26 Ekim 2008 00:00

Türk-İş Antalya’da eğitim semineri yaptı

Türk-İş Genel Merkezi, kendilerine bağlı sendikalarının örgütlü olduğu çeşitli illerde “İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu eğitim seminerleri düzenliyor.

Paylaş

Türk-İş Genel Merkezi, kendilerine bağlı sendikalarının örgütlü olduğu çeşitli illerde “İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu eğitim seminerleri düzenliyor. Gaziantep, Diyarbakır’da yapılan bu seminerlere önceki gün Antalya’da devam edildi. Seminerlerin diğer durakları ise İzmir ve Erzurum. Türk-İş Eğitim Sekreteri ve Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul ve Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Mehmet Ustaali’nin de katıldığı seminerde önce Türkiye’de yükselen siyasi ve ekonomik krizlerin işçileri ve işçi sınıfı hareketini nasıl etkilediği, sorunlar karşısında neler yapılması gerektiği konuşuldu. Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Mehmet Ustaali, çalışanların karşı karşıya kaldığı ana sorunların başında sahip olunan işin korunması, ücret yetersizliği ve çalışma koşulları geldiğini belirtti. Kötü çalışma koşullarının ise taşeron, kayıt dışı işçilik, sendikasızlaştırma, istihdam eğitimsizliği, uzun ve esnek çalışma saatleri gibi sorunlardan beslendiğini ifade eden Ustaali, gerek İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında küçük ve orta boy işletmelerin çoğunun kapsam dışı olması, gerekse denetim yetersizliği ile birlikte iş kazası riskinin çok yüksek boyutlara tırmandığına dikkat çekti.
Saldırıları yeni mücadelelere gebe
Türk-İş Eğitim Sekreteri ve Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul ise ülkede yaşanan ekonomik ve siyasi kaos ortamının faturasının yine çalışanlara kesileceğini, oysa tüm sivil toplum örgütlerinin yaratılamaya çalışılan kardeş kavgasına birlikte ‘dur’ demesi gerektiğini kaydetti. “Krizi kendi ekonomik çıkarları için fırsata dönüştüren patronlara karşı işçi sınıfı ve onun örgütleri olan biz sendikalar emek mücadelesini yükseltmek için yaşanan gelişmeleri fırsata çevirebiliriz” diyen Yurdakul, önümüzdeki sürecin 4857, 2821 ve 2822 gibi çalışma hayatını olumsuz etkileyecek maddeler karşı büyük mücadelelere gebe olduğunu dile getirdi. Yurdakul, 2821 ve 2822 ile işverenlerin gözünü diktiği şeylerin başında kıdem tazminatı geldiğini ancak kıdem tazminatına dokunulmasını Türk-İş olarak genel grev nedeni sayacaklarını vurguladı. Yurdakul “Sosyal güvenlik, istihdam gibi yıkım paketlerini görmezden geldik. Yaşadığımız sıkıntılar ortada. Ve bu hak gasplarına karşı gelmediğimiz her an çocuklarımızın geleceğini karartacak. İşin kolayına kaçma, bize zararı yoksa ses çıkarmama gibi yaşana gelen yanlış anlayışlarda köklü bir değişikliğe ihtiyaç var. İşçiler sendika yönetimlerini harekete geçirmeli, ufak tefek farklılıklardan bölünme yaratılmamalı, tıkanan yönetici-üye kanalları açılmalı. Sendikalar olarak iş güvencesi ve hak grevlerine odaklanmalıyız” diye konuştu. Antalya Karayolları’nda çalışan Yol-İş üyesi bir işçi, üyelerin elbette sendikaların esas gücü olduğunu ancak harekete geçmek için yukarıdaki yöneticilerin karar ve taktik belirleyeceğini söyledi. (Antalya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEM

SONRAKİ HABER

Akşam gazetesinden 200 kişi atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...