14 Ekim 2008 00:00

42 İngiliz yazar:
42 gün gözaltı olmaz

Gordon Brown Hükümeti’nin gözaltı süresini 42 güne çıkarmak istemesine yazarlar da tepkili

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında 28 günlük yasal gözaltı süresiyle halen en uzun gözaltı süresine sahip olan İngiltere’de hükümet bu süreyi 42 güne çıkarmak istiyor.
Ancak dün Lordlar Kamarası’nda görüşülmeye başlanan yasa tasarısına toplumun çeşitli kesimlerinden tepki geliyor. İngiltere’nin 42 ünlü yazarı internette yayınladıkları hikaye, şiir ve denemelerle 42 gün tasarısını protesto ediyorlar.
Türkiye’de demokratikleşmenin “AB kriterlerinin kabul edilmesiyle sağlanabileceği” propagandası yapılırken, “demokrasinin beşiği” İngiltere, terörle mücadele adı altında bireysel özgürlükleri budamaya devam ediyor. Gordon Brown hükümeti halen 28 gün olan, yargı karşısına çıkarılmadan gözaltında tutma süresini terör zanlıları için 42 güne çıkarmakta kararlı. Hükümete göre polis uluslararası terör soruşturmaları için daha fazla zamana ihtiyaç duyuyor.
Gözaltı süresini 42 güne çıkarmayı planlayan yasa tasarısı geçen haziran ayında kıl payı farkla da olsa Avam Kamarası’ndan geçirilmişti. Parlamento’nun üst kanadı olan Lordlar Kamarası ise tasarıyı dün görüşmeye başladı. Burada da onaylandığı takdirde yasa kabul edilmiş olacak. Ancak Lordlar Kamarası’nın yasayı yeniden görüşülmek üzere Avam Kamarası’na geri göndermesi halinde, tasarının reddedileceği beklentisi var. Tasarının antidemokratik olduğu yönünde kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, iktidardaki İşçi Partisi’nin bazı vekilleri desteğini çekti.
Yazarlardan ‘edebi’ eylem
Brown hükümetinin hazırladığı yasa tasarısına karşı mücadele eden sendikalar ve insan hakları örgütlerine son olarak yazarlar da eklendi. Aralarında Philip Pullman, Julian Barnes, Monica Ali, Ian Rankin, Alain de Botton, Ali Smith ve AL Kennedy gibi ünlü kalemlerin bulunduğu 42 yazar, yasa tasarısını edebi eserlerle protesto kararı aldılar. İnsan hakları ve sivil özgürlükler alanında faaliyet gösteren Liberty adlı grubun yürüttüğü kampanyaya ortak olan yazarlar www.42writers.com/ sitesinde önceki günden itibaren yayınlanan hikaye, şiir ve denemelerle “eyleme” başladılar.
“Altın Pusula”dahil, “Karanlık Cevher” roman üçlemesinin yazarı Philip Pullman, kampanya çerçevesinde kaleme aldığı denemesinde şöyle diyor: “Polisin, bizi neden kilit altında tuttuğunu anlaması için altı haftaya ihtiyaç duyduğu bir ülkede yaşadığımız için ne kadar şanslı olduğumuzu bilmiyorduk.” (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AB’de yine Rusya tartışması

SONRAKİ HABER

SAĞLICAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...