24 Ekim 2008 00:00
Packart işçisine açlık dayatılıyor
Metal patronları, krizi esnek çalışmayı her yönüyle fabrikalarda uygulamanın fırsatı haline getirdiler. Türk Metalin örgütlü olduğu Delphi Packartta işten atılmakla korkutulan işçilere, esnek çalışma uygulamaları kabul ettirildi. Ümraniye Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan ve binin üzerinde işçinin çalıştığı Delphi Packartta hayata geçen bu uygulamalar nedeniyle işçiler kara günler yaşamaya başladı. Önceki hafta Packart patronu, işçilerle sendika temsilcilerinin de bulunduğu bir toplantı düzenledi. İşçilere Ya işten atmalar olacak ya da yeni esnek çalışma uygulamasına herkes uyacak diye seslenen fabrika patronu, peşi sıra uygulamaları duyurdu. Bu uygulamaları gazetemize anlatan işçiler, kriz bahanesiyle en ilkel çalışma koşullarının dayatıldığını anlattılar. Daha önce performans artsın diye üretim bandının hızının artırıldığına dikkat çeken işçiler, şimdi ise kriz gerekçesiyle bandın hızının azaltıldığını, ancak bu kez de ücretlerinden kesinti yapıldığını aktardı.
Aldıkları para asgari ücretin altına düştü
Müşteri mal isterse üretime devam; etmezse üretim yok, ya da işin yoğunluğuna göre çalışma yeniden planlanıyor diyen işçiler, bir ayda bir hafta işe gelinmemişse saat ücretlerinde kesintilerin olduğunu anlattılar. Esnek çalışmanın devreye girmesiyle ortalama asgari ücret alan işçilerin artık bunun da altında ücret almaya başladığına dikkat çeken işçiler, asgari ücretin üzerindeki ücretlerin de bu seviyeye indiğini dile getirdiler. Kendilerine açlık dayatıldığını ifade eden bir Packart işçisi şunları anlattı: Bir ayda 15 gün çalışmışsanız 15 günün ücretini alıyorsunuz, çalışmadığınız diğer günlerin ise yüzde 50si ödeniyor. Çalışacağımız gün sayısı ise her hafta perşembe günü fabrika yönetiminin yaptığı toplantılardan sonra belli oluyor.
Türk Metalde hareket yok
Aldıkları ücretin zaten kendilerine yetmediğini, esnek çalışmayla birlikte yaşam koşullarının iyice zorlaştığını dile getiren işçiler, kira, yakacak, elektrik ve su faturalarını bile ödeyemeyecek hale geldiklerini kaydettiler. İşçiler, MESS patronlarının sözleşme görüşmelerinde de düşük ücret ve esnek çalışma dayattığını, sendikanın ise buna karşı herhangi bir tavrı bulunmadığını vurguladılar. Sendikanın MESSin dayatmalarını kabul etmemesi gerektiğini belirten işçiler, hem Türk Metal hem de Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin ortak hareket etmesi gerektiği bölümlerde şimdiden grev komiteleri kurulması gerektiğini ifade ettiler. Özellikle sözleşme taslağında meslek hastalıklarına ilişkin bir yaptırımın olması gerektiğini de vurgulayan işçiler, bu durumu ancak işçilerin birliğinin çözebileceğini söylediler. (İstanbul/EVRENSEL)
İşten çıkarmalar yasaklansın haftalık çalışma süresi 40 saat olsun
Birleşik Metal-İş, patronların tüm dünyayı etkisi altına alan krizi bahane ederek kamu kaynaklarının kendilerine aktarılması için baskıları artırdığını, krizin yükünü işçilerin sırtına yıkmaya çalıştığını kaydetti. Kriz gerekçesiyle farklı işkollarından binlerce işçinin işten atıldığının aktarıldığı açıklamada, İşten çıkarılmanın örtülü biçimi olan ücretsiz izin uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. Onun mantığında kendisi kazanmadığı sürece kimseye yaşam hakkı yok. Sermaye, işçilerin çalışma koşullarına saldırarak onların yaşama hakkına saldırmış oluyor. Bu kabul edilemez denildi.
AKP Hükümetinin de ekonomik göstergeler bozulmasın diye İşsizlik Sigortası Fonundan ve Hazine kaynaklarından İstihdam Paketi adı altında sermayeye çok ciddi bir kaynak transferi gerçekleştirdiğinin belirtildiği açıklamada, AKPnin patronların her istediğini yaptığı kaydedildi. Açıklamada, Öncelikle genel kriz koşullarının oluşup oluşmadığının araştırılması için, hükümetin de içinde olduğu işçileri ve işverenleri temsil eden bir kurulun oluşturulmasını talep ediyoruz. Bu adımla birlikte, istisnasız tüm işyerlerinde işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. İşçiler bu krizin de mağduru yapılmamalıdır. Krizin faturası, sermayenin birikimlerinden ödenmelidir. Tüm işkollarında üretim miktarlarıyla çalışma saatleri arasındaki açığın kapatılması ve işsizliğin asgariye indirilebilmesi için haftalık çalışma süreleri 40 saate düşürülmelidir denildi.
İnan Dursun
Evrensel'i Takip Et