28 Ekim 2008 00:00

Ergenekon AİHM’de adalet arayacakmış!

Türk’ün Türk’ten başka dostu olmadığı tezini savunan Ergenekon sanıkları davayı AİHM’e götürecek

Paylaş

Ergenekon davasının dünkü duruşmasında Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, davanın 2 bin 455 sayfalık iddianamesinin okunmasına karar verdi ve iddianame okunmaya başladı. Sanıklar rahat tavırlarıyla dikkati çekti.
Gazetecilerin ayakkabıları dahi çıkarıldı
Duruşma öncesi salona alınan gazetecilerin ayakkabıları dahi çıkarıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanan Halil Behiç Gürcihan’a jest yaptı. Sanık yakınlarının duruşma salonuna alınması sırasında Mahkeme Başkanı Şengün, “Halil Behiç, oğlun burada görüyor musun?” diye seslendi. Gürcihan da bunun üzerine ayağa kalkarak, izleyici sıralarında bulanan 18 yaşındaki oğlunu gördü ve el salladı.
Kerinçsiz’den AİHM uyarısı
Silivri Cezaevi’nde devam eden Ergenekon duruşmasında kimlik tespitinin ardından, sanık ve avukatlarının usule ilişkin talepleri dinlendi. Mahkemede söz alan sanıklardan Kemal Kerinçsiz, duruşmada hukuk ihlallerinin yaşandığını öne sürdü. “Eğer suçlu olsaydık bu ihlalleri düzeltmeye çalışmayarak, ilerleyen süreçlerde bunu Yargıtay’da lehinize kullanırdık” diyen Kerinçsiz, bu eksikliklerin ileride Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) milyonlarca dolarlık tazminata neden olacağını ifade etti.
Kerinçsiz, duruşmanın İstanbul’da yapılmasının da, Danıştay saldırısının Ankara’da gerçekleşmesi nedeniyle hukuka aykırı olduğunu savunarak, bu mahkemenin yetkisiz olduğunu öne sürdü. Ergenekon savcılarını da suçlayan Kerinçsiz, savcılarının ellerinden gelse mavi gözlü büyük Türkü Ergenekon’un kurucusu olarak göstereceğini öne sürdü.
‘Gizli belgelerin basına sızmasından endişe ediyoruz’
Tutuklu sanık Vedat Yenerer’in avukatı Vural Ergül, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların hassas davranmadıklarını, terörle mücadelede görev yapan polislerin isim listelerini soruşturma evrakında unuttuklarını öne sürerek, “Halen tutuklu bulunan Tolon Paşa ve Eruygur Paşa’nın evlerinde ele geçirilen askeri gizli belgelerin dosyaya konmamasını talep ediyoruz. Bu belgelerin de basına sızmasından endişe ediyoruz” dedi. Tutuklu sanık Sevgi Eren Erol’un avukatı Nevzat Erdemir, bu davanın sanıkların yargısız infazına dönüştüğünü öne sürerek, “Bir ülkede başkalarını suçlayanlara gösterilen hoşgörü dışlananlardan saklanıyorsa, o ülkede adaletten söz etmek imkansızdır” dedi.
Güler Kömürcü: Hazırdan yiyorum
Öte yandan 46’sı tutuklu 86 sanığın yargılandığı Ergenekon davasının dünkü duruşması, tutuksuz sanıkların kimlik tespiti ile başladı. Tutuksuz sanıkların kimlik tespiti sırasında Gazeteci Güler Kömürcü, 9 ay önce evlendiğini ve adının Güler Kömürcü Öztürk olarak mahkeme kayıtlarına geçmesi gerektiğini söyledi. Geliri sorulan Kömürcü’nün “Hazırdan yiyorum” yanıtı şaşkınlığa neden oldu.
Yetkisizlik talepleri reddedildi
Öğleden sonra yapılan duruşmada Mahkeme Başkanı Şengün, iddia makamında bulunan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’e sanıkların taleplerine ilişkin görüşünü sordu. Savcı Pekgüzel, yetkisizlik kararı verilmesi yönündeki taleplerin reddine, soruşturmayı yürüten savcıların duruşma salonunda ve iddia makamında bulunmasına yönelik yapılan itirazların da reddine karar verilmesini istedi.(Silivri/EVRENSEL)

Ergenekon savcılarına bir suç duyurusu daha
Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan başta Savcı Zekeriya Öz olmak üzere 3 savcı hakkında yeniden suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.
Tutuksuz sanık Güler Kömürcü’nün avukatı Metin Çetinbaş, savcılar hakkında suç duyurusunda bulunmanın olağan bir şey olmadığını, adil yargılama hakkına göre iddianameyi hazırlayan savcıların duruşmada yer almamasını talep etti. Avukat Çetinbaş, haklarında suç duyurusunda bulundukları savcılardan mütalaa alınmasının hukuka aykırı olduğunu da iddia etti. Av. Çetinbaş, iddianame ve ekinde bulunan yasak delillerin okunmamasını da talep etti.
ÖNCEKİ HABER

Halkların kardeşliği çağrısı

SONRAKİ HABER

ARA SIRA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...