04 Kasım 2008 00:00

Afganistan sağırlaştırıyor

Afganistan’a gönderilen on İngiliz askerinden biri işitme kaybı yaşıyor. Askerler iş hayatında da sorun yaşıyor

Paylaş

Afganistan’a gönderilen İngiliz askerlerinde işitme kaybı olduğu bildirildi. The Times gazetesi Savunma Bakanlığı’ndan Afganistan’daki İngiliz askelerinin iştme sorunu hakkında bilgi istedi. Bakanlığın verdiği bilgi ve rakamlar bugüne kadar Afganistan’a gönderilen askerlerin dile getirilmemiş bir öyküsünü ve durumun vehametini gözler önüne serdi.
Afganistan’daki İngiliz birliklerinde görev yapan her 10 askerden biri şiddetli çatışma ve bomba sesleri nedeniyle işitme zorluğu çekiyor. The Times’a göre bu askerler daha sonra geri hizmete veriliyorlar. İşitme zorluğu askerlerin sivil hayata geçtikten sonraki iş yaşamını da etkiliyor.
Gazete, Afganistan’daki silahlı çatışma ve bomba gürültüsünün, iki dünya savaşı ve Kore Savaşı’ndaki çarpışmaların gürültüsüyle kıyaslanabileceğini iddia etti.
Gazete ayrıca, İngiliz askerleri ve Şia militanları arasında en şiddetli çarpışmaların 2004-2005 yılları arasında meydana geldiğini ve yüzlerce askerin ‘kalıcı işitme’ sorunuyla geri döndüğünü de ekledi. Afganistan’da yol kenarı bombaları, Taliban güçleriyle şiddetli yakın çarpışmalar ve koalisyon güçlerine bağlı uçaklar tarafından atılan 500 librelik bombaların, askerlerin kulak zarının yırtılmasına neden olduğu ve bazı durumlarda kesin sağır bıraktığı da gazetenin haberinde yer alıyor.
İngiliz Kraliyet Alayı da, geçtiğimiz 3 yıl içerisinde Savunma Bakanlığı’na karşı açılan 1.195 ‘işitme kaybı’ davası ile ilgilenmek zorunda kaldıklarını açıkladı. Afganistan’a 6 aylık bir görev için gidip İngiltere’ye geri dönen 691 askerin 240’ının işitme zorluğu çektiği ve bunlardan 35’inin ‘konuşlandırılamaz’ ve ‘limitli konuşlandırılabilir’ diye kategorilere ayrıldığı bilgisi yer alıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da cep çilesi

SONRAKİ HABER

KONUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa