09 Ekim 2008 00:00

Şiddetin nedenleri ortadan kaldırılmalı

Milli Eğitim Bakanlığı şiddetin okullarda önlenebilmesi ve çözüm önerilerini geliştirmek amacıyla 7 ilde toplam 1050 öğretmen üzerinde bir anket yaptı.

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı şiddetin okullarda önlenebilmesi ve çözüm önerilerini geliştirmek amacıyla 7 ilde toplam 1050 öğretmen üzerinde bir anket yaptı. Anket sonuçlarında ise öğretmenlerin birçoğunun, yaşanacak bir şiddet olayı karşısında nasıl müdahale edeceklerine dair bir planlarının olmadığı ortaya çıktı. Okullardaki şiddeti sorduğumuz öğretmenler ise nedenleri ortadan kaldırılmadığı sürece şiddetin çözülemeyeceği görüşünde birleşiyor.
“Öğretmenlerin Şiddet Konusundaki Bilgileri, Gözlemleri, Değerlendirmeleri ve Çözüm Önerileri” adını taşıyan anket Sakarya, Antalya, İzmir, Kayseri, Trabzon, Erzurum ve Malatya’da endüstri meslek, kız meslek, ticaret meslek, imam hatip lisesi ve genel liselerde toplam 1050 öğretmen üzerinde uygulandı. Şiddete karışma potansiyeli olan öğrencileri tespit etmek için bir çalışma yürütmeyen öğretmenlerin çoğunluğu, okulların kalabalık olmasının olayları artırdığı görüşünde.
Çözüm aracı görülüyor
Öğretmenler ayrıca, öğrencilerin şiddeti sorun çözme aracı olarak gördüklerini belirtirken, öğrencilerin ev ve okul arasındaki şiddet olaylarından oldukça rahatsız olduğunu dile getiriyor. Çözüm olarak sosyal ve kültürel faaliyetlerin artırılması gerektiği konusunda birleşen öğretmenler, bu tip aktivitelerin okullarda yeterli olmadığı ve önemsenmediğini düşünüyor. Öğretmenlere, hem anket sonuçlarına ilişkin hem de şiddetin önlenebilmesi ve çözüm önerilerinin neler olduğunu sorduk. Öğretmenler, okulların kalabalık olması, eğitim sistemindeki sorunlar ve araç gereç eksikliklerinin giderilmemesinin şiddetin çözümünü zorlaştırdığını söylüyor.
‘Sınıflar çok kalabalık’
Biyoloji Öğretmeni Safiye Çetintaş, ankette çözüm olarak gösterilen sosyal faaliyetlerin, çözümün sadece bir boyutu olabileceğini söyleyerek, şiddetin nedenleri olarak sınıfların kalabalık olmasını gösteriyor. Genelde okul kapılarına konulan sivil polislerin de baskıların artmasında önemli rol oynadıklarına dikkat çeken Çetintaş, bunların ortadan kaldırılıp, daha donanımla bir eğitim sisteminin getirilmesi gerektiğini vurguluyor.
İngilizce Öğretmeni Halide Edip Demir, okullardaki şiddetin çözümüne ilişkin, kalabalık sınıfların en aza indirgenmesi gerektiğini söylüyor. Öğretmenlik hayatına yeni başlayan Beden Eğitimi Öğretmeni Zeynep Uzun, ise şiddeti artıran nedenlerin başında sınıfların kalabalık olmasının yattığını da belirtiyor.
Fen Bilgisi Öğretmeni Başak Menekşe, “Ailede görüyor, medyada şiddeti izliyor ve okulda da karşılaşması doğallaşıyor. Çocuk şiddetle eğitiliyor gibi bir şey aslında” diyerek sorunun kaynağının bu faktörlerin ortadan kaldırılmasına bağlı olduğunu düşünüyor.
Şiddeti yaratan nedenler ortaya konmadığı sürece şiddetin sona ermeyeceğini söyleyen Tarih Öğretmeni Ali ihsan Kılıç, “Şiddetin nedenleri ortada yok. Çözüm için bunlar ortaya koyulmalı” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

SONRAKİ HABER

Basın özgürlüğüne bir darbe daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...