08 Ekim 2008 00:00

Beyaz Saray’a yine silah tekelleri oturacak

Gagnon: Başkanlık seçimini Obama da McCain de kazansa, silahlanma, yoksulluk ve savaş sürecek

Paylaş

Bruce Gagnon, merkezi ABD’de bulunan “Uzayda Silahlara ve Nükleer Güce Karşı Küresel Ağ” adlı örgütün genel koordinatörü. Dünyanın değişik ülkelerinde 150 civarında örgüt ve kuruluş Küresel Ağ’ın üyesi. Bir dizi toplantı ve seminere katılmak amacıyla İskandinavya turuna çıkan Gagnon, Stockholm’de Evrensel’in sorularını cevaplandırdı.

Finans krizi patlak verdi. Yakında seçimler yapılacak. ABD’deki son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Biz ABD’nin faşizme yöneldiğini düşünüyoruz. Yakınlarda çok olumsuz gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz. ABD ekonomik bir yıkımın eşiğinde. Yoksulluk giderek artıyor. ABD’de her zaman karışıklık ve patlamalar olabilir. Sisteme karşı güçlü protestolar olacaktır. Irak’tan ülkeye geri çekilecek askerler, karışıklıkları ve protestoları bastırmak amacıyla kullanılacak. ABD’de askerlerin halka karşı kullanılamayacağını belirleyen bir yasa var. Ama buna pratikte boş veriliyor. Gidişat olağanüstü halin uygulanacağının ipuçlarını veriyor. Liberaller ve barış hareketi içinde yer alan bazıları, bu gidişi engellemek ve ülkenin ileriye doğru gitmesini sağlamak için Demokratların adayı Obama’ya oy verilmesi gerektiğini söylüyorlar. Obama’nın kaybetmesi halinde faşizmin iktidara geleceğini ve bunun sorumluluğunun da sola ait olacağını iddia ediyorlar. Fakat ben her iki aday arasında bir fark görmüyorum. Barack Obama da Cumhuriyetçilerin adayı John McCain de silahlanmadan ve savaşın sürmesinden yanalar. Obama, dünyanın en büyük silah tekellerinden biri olan Genaral Dynamics tarafından yaratıldı. Silah tekelleri bu seçimlerde Cumhuriyetçilerden çok Demokratlara para desteğinde bulunuyorlar. Obama, egemen sınıflar ve tekeller tarafından halkın öfke ve tepkisini yatıştırmak amacıyla kullanılıyor. Seçimi bunlardan hangisi kazanırsa kazansın, sonuçta Beyaz Saray’ın gerçek sahibi her zaman olduğu gibi silah tekelleri olacaktır.

Alternatif nedir size göre?
Yeşiller var. Onlar da seçimlere katılacaklar. Yüzde 2-3 oranında oy alabilirlerse bunu başarı olarak kabul etmek gerekir. Siyah kadın aday Cynthia Mc Kinney daha önce Demokrat Parti milletvekiliydi. Her zaman savaşa karşı çıkma cesaretini gösterdiği ve gerici politikalara karşı çıktığı için partiden ihraç edildi. Seçimlere Yeşillerin başkan adayı olarak katılacak.
Bu seçimlerde Yeşillerin adayına oy vereceğim. Komünist Parti, Obama’yı destekleme kararı aldı. ABD’de çok güçlü anti-komünist bir anlayış ve gelenek var. Komünizm adını taşıyan hiçbir partinin ve örgütün başarı sağlama şansı yok. Yeşiller komünist bir programa sahipler. Ama komünist sıfatını kullanmadıkları için komünizmin ne olduğunu halka tekrar tekrar anlatmaktan kurtuluyorlar.

ABD’nin uzayda ne kadar uydu ve silahı var?
Şu anda ABD’nin uzayda silahı yok. Ama uzayı silahlandırma hazırlığı içindeler. Uzayın birçok yerinde dünyayı kontrol altında tutan çok sayıda uydusu var. Bu uydular sayesinde savaşı koordine ediyorlar. Irak savaşının başlangıç aşamasında kullanılan silahların yüzde 75’i uzaydaki uydular aracılığı ile yöneltildi. Savaştaki askeri birimlerin hepsinde bilgisayarlar var. Uçaklarda, tanklarda ve gemilerde görev yapan subay ve askerlerin sürekli olarak uydularla ilişkileri var. Bombalama ve füzeleri ateşleme gibi eylemlerin çoğu uydular aracılığı ile yapılıyor. Uzayı kontrol eden, tüm savaşların galibi olacaktır. ABD uzayın tek hakimi olmak istiyor. Bu nedenle de Çin ve Rusya’ya ait uyduları ortadan kaldırmak isteyecektir. Uzayda birçok ülkenin ticari amaçla kullandıkları uyduları var. Ama çok az sayıdaki ülkenin askeri uydusu var.

Uzayda hangi ülkelerin askeri uyduları var?
ABD’nin dışında Çin ve Rusya’nın askeri uyduları var. ABD, İsrail ve Japonya gibi müttefiklerine uzaya uydularını yerleştirmeleri için yardım ediyor. Avrupa, Galerio adı verilen bir uzay sistemi inşa ediyor. Bu projeyle Avrupa, uzaya 30 civarında askeri uydu yerleştirmek istiyor. ABD ordusu daha şimdiden Avrupa’yı tehdit ediyor. Uzayda elde edeceği fotoğraf ve bilgileri Çin’e iletmemesini istiyor. ABD, diğer ülkelerin uzayda etkinlik kurmasını engellemek istiyor. Uzay süper güçler için yeni bir çarpışma alanı haline gelecektir. “Yıldızlar Savaşı” olarak adlandırılan uzayın silahlandırılması, tarihin tanık olduğu en büyük ve pahalı proje olacaktır. Eğitim ve sağlık sektöründe yapılacak kısıntılardan elde edilecek paralar uydulara, füzelere ve silahlara yatırılacaktır. Bundan sadece silah tekelleri kârlı çıkacaktır. Biz bu tehlikeli gidişi durdurmak amacıyla “Uzayda Silahlara ve Nükleer Güce Karşı Küresel Ağ”ı oluşturduk. (Stockholm/EVRENSEL)

Savaşlar bilgisayar oyunu gibi
ABD-Rusya gerilimi silahlanma yarışını nasıl etkiler?
ABD, dünyanın güvenliğini sağlama, güvenlik ve silah ihraç etme görevini üstlendi. Sanayi geriledikçe yoksul çocukları işe giremedikleri için geleceklerini orduda arıyorlar. ABD askeri gücü sayesinde dünyanın doğal kaynaklarını kontrol altında tutabileceğini sanıyor. Bunun için de Rusya’yı çembere alıyor. Özellikle de eski Doğu Bloğu ülkelerinde yeni üsler ve tesisler kuruyorlar. Bulgaristan’da ABD askerlerinin eğitilmesi için özel bölgeler ayrılıyor, Bağdat’taki mahalle ve evlerin benzerleri kuruluyor. ABD askerleri deneyim kazanmak amacıyla bu evlere yönelik operasyonlar yapıyorlar.
Romanya’ya bölgeyi kontrol altına almak amacıyla çok büyük radarlar yerleştirdiler. Bunun için ABD 90 milyar dolar harcadı. Rusya’yı iyice kontrol altına almak için Çek Cumhuriyeti’ne radarlar, Polonya’ya füzeler yerleştirme kararı aldılar. ABD aynı zamanda Çin’i de çember altına almayı sürdürüyor. Doğu Asya’daki askeri varlığını iki katına çıkardı.
Uzay teknolojisindeki gelişmeler ABD’ye muazzam olanaklar sağlıyor. Uzaya yerleştirdikleri uydular sayesinde her şeyi görebiliyor, dinleyebiliyor ve gerektiğinde vurabiliyorlar. Artık eskisi gibi çok sayıda askere de gerek duyulmuyor. Tıpkı küçük çocuklar, gençler gibi bilgisayarların karşısına oturuyor, bomba dolu pilotsuz uçakları istedikleri yerlere yöneltebiliyorlar.
Murat Kuseyri
ÖNCEKİ HABER

Polis saldırdı, başbakan yardımcısı istifa etti

SONRAKİ HABER

Üniversiteli köylüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...