22 Ekim 2008 00:00

GSS’ye karşı mücadele sürüyor

AKP Hükümeti’nin, tüm karşı koymalara rağmen inatla 1 Ekim’de yasalaştırdığı Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) karşı eylemler devam ediyor

Paylaş

AKP Hükümeti’nin, tüm karşı koymalara rağmen inatla 1 Ekim’de yasalaştırdığı Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) karşı eylemler devam ediyor. Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu Adana bileşenleri, yaptıkları basın açıklaması ile GSS’nin reform değil yıkım olduğunu bir kez daha yinelediler.
Beş Ocak Meydanı’nda bir araya gelen Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu Adana bileşenleri, “AKP sağlığa zararlıdır, sağlıkta tasarruf ölüm demektir, parasız sağlık parasız, eğitim” sloganları atarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana Müdürlüğü’ne kadar yürüdüler. SGK önünde basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Sinan Tunç, çıkartılan yasa ile beraber sunulacak sağlık hizmetinin SGK tarafından belirleneceğine dikkat çekti. SGK’nın gelir gider durumuna göre sağlık hizmetlerinde kısıtlamalara gidebileceğini ifade eden Tunç, AKP tarafından siyasi tercihle verilecek olan sağlık hizmetini SGK denilen sigorta şirketinin vereceğini dile getirdi. 1 Ekim’de yürürlüğe giren yasanın zam ile birlikte geldiğine dikkat çeken Tunç, alınan katkı paylarına yüzde 50 zam yapıldığını aktararak SGK’nın bunu beş kat artırma yetkisi olduğunu belirtti. Yaşananların sağlıkta olacakların habercisi olduğunu anlatan Tunç, sağlıkta sigorta modelinin çağ dışı olduğunu söyledi. GSS’nin Türkiye üzerinde kara bir bulut gibi dolaştığını dile getiren Tunç, GSS’nin reform değil yıkım olduğunu vurgulayarak mücadelelerinin süreceğini sözlerine ekledi.
Yemek boykotu devam ediyor
Sağlıkta özelleştirme politikalarının devamı olarak hastanelerde çalışan sağlık emekçilerinden yemek parası kesilmesine karşı başlatılan mücadele yayılırken, Sağlık Emekçileri Sendikası’nın (SES) uygulamaya karşı başlattığı yemek boykotuna katılım da giderek artıyor. Gaziantep’te 25 Aralık Devlet Hastanesi’nde SES üyesi sağlık emekçileri, hastane bahçesinde eylem yaparak mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundular.
SES Gaziantep Şube üyesi sağlık emekçileri, çalışanlardan yemek parası alınması uygulamasına karşı başlattıkları yemek boykotuna devam ediyorlar. 25 Aralık Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelen sağlık emekçileri, yaptıkları açıklamayla mücadelenin uygulama iptal edilene kadar devam edeceğini ilan ettiler. Yapılan eylemde bir açıklama yapan SES Gaziantep Şube Başkanı Behçet Eşkili, uygulamanın sağlıkta özelleştirmenin bir parçası olduğunu belirtti. 1980’den bu yana bütün hükümetlerin sağlığı özel şirketlere devretmek için çaba sarf ettiğini belirten Behçet Eşkili, “Bu konuda en başarılı olan AKP Hükümeti’dir” dedi.
25 Aralık Devlet Hastanesi’nde boykota yüzde 100 katılım olduğunu belirten Eşkili, 22 Ekim’de de Üniversite Hastanesi’nde boykot başlatılacağını duyurdu.
Eylem bittiği sırada basın mensuplarına yaklaşan hasta yakını bir vatandaş, çocuğuna film çektirmek için 3 aydır sıra beklediğini, bugün sıranın kendilerine geldiğini ama bugün de ‘cihaz bozuk’ denildiğini söyledi. “Burada adresimiz ve telefon numaramız var ama bize cihazın bozuk olduğunu önceden haber vermiyorlar. Çünkü film işini özel şirket devralmış. Onlar da önemsemiyorlar” diyen hasta yakını, “Özelleştirildiği an hastane bitmiştir” diye konuştu. (Gaziantep/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Başbakan cebinden ödesin!’

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...