17 Ekim 2008 00:00

‘Tek düşüncem Eskişehirspor’

12 yıllık hasretin ardından bu sene tekrar Süper Lig’e yükselen Eskişehirspor, yeni sezona kadrosuna birçok transfer yaparak ve teknik direktörlüğe de Rıza Çalımbay’ı getirerek “merhaba” dedi. Kentteki futbol sevgisi ve Eskişehirspor aşkı, Süper Lig’den uzak kalınan 12 yıl boyunca hiç dinmeyip tersine artmış

Paylaş

12 yıllık hasretin ardından bu sene tekrar Süper Lig’e yükselen Eskişehirspor, yeni sezona kadrosuna birçok transfer yaparak ve teknik direktörlüğe de Rıza Çalımbay’ı getirerek “merhaba” dedi. Kentteki futbol sevgisi ve Eskişehirspor aşkı, Süper Lig’den uzak kalınan 12 yıl boyunca hiç dinmeyip tersine artmış. Kırmızı-siyaha boyanmış olan şehirde, Es-Es sevdası büyük takımları hiç de aratmayacak cinsten. Herkesin en büyük özlemi, o efsane kadrolu dönemlerdeki başarıların tekrarlanması. Bu yolda yürürken de en çok güven duyulan isimlerin başında teknik direktör Rıza Çalımbay geliyor. Biz de; Eskişehirspor’la ilgili merak ettiklerimizi öğrenmek için, Eskişehirspor tesislerine gidip, Rıza Çalımbay’ın kapısını çaldık. Bizi odasında misafir eden Rıza Hoca o bilinen mütevazı tavrıyla sorularımızı yanıtladı.

Eskişehirspor’un şu anki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eskişehirspor her şeyden önce yeni bir takım. Süper Lig’e yükselmemizin ardından birçok yeni transfer yaptık ve bu transferler kadromuzun neredeyse %90’ını oluşturuyor. Taşların tam olarak yerine oturabilmesi için bu takıma biraz zaman gerekiyor. Zaman geçtikçe beklenen performansımızı daha iyi sergileyebileceğiz. 12 yıllık bir aradan sonra ilk defa Süper Lig’e yükseldik. Biraz zamanla ve biraz da sabırla daha iyi yolda olacağımıza inanıyorum.

Eskişehir’deki futbol sevgisi ve takıma olan destek hakkında neler söyleyeceksiniz?
Her şeyden önce kentteki hava süper. Taraftarın takımına olan desteği harika. Zaten Eskişehir, tam bir futbol kenti. Biz şu ana kadarki her maçımızı dolu tribünler önünde oynadık. Her futbol adamının görev yapmak isteyeceği bir yer burası. Ben de Eskişehir’i çok seviyorum ve burada görev yapmaktan çok mutluyum.

Peki; önünüzde zorlu bir fikstür var. Bursaspor deplasmanı ve daha sonra içerde art arda Galatasaray ve Fenerbahçe maçları. Bu zorlu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz? Hazırlıklarınız neler?
Evet; önümüzde zorlu bir süreç var. Biz şimdi bu zorlu sürece adapte olmaya çalışıyoruz. Takımımızda bir adaptasyon sorunu yok. Bizim için Bursaspor maçı, G.Saray ve F.Bahçe maçlarından daha önemli. Biz öyle görüyoruz. Tabii G.Saray ve F.Bahçe maçlarının da arka arkaya olması bir dezavantaj. Bizim istediğimiz bir fikstür değil aslında bu; ancak bu takımlarla maç yapacak olmamız; hem bize hem de taraftarlarımıza Süper Lig’de olduğumuzu iyice benimsetecek.
Türk futbolunun şu anki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Anadolu takımlarına yeterli destek sağlanıyor mu?
Türk futbolu büyük bir çıkış yakaladı. Euro 2008’deki yakalanan başarı ve kulüplerimizin, çok istikrarlı olmasa da Avrupa kupalarında gelmiş olduğu konum bir hayli önemli. Ama büyük takımlara sağlanan imkânların Anadolu takımlarına sağlandığını söylemek güç. Ancak; eskisine oranla sağlanan destek daha yüksek. Eskişehirspor’a da daha ilerilere gidebilmesi için maddi desteğin sağlanması gerekli.

Eskişehirspor’un gelecekteki hedefleri neler olacak?
Bizim öncelikli hedefimiz bu sene ligde kalmak ve bu ligde kalıcı olmayı sağlamak. Ancak bunu sağladıktan sonra gelecekle ilgili planlar yapmaya başlayabiliriz. Tabi ki bu da; ligde üst sıralarda yer almak ve bunun sürekliliğini sağlamak olmalıdır.

Peki; Rıza Çalımbay’ın gelecekle ilgili planları nelerdir?
Dediğim gibi ben Eskişehir’i çok seviyorum ve burada kalmak istiyorum. Benim, Eskişehirspor’da bir iki yıllık planım yok, uzun yıllar bu camiaya hizmet etmek istiyorum. Tabii bu da; başarıya bağlı bir durum. Başarılı olursanız devam da edebilirsiniz. Benim şu an için tek düşüncem Eskişehirspor ve Eskişehirspor dışında hiçbir planım yok.
12 yıl süren kara bulutlu bir dönemin ardından yeniden güneşin açtığı Eskişehir’de, artık atmosfer daha bir farklı. Eski günlerdeki başarıların, yeni nesillere bir efsane gibi anlatıldığı kent; anlatmak için yeni efsanelere tanıklık etmek istiyor. Bu başarının sağlanması için; sorumluluk alan isim Rıza Çalımbay… Gerek futbol oynadığı yıllarda, gerekse de teknik direktörlük hayatı boyunca başarıları kadar, duruşuyla da beğeni toplayan Rıza hoca; futbolla ilgili ilgisiz herkesin sempatisini kazanmış bir futbol adamı, bir beyefendi. İnsanın Eskişehirspor’u tutmasa da; Rıza hocadan kaynaklı ”es es es ki ki ki” diyesi geliyor.
Hasan Çelik/ Alpay Kaya
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEMEVİ

SONRAKİ HABER

Bir ekol şart ama...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...