11 Ekim 2008 00:00

‘Sevil Berberi’ Mersin’de

Mersin Devlet Opera Balesi, Gioacchino Rossini’nin librettosu Sterbini’ye ait “Sevil Berberi” operasının prömiyerini yapacak.

Paylaş

Mersin Devlet Opera Balesi, Gioacchino Rossini’nin librettosu Sterbini’ye ait “Sevil Berberi” operasının prömiyerini yapacak. Bugün saat 20.00’de Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde Mersinlilerin karşısına çıkacak olan Sevil Berberi, sezon boyunca sanatseverlerin izlenimine sunulacak.
Fransız oyun yazarı Beaumarchais’nin Figaro teması üzerine yazdığı üçlemenin ilki olan “Sevil Berberi”, Cesare Sterbini tarafından librettosu hazırlanarak ilk kez 20 Şubat 1816’da Roma’da sahnelendi. Türkiye prömiyeri 1949’da Ankara’da yapılan eser, tanıdık ezgileri, ince ve eğlendirici müziğiyle İtalyan komik operasının önemli örneklerinden biri olmakla birlikte, aynı zamanda dünya komik opera sanatının en iyi örneği olarak kabul ediliyor.
W.A. Mozart’ın Figaro’nun Düğünü operasında birbirinden uzaklaşan Kont Almaviva ile Kontes Rosina’nın geçmişte nasıl bir aşk yaşayıp bir araya geldiklerini öğrenmek isteyenlere, Sevil Berberi’ni izlemeleri tavsiye ediliyor. Çünkü Sevil Berberi, Figaro’nun Düğünü’nden otuz yıl sonra yazılmasına rağmen aslında tüm hikayenin başlangıcını içeriyor.
Rossini’nin Sevil Berberi operası; hiç opera dinlememiş insanların bile mutlaka kulağına çalınan uvertürünün yanı sıra, giderek hızlanarak adeta tekerlemeye dönüşen ve aryanın sonunda da eşliksiz söylenen “Figaro, Figaro, Fiigaroo!” dizeleriyle “largo al factotum” adlı şarkıyı da içeriyor.
Şefliğini Vladimir Lungu’nun yapacağı eseri, Flavio Trevisan sahneye koyuyor. Dekor tasarımı ve kostüm tasarımı İsmail Dede’ye ait. Koroyu Alexei Vinogradski eser için hazırladı. Işık tasarımı ise Tari Deniz’in. Eserin rollerini; Kont Almaviva’da Sergei Gavrilov ve Mustafa Özer, Bartolo’da Hasan Alptekin ve Kıvanç Uğraşbul, Rosina’da Bengi Özdülger ve Funda Uyanık Özer, Figaro’da İnanç Makinel ve Orhan Yıldız, Basilio’da Hasan Berk ve Kenan Korbek, Fiorello’da Hulusi Polat ve Levent Yetkin, Ambrogio’da Melih Öztürk, Berta’da Zeynep Tatlıpınar Kağnıcı ve Gülden Berber, Ufficiale’de Tolga Erden ve Ercüment Şirin ve Noter’de Guido Bertamini paylaşıyor.
Rosina’nın peşi sıra…
17. yüzyılda İspanya’nın Sevil kentinde geçen bir öykü anlatılır “Sevil Berberi”nde. Kont Almaviva Madrid’de görüp aşık olduğu güzel Rosina için Sevil’e gelir. Sevil’de eski berberi Figaro’nun yardımlarıyla Rosina’ya ulaşmaya çalışır. Ancak Rosina’nın vasisi Don Bartolo, kızın servetine konmak için onunla evlenmeyi planlamaktadır. Don Bartolo’ya engel olmak üzere bir dizi oyun planlanacak, uygulanacak ve güzel Rosina ile Almaviva evleneceklerdir.
Sevil Berberi, bu akşamki prömiyerden sonra, 14 Ekim’de yinelenecek ve sezon boyunca sanatseverlerin izlenimine sunulacak. (Mersin/EVRENSEL)
Kadir Baziki
ÖNCEKİ HABER

Redfoto kentsel dönüşüme karşı

SONRAKİ HABER

Avrupa sinemaları düğün yayınıyla ayakta!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...