23 Ekim 2008 00:00

Genin varsa kurtardın

Almanya’nın Postdam şehrindeki Alman Gıda Araştırma Enstitüsü uzmanları, aşırı yağ alımına rağmen şişmanlamaya ve şeker hastalığına yol açmayan mutasyona uğramış bir gen keşfettiler

Paylaş

Almanya’nın Postdam şehrindeki Alman Gıda Araştırma Enstitüsü uzmanları, aşırı yağ alımına rağmen şişmanlamaya ve şeker hastalığına yol açmayan mutasyona uğramış bir gen keşfettiler. Enstitü Müdürü Hans Georg Joost, önemli olanın yağlı ve çok yemek değil, bunların vücutta birikimini engellemek olduğunu söyleyerek, yapılan araştırmalarda farelerde böylesi bir genle karşılaştıklarını, insanlarda da aynı genin olduğunu açıkladı.
Genetik yapıları insana benzeyen hayvanların, aşırı yağlı gıda maddeleriyle beslenmelerine rağmen zayıf ve şeker hastalığına yakalanmamış olmalarına bağlı olarak yapılan araştırmalarda, mutasyona uğramış genin yağın yakılmasını hızlandırdığı, gen sayesinde kas oluşumunda enerji kaynağı olarak glikoz yerine yağ kullanıldığı belirlendi.
Bu sonuca bağlı olarak şişmanlığın ve şeker hastalığının oluşumunun engellenebileceği tahmin ediliyor.
Almanya’da erkeklerin yüzde 66, kadınların ise yüzde 50.6’sı aşırı şişman veya yağ bağlamış durumda. Sağlık sigortaları, şişmanlığın kalp krizi, beyin kanaması, şeker hastalığı ve bağırsak kanseri riskini artırdığını, bunun aşırı masrafa neden olduğunu belirterek sağlıklı beslenme programları hazırlamış durumdalar. Federal Hükümet de, özellikle okullarda sağlıklı beslenme konusunda duyarlı olmayı amaçlayan projeler başlattı. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da tarih yandı

SONRAKİ HABER

Aya insansız seyahat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...