11 Ekim 2008 00:00

Redfoto kentsel dönüşüme karşı

“RED bir karşı koyuştur. Sanat da sıcaklığın ve insanlık tarihinde mücadelenin rengi olan kızılın ateşiyle sevgiyi ve dostluğu geliştirelim diyedir” sözleriyle yola çıkan Redfoto, yeni projeler için kolları sıvadı.

Paylaş

“RED bir karşı koyuştur. Sanat da sıcaklığın ve insanlık tarihinde mücadelenin rengi olan kızılın ateşiyle sevgiyi ve dostluğu geliştirelim diyedir” sözleriyle yola çıkan Redfoto, yeni projeler için kolları sıvadı. kendisini “Toplumsal sorunlara ve olaylara refleks gösterecek muhalif bir fotoğraf grubu” olarak tanımlayan grup, kentsel dönüşümden etkilenecek mahalleleri ve ölümlerle gündeme gelen Tuzla’yı fotoğraflayacak. Farklı gazete ya da dergiler için çalışan fotomuhabirlerden fotoğraf sanatçılarına, belgesel fotoğrafçılardan amatörlere, fotoğrafın farklı alanlarına yönelmiş fotoğrafçıların “fotoğrafın gücünü nesnel olarak ama taraflı bir biçimde sunacağı” bir kolektif Redfoto. Yoksullardan, emekçilerden, ezilenlerden yana taraf tutan bir fotoğraf grubu...
Görüntüler değişsin diye…
“1 Mayıs: İşgal İstanbul’u” sergisi için bir araya gelen fotoğrafçılar, “Hayatın güzelliklerini, neşesini olduğu kadar, toplumsal sorunların bizlere yüklediği ağırlığı da görerek, daha güzel ve yaşanabilir bir dünyayı kurmak için elimizdeki araç olan fotoğraf makinelerini, tanık olduklarımızı göstermek için, kolektif çalışmanın mutluluğunu paylaşmak için...dertler değişmeden bu görüntüler de değişmeyecek. Bizlerin de dertlerin değişmesi yönünde mücadelemizin sürmesi kaçınılmaz. O halde yeni ortak projelerde bir arada olmak için” diyerek Redfoto’yu kurdular.
Redfoto’nun, 2008 1 Mayıs’ında emniyet güçlerinin emekçilere uyguladığı akıl almaz vahşeti sıcağı sıcağına bir fotoğraf sergisi haline getirmesi, üstelik bu serginin 1 Mayıs’ta girişine izin verilmeyen Taksim’de gerçekleşmesi sebebiyle “İşgal İstanbul’u” bir hayli ses getirdi. “İşgal İstanbul’u”nun yurt genelinde pek çok ilde sergilenmesi ve beğeni toplaması üzerine toplumsal sorunları yakından izleyen fotoğrafçıların ortak fotoğraf projeleriyle, demokrasi mücadelesine katkı sunacak bir fotoğraf üretimi ve sunumu yapmalarını hedefleyen Redfoto üyeleri, düzenli bir araya gelerek yeni projeler üretmeye başladılar. redfoto.com isimli web sitesinden yaptıkları çağrılarla geniş bir fotoğrafçı çevreye ulaşmayı hedefleyen grup, kentsel dönüşüm adı altında yıkılacak mahallelerde yaşayan emekçileri ve onların yaşamlarını fotoğraflamayı ve bu projenin yanında sürekli ölümlerle gündeme gelen Tuzla’yı yine fotoğrafın diliyle anlatmayı planlıyorlar.
Sendikalarla ortak çalışılacak
Redfoto grubunun yeni projeleriyle ilgili açıklamada, “Kentsel Dönüşüm’le ilgili olarak DİSK-TMMOB-TTB-ÇHD gibi örgütlerle ilişki kurulması, bireysel olarak çalışmalarda bulunanların çalışmalarını hem teorik hem pratik ayakları üzerinden paylaşmalarını sağlamak, bu gündemle toplantıların sürdürülmesi ve internet üzerinden tartışmanın açılması” gibi kararlar alındığı belirtildi. Ayrıca bir diğer çalışma konusu olan Tuzla tersaneler bölgesi için de harekete geçeceklerini söyleyen Redfoto üyeleri, Tuzla’nın sadece ölümlerde akıllara geldiğine, demokrasi cephesinden pek çok karar alınmasına rağmen elle tutulur pek az şey yapıldığına işaret ediyor. Redfoto, “Burjuvazinin ‘adalet ve hukukunun üstünlüğünü’ tersyüz edip, insanın, işçinin hak hukuk ve adaletli düzeninin oluşması için işçi sınıfı ekseninde, tersaneler ve Tuzla özelinden başlayan ve günümüz sorunlarına eğilen, sürekli gelişen bir proje oluşturacağız. Yine bu projede tarafların (DİSK-Limter İş-TMMOB-TTB) görüş, destek ve brifingleriyle şekillendirilerek hayata geçirilecektir. Ayrıca Tuzla ile ilgili çalışma başlatmış olan kişi, grup ve derneklerle görüşülecektir. Grup üyelerinin bu toplantıları izlemeleri ve yüz yüze tartışmaları sağlanmaya çalışılmaktadır.” (İstanbul/EVRENSEL)
Devrim Büyükacaroğlu
ÖNCEKİ HABER

ZEUS SUNAĞI

SONRAKİ HABER

‘Sevil Berberi’ Mersin’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...