30 Ekim 2008 00:00

Irak, ABD saldırısını inceliyor

Irak, ABD’nin Suriye topraklarında düzenlediği saldırıyla ilgili olarak başlattığı soruşturmanın sonuçlarını Şam yönetimiyle paylaşacağını açıkladı

Paylaş

Irak, ABD’nin Suriye topraklarında düzenlediği saldırıyla ilgili olarak başlattığı soruşturmanın sonuçlarını Şam yönetimiyle paylaşacağını açıkladı. Irak hükümetine ait Ulusal Medya Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Amerikan saldırısıyla ilgili soruşturmanın tamamlanmasının ardından elde edilen tüm bilgi ve ayrıntıların Suriye tarafına verileceği belirtildi. 12-13 Kasım’da yapılması planlanan Irak-Suriye yüksek konsey toplantısı, belirsiz bir süreyle ertelendi.
‘Saldırı anlaşmaya aykırı’
Öte yandan, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubaiye, ABD ile Irak arasında müzakere edilen güvenlik anlaşmasının, ABD askerlerinin Irak topraklarından komşu ülke topraklarına saldırı düzenlemesini yasakladığını söyledi. El Rubaiye, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD askerlerinin Birleşmiş Milletler’in tanıdığı sürenin Aralık 2008’de dolmasından sonra Irak’ta mevcudiyetlerinin statüsü belirleyen SOFA (Status of Forces Agreement) anlaşmasında, ABD askerlerinin Irak topraklarını kullanarak komşu ülkelere operasyon düzenleyemeyeceğine ilişkin gayet açık bir madde bulunduğunu ifade etti. Iraklı yetkili, pazar günü ABD askerlerinin Irak sınırındaki bir Suriye köyüne yönelik helikopter baskınıyla ilgili özel bir yorum yapmayı ise reddetti. Suriye’nin Irak sınırında pazar günü düzenlenen ABD baskınında 8 kişi hayatını kaybetmiş, Şam baskına tepki göstermişti.
ABD’nin Şam Büyükelçiliği, Suriye’deki Amerikan vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı ve elçiliğin kamuya kapatılabileceğini belirtti. Büyükelçiliğin internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, Suriye’nin Irak sınırındaki topraklarında düzenlenen Amerikan saldırısının ardından bu ülkedeki Amerikalılardan kişisel güvenliklerini gözden geçirmeleri, gösterilerden uzak durmaları tavsiyesi yer aldı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da deprem

SONRAKİ HABER

Milyonlarca Iraklının hayatı tehlikede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...