16 Ekim 2008 00:00

Açılışta ifade özgürlüğü tartışıldı

Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışında, Orhan Pamuk’un ifade özgürlüğü eleştirisine Cumhurbaşkanı Gül’den anında cevap geldi

Paylaş

60.yılında Türkiye’nin konuk ülke olduğu, Frankfurt Kitap Fuarı törenle açıldı. Açılış töreninde Orhan Pamuk, Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Frankfurt Belediye Başkanı Petra Roth konuşmalar yaptı. Pamuk’un ifade özgürlüğü kısıtlamalarını eleştirdiği konuşmasına, Cumhurbaşkanı Gül “Özgürlükler arttı” diye yanıt verdi.
Orhan Pamuk’un “Son yüz yılda kitapları yasaklamak, yakmak, yazarları öldürmek, hapse atmak, onları vatan haini ilan edip sürgüne yollamak, basında hep bir ağızdan yazarları aşağılamak Türk kültürünü zenginleştirmedi, tam aksine fakirleştirdi” sözleri ise açılışa damgasını vurdu. Pamuk konuşmasına şöyle devam etti: “Devletin yazar ve kitap cezalandırma alışkanlığı hala devam ediyor. Benim gibi pek çok yazarı susturmak, sindirmek için kullanılan Türk Ceza Kanunu’nun 301 numaralı maddesi yüzünden, yüzlerce yazar ve gazeteci şu anda mahkemelerde yargılanıyor, mahkum oluyor” dedi. En son romanını yazarken, eski film şarkılarını dinlemek için YouTube’ye başvurduğunu belirten Pamuk, politik nedenlerle YouTube’nin yasaklanmasından sonra kendisi için bu kaynağın ortadan kalkmasını yazarların özgürce üretmelerinin önündeki engellere örnek olarak verdi.
Orhan Pamuk’un konuşmasından sonra söz hakkı sırası gelen Abdullah Gül, Türkiye’nin ekonomik alandaki başarılarını sayarken ve AB üyeliği için gerekli kriterlere sahip olduğunu söylerken, “elbette daha yapılacak çok iş var” diyerek düşünce ve ifade özgürlüğü konusunu geçiştirdi.
Gül “Bugün memnuniyetle söyleyebilirim ki, Türkiye özellikle son yıllarda hızlanan ekonomik ve siyasi reformlar sayesinde fikir, ifade özgürlüğü ve kültürel çeşitliliğe saygı alanlarında Avrupa Birliği kriterlerini büyük ölçüde gerçekleştirmiş ve buna yaklaşmıştır. Şüphesiz ki, hala yapacağımız çok şey olduğunu göz ardı etmek istemiyorum” diye konuştu. Açılış törenine, Türk ve yabancı basın kuruluşları büyük ilgi gösterdi. Yaklaşık 2 bin kişilik kapasitesi bulunan Spectrum Salonu neredeyse tamamen doldu. (Frankfurt/EVRENSEL)

Sayılarla Frankfurt Kitap Fuarı
Dünyanın en büyük kitap fuarı olan ve bu yıl 60’ıncısı gerçekleştirilen Frankfurt Kitap Fuarı’na, 7 bin 373 yayınevi katılıyor. Bu yıl fuara katılan yayınevi sayısı yüzde 1 azalırken, İngiltere 834 yayınevi, ABD de 662 yayınevi ile dikkat çekiyor. Bu yıl fuarın onur konuğu olan Türkiye de, yaklaşık 150 yayınevi ile fuara katılıyor. Fuarda okuyucularla buluşan Alman yayınevlerinin sayısı ise 3 bin 337. Fuara bu yıl 280 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor. Bu rakam, geçen seneki rakamların altında seyrediyor.

Yayıncılar da krizi tartışıyor
Küresel mali kriz, Türkiye’nin onur konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarı’nda da tartışılıyor. Yayıncılık dünyası, ekonomik krize karşı büyüme planları yapıyor.
Alman Yayıncılar Birliği Başkanı Gottfried Honnefelder, Frankfurt Kitap Fuarı’nda yaptığı değerlendirmede, kitap dünyasının mali krize karşı dayanıklı olduğunu söyledi. Mali krize rağmen kitap satışlarının artmakta olduğunu söyleyen Honnefelder, “Kitaplar ekonomik dalgalanmalara karşı dayanıklılar, bu da kitapların lüks değil temel gereksinim maddesi olduğunun bir göstergesi” şeklinde konuştu. Alman kitap piyasasının 2007 yılında yüzde 3.7 oranında büyüdüğünü ve bu yılın ilk 9 ayında da kitap satışlarında yüzde 1.4’lük artış olduğuna dikkat çeken Alman Yayıncılar Birliği Başkanı Gottfried Honnefelder, “Eğer bu satış oranlarını bu yıl da sürdürebilirsek memnun olacağız” şeklinde konuştu.
Bu yılki fuar, sektörde gelişmeye açık yeni bir alan olarak görülen elektronik kitap konusuna odaklanıyor. Bu alandaki çalışmalarıyla dikkat çeken Sony ve Amazon firmaları, kendi elektronik kitap ürünlerini fuarda tanıtıyor.
Bu yıl fuarda sergilenen ürünlerin yüzde 42’sini kitaplar, yüzde 30’unu ise dijital medya ürünleri oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 28 içerisinde ise sesli kitaplar, takvimler ve kitapla ilgili diğer ürünler yer alıyor.
ÖNCEKİ HABER

Edebiyatın gizil gücünü anlamak gerekiyor

SONRAKİ HABER

‘Yönetmenlik değil anlatıcılık yapıyorum’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...