13 Ekim 2008 00:00

AKP yararına dernek olmayınca!

Halkevleri’nin “kamu yararına dernek” statüsünün kaldırılması için Bakanlar Kurulu’na rapor gönderildi.

Paylaş

Halkevleri’nin “kamu yararına dernek” statüsünün kaldırılması için Bakanlar Kurulu’na rapor gönderildi. Söz konusu raporu, Almanya’daki Deniz Feneri e.V. davasının ardından dikkatlerin odaklandığı Türkiye’deki Deniz Feneri Derneği ile ilişkileri açığa çıkan İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği müfettişlerinin son dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik “yumurtalı” eylemler ardından oluşturdukları anlaşıldı.
Yolsuzlukları ile gündemde yerini alan Deniz Feneri Derneği ise hala ‘kamu yararına dernek’ statüsünde varlığını sürdürürken Halkevlerine yönelik yapılan uygulamaya ilişkin, Halkevleri Genel Başkanı ise AKP hükümetinin demokrasi tutumunu gösteren bir davranış olduğunu dile getirdi.
Bilgi verilmedi
İçişleri Bakanlığı, dernek aleyhinde soruşturma olup olmadığını soran derneğe “bilgiler gizli” yanıtı verdi. İçişleri Bakanlığı müfettişleri, denetlemeyi geçen yıl tamamladı. Hazırlanan raporda, mali ve siyasi nedenlerle Halkevleri’nin “kamu yararına dernek” statüsünün kaldırılması gerektiği belirtildi. Bakanlık da rapora onay vererek, Bakanlar Kurulu’na sevk etti.
Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, AKP karşıtı eylemleri nedeniyle uygulamanın yaşandığını kaydetti. Birol, Deniz Feneri için 1, Halkevleri için ise 4 yıldır 15 kişilik bir denetleme heyeti ile ülkenin dört bir yanına gidip gelerek denetlendiğine dikkat çekti. (İstanbul/EVRENSEL)

Eyleme müdahale: 30 gözaltı

AKP Hükümetinin politikalarını protesto etmek isteyen Halkevi üyelerine polis müdahale ederek yaklaşık 30 kişiyi gözaltına aldı. Mecidiyeköy Metro çıkışında toplanan Okmeydanı, Gültepe ve Sarıyer Halkevi Şubeleri üyeleri, AKP İl Binasına yürümek istedi. AKP İl Başkanlığına doğru yürüyüşe geçen Halkevleri üyelerini, polis çembere aldı. Çember içinde oturma eylemi yapmak isteyenlere müdahale eden polis 30 kişi karga tulumba gözaltına alındı. Bazı kişilerin ‘Bu otobüste işkence var’ diyerek polis otosuna binmeyi reddetmesine rağmen tartaklanarak arabaya bindirildiler.
ÖNCEKİ HABER

Düğün konvoyu kana bulandı

SONRAKİ HABER

Savaş değil, ekmek kavgası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...