20 Ekim 2008 00:00

‘Biz hiç ayrım yapmadık’

Balıkesir Altınova olayları ve PKK’nin Aktütün baskınından sonra, Türkiye’de Kürt olmak daha da zorlaştı.

Paylaş

Balıkesir Altınova olayları ve PKK’nin Aktütün baskınından sonra, Türkiye’de Kürt olmak daha da zorlaştı. OHAL tartışmalarının gündeme geldiği, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Aktütün ile ilgili haber yapan gazeteleri ‘uyardığı’ bu günlerde Kürtlere yönelik baskılar arttı. Uşak Üniversitesi’nde okuyan Kürt öğrenci Abdullah Kolay, Uşak’ta Kürt olarak yaşamayı “Aslında anlatılamaz bir duygu, çünkü bambaşka bir ortamdayım. Ve neredeyse tam tersi bir yerdeyim, ben doğudan çıkıp batıya geldim” sözleriyle tarif ediyor.
Kürtler okulda kimliğini gizliyor
Ülkücüleri ve ülkü ocaklarını ilk defa Uşak’ta gördüğünü söyleyen Kolay, “Çok garipsedim. Çünkü bizim oralarda hiçbir zaman ayrım yapmadık. Kürt de olsa Türk de olsa kötü gözle bakmadık, aksine ihtiyacı olana sahip çıktık” diye konuştu. Ancak Uşak’ta Kürt olduğunu anlayınca yardım bile etmediklerine dikkat çeken Kolay, en başta Kürt olduğu için gelecek kaygısı duyduğunu söyledi. “Gelecekte işsizlik yaşayacağımdan o kadar eminim ki. Çünkü çok duyduk işten çıkarılan arkadaşlarımızdan ‘Kürt olduğumuz için atıldık’ dediklerini” diyen Kolay, üniversitede Kürt, Türk, Çerkes, tüm öğrencilerin aynı sorunları yaşadığına dikkat çekti. Okuldaki tüm öğrenciler gibi harç parası, kalacak yer, işsizlik gibi sorunlar yaşadığını belirten Kolay, “Fakat tüm bu sorunlar herhalde üzerini örtmek için okullarda bile Kürt-Türk ayrımı yapılıyor. Bir tarafı milliyetçi diye körükleyip bizim üzerimize gönderiyorlar” diye konuştu.
Üniversitede milliyetçiliğin pompalandığına dikkat çeken Kolay, bu yüzden Kürt öğrencilerin okulda kimliklerini gizlemek zorunda kaldığını ifade etti. Hangi ırktan olunduğunun önemi olmadığını kaydeden Kolay, insanların doğduğu topraklar dışındaki topraklarda yaşama hakkı olduğunu vurguladı. Batılıların doğuya geldiği gibi, kendisinin de batıya gelme hakkı olduğunu söyleyen Kolay, “Umudum, bazı insanların kendi menfaatleri için halkları birbirine kırdırmaktan vazgeçmeleridir” dedi. (Uşak/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Karın tokluğuna çalışıyorlar

SONRAKİ HABER

Kriz bahane işler şahane

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...