23 Ekim 2008 00:00

Sefer tasına geri dönüş

Siteler esnafı, halkın sorunlarını anlamaları için vekillere en düşük memur maaşının verilmesini istiyor

Paylaş

Sokakta kiminle karşılaşılsa, ya iş arıyor ya da işlerin kötü gittiğini söylüyor. Bunlardan birisi de yıllardır Siteler’de küçük bir atölyesi olan Adem Kör. Çırak olarak geldiği ve 20 sene işçilik yaptığı Siteler’de en sonunda kendi işini yapmaya karar vermiş, 10 senedir de esnaflık yapıyor. Adem Kör 35 yaşında, 2 çocuk babası olmasına rağmen hiçbir sağlık güvencesi olmamış. Adem Kör, her kriz döneminde olduğu gibi yaşanmakta olan krizden de en fazla Mobilyacılar Sitesi’nin etkilendiğini söyleyerek, Başbakan’ın krizle ilgili televizyon konuşmalarını inandırıcı bulmadığını söylüyor. Eğer bu şekilde giderse Siteler’de birçok atölyenin kapanacağını söyleyen Kör, “Kimse hükümete güvenmiyor. Parası olan bile harcamaya korkuyor” diyor.
Taşınıp duruyorlar
5 kardeş birlikte çalıştıkları halde 10 senedir borçtan kurtulamadıklarını anlatan Adem Kör, “Bu saatten sonra işçi olarak çalışsam, bir işçinin aylık en fazla aldığı 600 YTL, bu maaşla nasıl geçinilir” diye soruyor. Başbakan ve hükümet üyelerinin ‘Kriz bizleri etkilemez’ açıklamalarına, sadece kendisinin değil bütün site esnafının inanmadığını söyleyen Adem Kör, “Ev kiralarımızı ödeyemez hale geldik. Kiralar ucuz diye Ankara’ya 30 km uzaklıktaki Pursaklar beldesine, oradan da daha uzak olan Çubuk ilçesine taşındık. Orada ne kadar kalacağız belli değil. Bu durumdan en fazla çocuklarımız etkileniyor” şeklinde konuştu.
Milletvekillerinin maaşlarının yüksekliğine tepkili olan Adem Kör, milletvekillerinin ev kirası, yemek, yol ve sağlık harcamalarının olmadığını; birçoğunun devlet tarafından karşılandığını ama buna rağmen en yüksek maaşı onların aldığını belirterek bir öneride bulunuyor: “En düşük devlet memuru maaşı ne ise milletvekilleri o kadar maaş alsınlar ki her şeyi yaşayarak iyi görsünler. Bu halk ne çekiyor, nasıl yaşıyor bilsinler.” Yolsuzlukların kaynağında açıklanamayan servetlerin yattığını anlatan Adem Kör, “Ne olacak bilemiyoruz, gördüğünüz gibi yemeğimizi de artık sefer tası ile evden getiriyoruz. Yani sefer tasına geri dönüş yaptık, çağ atlama, ilerleme bunun neresinde” diye sordu.
Esnaf tefecilerin elinde
1987’den beri Siteler’de çalıştığını söyleyen Hamza Çetin ise Bağ-Kur’a olan borcunu ödeyemediğinden şu anda hiçbir sağlık güvencesi olmadığını söylüyor. Seçimlerde AKP’yi destekleyerek büyük umutlar içine girdiğini, ama bugün bu hayallerinin boş çıktığını belirten Hamza Çetin, “AKP, esnafı tefecilerin eline teslim etti. ‘Kriz yok’ diyenlerin hepsi yalan söylüyor. Gelsinler Siteler’de kapatılan atölyeleri görsünler” diye konuştu. “Televizyonların karşısına geçip ‘Biz önlemleri aldık, kriz bizi etkilemez’ diye konuşmasınlar. Gelsinler Siteler’i görsünler” diyen Hamza Çetin, “İnsanları fitre ve zekata muhtaç ettiler. Yazıklar olsun bunlara. Bir daha bunlara oy moy yok” şeklinde konuştu.
“Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın başkanı nerede? Can çekişen esnafın derdini şimdi dinlemeyecekse ne zaman dinleyecek, bizim sorunlarımızı neden hükümete bildirmiyor?” diyerek tepki gösteren Çetin, “Her ay 20 YTL para toplanıyor. Bu para nasıl, nerelerde harcanıyor” diye sordu. (Ankara/EVRENSEL)
Sabri Kaya
ÖNCEKİ HABER

KENTTEN GELEN

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...