17 Ekim 2008 00:00

Başkentte soygun var

Ankaralı ulaşım, doğal gaz ve suyu diğer büyük şehirlerden daha yüksek fiyatla kullanıyor

Paylaş

Belediye hizmetleri en pahalı illerden olan Ankara, yeni ulaşım zammı ile pahalılıkta birinci olmayı perçinledi. Ankaralılar ise buna tepkili, “Kaşıkla verileni kepçeyle alıyorlar” diyor.
Akaryakıt fiyatında yapılan indirime rağmen Ankara’da şehir içi ulaşıma yapılan zam yürürlüğe girdi. EGO otobüsleri, metro ve Ankaray’da tek biniş ücreti 1.40 YTL’ye, özel halk otobüs biletleri 1.70 YTL’ye çıktı. Ayrıca, minibüslerde en kısa mesafe 1.70 YTL, uzun mesafeler ise 2 YTL oldu. Şehir içi ulaşıma yapılan zamla Ankara Türkiye’nin şehir içi ulaşımda en pahalı şehri oldu.
Elektrik, Doğal gaz, su ve ekmek gibi temel tüketim maddelerinin ardından ulaşıma yapılan zam Ankaralılar için daha fazla kemer sıkmak anlamına geliyor.
Bu yıl içerisinde elektriğe yüzde 65, doğal gaza yüzde 35, ekmeğe yüzde 33 ulaşıma ise yüzde 30 zam yapıldı.
Ankara pahalılıkta birinci
Türkiye’deki 16 büyükşehir belediyesi arasında yapılan araştırmalar, en pahalı belediyecilik hizmetinin başkent Ankara’da olduğunu gösteriyor.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri arasında ulaşımın en pahalı olduğu il Ankara. Metro, İzmir ve Bursa’da 1 YTL, İstanbul’da 1.23 YTL iken Ankara’da 1.50 YTL. Otobüs fiyatları da Ankara’da oldukça yüksek. Otobüsle ulaşım İzmir’de 1, İstanbul’da 1.30, Ankara’da ise 1.70 YTL.
ASKİ, su faturası kesim tarihlerinde de vatandaşa kazık atmayı sürdürüyor. ASKİ, suyu Ankaralılara üç ayrı fiyat aralığında faturalandırıyor. 45 gün üzerinden hesaplanan su faturalarında 0-10 metreküp aralığında 1.35 YTL ödeyeceksiniz. Su kullanım miktarınız 11-30 metreküp arasında kalırsa, metreküp başına ödeyeceğiniz rakam 3.46 YTL’ye fırlıyor. Su tüketiminiz 31 metreküpü aşarsa, metreküp ücretiniz bir anda 5.01 YTL oluyor.
Doğal gazda da Ankara birinci
16 büyükşehir belediyesinin 12’si halka doğal gaz veriyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi doğal gazın hem ilk aboneliğini pahalı yapıyor, hem de doğal gazı pahalı satıyor. Belediye, uzun davalar sonunda kaybettiği 300 dolarlık abonelik bedelini 180 dolar artı KDV’ye çekmek zorunda kalmıştı. Bu rakam bile, doğal gaz satışı yapan iller arasında Ankara’yı pahalılıkta üst sıralarda tutuyor.
Belediye hizmetleri arasında yer alan reklam tabela vergisi ve mezar yeri fiyatlarında da Ankara en pahalı şehir.
Ankara’da uygulanmaya başlanan ulaşım zammına vatandaş oldukça tepkili. Bülent Kılıçkaya, sadece ulaşıma değil, her şeye zam gelmesinden yakındı. Kılıçkaya, “Otobüsleri bayramda ücretsiz yaptılar, hemen ardından acısını çıkarttılar” dedi. Nihat Doğulu da emekli maaşı ile zaten geçinemediklerini, bir de üst üste zamların geldiğini söyledi. Doğulu, “Ulaşıma yapılan zam bizi kötü etkileyecek” dedi.
‘Elimizden bir şey gelmiyor’
Dört çocuk okuttuğunu ve geçinmeye çalıştıklarını ifade eden 47 yaşındaki İbrahim Karakaya da, “Zamlar karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını, ellerinden bir şey gelmediğini” ifade etti. Bu zamların geri çekilmesi gerektiğini belirten Karakaya, “Önceden dört ekmek alırdık, şimdi iki
ekmeğe düşürdük. Mesaiden çıktım şimdi sekiz saatlik başka bir mesaiye gidiyorum. İki iş yapıyorum ki çoluk çocuk aç kalmasın” dedi. Ulaşıma gelen zamla artık ailece bir yere gidemez olduklarını da vurgulayan Karakaya, “Artık evden de çıkamayız” dedi.
Öğretmen Nurgül Ünver de öğretmen pasosu olmasına rağmen zamlardan etkilendiğini belirterek, Belediye’yi zamlardan dolayı kınadı. Evlerine iki maaş girdiğini kaydeden Ünver, “Tek maaşla geçinenler ne yapsınlar” diye sordu. Ünver zamları, “Kaşıkla verip kepçe ile almak gibi bir şey” diye değerlendirdi. (Ankara/EVRENSEL)
Çağrı Sarı
ÖNCEKİ HABER

‘Yoksulluğa ve yolsuzluğa dur diyelim’

SONRAKİ HABER

Yine çatışma yine ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa