26 Ekim 2008 00:00

Hukukçulardan tepki

Türban ve kapatma davalarında gerekçeleri açıklayan Anayasa Mahkemesi’nin yetki ve görevlerinin sınırlandırılması görüşü tartışılıyor.

Paylaş

Türban ve kapatma davalarında gerekçeleri açıklayan Anayasa Mahkemesi’nin yetki ve görevlerinin sınırlandırılması görüşü tartışılıyor. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ve Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar, sınırlandırmanın rejimi tehlikeye sokacağı uyarısında bulundu.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özok, kararların Yüksek Mahkeme’nin bugüne kadar ki yerleşik kararlarına uygun olduğunu ifade eden Özok, “Başbakan’ın ve Bahçeli’nin bu konudaki değerlendirmelerine katılmıyorum” dedi. Anayasa Mahkemesi üyelerinin özgür, bağımsız ve vicdanlarına uygun bir karar verdiklerini vurgulayan Özok, “Bunun kısıtlanması ve Anayasa’nın değişmesi mümkün olmayan maddelerinin değiştirilmesinin düşünülmesi, Türkiye’nin geleceği, laik toplum ve hukuk düzeni anlamında son derece tehlikelidir” diye konuştu.
‘Demokrasiyi sıkıntıya sokar’
Özok, yargı bağımsızlığından söz ediliyorsa, yargıyı zayıflatacak açıklamalardan kaçınılması gerektiğini ifade ederek, “Hukuk devletinin olmazsa olmaz temeli bağımsız yargıdır. Demokratik toplumun da olmazsa olmaz kuralı laiklik ilkesidir. Bu nedenle bu konudaki girişimleri günübirlik politika ve popülist yaklaşım olarak kabul ediyorum” dedi. Anayasa değişikliklerinin ancak toplumun bütün kesimlerinin uzlaşmasıyla yapılabileceğini belirten Özok, bir gazetecinin, “Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerinin kısıtlanması sistemi tıkar mı?” sorusuna, “Kuşkusuz... Türkiye’de laikliği yok edecek, zayıflatacak bir anayasa değişikliği, Türkiye’nin laik hukuk düzenini, demokratik toplum beklentisini, eksiksiz demokrasiyi sıkıntıya sokar” yanıtını verdi.
“Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerinin kısıtlanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna karşılık olarak Özok, “Şunu anlamakta güçlük çekiyorum. Eğer Anayasa Mahkemesi bir tasarrufu iptal ediyorsa, bunu ‘Anayasa Mahkemesi’nin parlamentonun üstüne geçtiği’ şeklinde yorumlamak son derece yanlıştır. Bu hukuk devletinin bir gereğidir. Kuvvetler ayrılığının bir gereğidir” dedi.
Her şeyin kurallar dahilinde gerçekleştiğini ifade eden Özok, zorlamanın rejimi, demokrasiyi, yargı bağımsızlığını, parlamenter sistemi sıkıntıya sokacağını belirtti.
‘Son derece yanlış’
Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar da, “Mahkeme kararları tabu değil. Tabii ki eleştirilecek. Buna ihtiyaç var. Ama Anayasa Mahkemesi’ni eleştirirken, mahkemenin kurumsal kimliğine saygılı olmak gerek. Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre siyasi iktidarların pozisyon almasını doğru bulmuyorum. Mahkeme, kararlarını herkese beğendirmek zorunda değil” yorumunda bulundu.
Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerinin sınırlandırılmasının düşünülmesinin “Son derece yanlış olduğunu” belirten Coşar, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı görüşlerinden dolayı eleştirmenin hoş olmayacağını söyledi. (HABER MERKEZİ)

AKP’de gözler Toptan’da

AKP Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerinin kısıtlanması konusunda TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın harekete geçmesini beklediklerini söyledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, “Meclis Başkanı’nın, siyasi partileri ziyaret ya da davet etmesini ve parlamentonun anayasa yapımı konusundaki gücünü koruyacak adımları atmasını bekliyoruz. Bütün siyaset de buna destek vermelidir” dedi.
Ergün, “Anayasa’nın 10 ve 42 maddeleriyle birlikte kararını değerlendirdiğinizde, bir yetki aşımı olduğu ortaya çıkıyor. ‘Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliklerini şekil dışında başka bir nedenle inceleyemez’ denildi. Ancak Anayasa Mahkemesi son kararıyla 3. defa yetki aşımına girmiş oldu. Anayasa Mahkemesi’nin, anayasa değişikliklerini incelemesi, parlamentonun anayasa yapımı konusundaki tekeli konusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
MHP ortak öneri düşünmüyor
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerinin kısıtlanmasıyla ilgili yapılacak bir değişiklikte, türban konusunda olduğu gibi, AKP ile ortak bir öneride bulunmayı düşünmediklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

AKP karşıtları sokağa indi

SONRAKİ HABER

İşsizlik fonundan yararlananlar artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa