

Mahkeme kararına rağmen Youube kapatılmadı

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...