10 Ekim 2008 00:00

Diyarbakır’da polise sınırsız yetki

Diyarbakır’da, polis servis aracına düzenlenen saldırının ardından, polise sınırsız arama yetkisi verildi. 50’yi aşkın kişi gözaltına alındı

Paylaş

Diyarbakır’ın Seyrantepe semti Aziziye Mahallesi’nde polis okulu servis aracına düzenlenen ve 5 polis ile bir memurun ölmesine 18’inin ise yaralanmasına yol açan saldırının ardından kentte başlatılan operasyon sürüyor. Polise sınırsız aramaya yetkisi verilmesi dikkat çekti. Olayın meydana geldiği Aziziye Mahallesi tamamen polis ablukası altına alınırken, TOKİ giriş ve çıkışları kontrol altına alındı. Polis bütün ev, işyeri, araç ve şüpheli gördüğü şahısları tek tek ararken, aynı mahallede bulunan Özgür Yurttaş Derneği’ne de baskın düzenlendi. Özel harekat timleri tarafından Aziziye ve Cumhuriyet mahallelerindeki evler didik didik arandı. Dün gazetemizin baskıya girdiği saatlerde gözaltı sayısının 50’yi aştığı bildirildi. Gözaltına alınanlardan 10 kişi ise serbest bırakıldı.
Arama yapılan evlerde polisin gergin olduğu ve arama yaptığı evleri dağıttığı belirtilirken, mahallelinin ise tedirgin olduğu öğrenildi. Bu arada Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tüm izinler kaldırıldı. “Bunlar DTP’li bunları alalım mı?” şeklinde bilgi verilmesi dikkat çekti. Olaydan sonra kullanıldığı ileri sürülen kırmızı renkli şahin marka otonun bulunması için geniş çaplı arama başlatıldı. Ayrıca Ankara’dan gelen özel bir ekibin ise çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.
Polisler törenle toprağı verildi
Saldırıda yaşamını yitiren polisler ve teknisyen yardımcısı için, Ali Gaffar Polis Meslek Yüksekokulunda düzenlenen törene İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu katıldı.
Törende konuşan Bakan Atalay, “Biz bu konuda ciddi planlı mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz” dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanı ve Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, “terörle mücadele” konusunda gerekli adımların atılacağını söyledi. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Kürtçe ağıtlar yakıldı
İl Müftüsü Ali Melek’in dua okuduğu törenin ardından ölen polis memurlarından Ahmet Kılıçarslan Yozgat’a, Ramazan Tavşancı İstanbul’a, Duran Karabuğaş ile Adem Seyfioğlu’nun cenazesi Kahramanmaraş’a uçakla, Vedat Ulu da Diyarbakır’a bağlı Geyiktepe Köyü’ne gönderildi. Köy mezarlığında toprağa verilen Ulu’nun cenaze törenine ailesi ve yakınları, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AKP Diyarbakır milletvekilleri Kutbettin Arzu, İhsan Arslan, Ali İhsan Merdanoğlu, Abdurrahman Kurt ve Osman Aslan ile askeri yetkililer katıldı. Ulu’nun yakınları Kürtçe ağıtlar yaktı.
‘Saldırganlar yakalandı’ iddiası
Diyarbakır’daki saldırının faillerine yönelik olarak, hükümet yetkililerinin henüz net bir açıklama yapmadığı saatlerde, haber ajansları saldırganlardan ikisinin yakalandığının ve PKK’li olduklarının öne sürüldüğü haberler geçtiler. AA ile CİHAN haber ajansı tarafından servise konulan ve birçok gazetenin internet sayfalarında da “flaş” haber olarak verilen gelişmeye göre, olay yerinde, saldırıda kullanılan 2 kalaşnikof marka tüfek bulunurken, silahların üzerinde yapılan parmak izi araştırması sonucunda saldırıyı yapan birinin kimliği belirlendi. Kimliği belirlenen kişinin 1998 yılında PKK’ya katıldığı ve bu saldırıyı gerçekleştirmek üzere kamptan Diyarbakır’a geldiği öne sürüldü. Saldırıyı, biri gözcü toplam 3 kişinin gerçekleştirdiği iddia edildi. İlerleyen saatlerde ise, polise dayandırılarak “saldırganlardan en az ikisinin yakalandığı” iddia edildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

DTP’lilere polis müdahalesi

SONRAKİ HABER

Toptan, partilere ‘CHP yok, uzlaşma yok’ diyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa