04 Kasım 2008 00:00

Orman Bakanı’ndan masallar

Türkiye’de verimli toprakların yok olması için adeta elinden geleni yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu katıldığı çölleşme konulu toplantıda ormana ve çevreye ne kadar önem verdiğini anlattı

Paylaş

Türkiye’de verimli toprakların yok olması için adeta elinden geleni yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu katıldığı çölleşme konulu toplantıda ormana ve çevreye ne kadar önem verdiğini anlattı.
Verimli topraklarda siyanürle altın çıkarılmasına ve taş ocakları kurulmasına izin veren, büyük kentlerde yol genişleteceğiz diye ağaçları kesen, her yıl on binlerce hektar ormanın yanmasını seyreden AKP’li Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, gelecek nesillere çölleşme endişesi olmayan bir dünya bırakmanın herkesin mesuliyeti olduğunu söyledi. Türkiye’nin orman varlığını artıran ender bir ülke olduğunu iddia eden Eroğlu, çok değil birkaç ay önce çıkan ve binlerce hektar ormanın yok olmasına neden olan ‘orman yangınlarını’ unutmuş durumda. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan TMMOB Orman Mühendisleri İstanbul Şube Sekreteri Besim Sertok, resmi rakamlarda böyle bir artışın olduğunu ancak bu rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 7. Gözden Geçirme (CRIC 7) ve Bilim Teknoloji Komiteleri’nin toplantıları, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul Grand Cevahir Otel’de başladı. Toplantının açılışında konuşan Eroğlu, çölleşmeden muzdarip ülkelerden biri olan Türkiye’nin, dünya ülkeleriyle birlikte mücadele etmesini gerektiren bu konuda her türlü çabayı desteklediğini ve aktif olarak iştirak ettiğini söyledi. Eroğlu, çölleşmenin dünya genelinde 4 milyar hektardan fazla alan, 110 ülke ve 1 milyardan fazla nüfusu tehdit ettiğini kaydetti.

Bakan mesuliyetin farkında!
Çölleşmeyi yerel bir mesele olarak görmeyen Türkiye’nin, Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi hedeflerinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda taraf ülkelere düşen büyük mesuliyetin farkında olduğunu belirten Bakan Eroğlu, Türkiye’nin hem ulusal, hem de uluslararası ölçekte çölleşmeyle mücadelede etkin bir rol oynadığını iddia etti. Türkiye’nin sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmek için de yoğun çaba sarf ettiğini anlatan Eroğlu, çölleşmeyle mücadele konusunda küresel işbirliği kadar bölgesel ve yerel işbirliğinin de önemli olduğunu belirttti.
Türkiye’nin, dünya çapında başlatılan kampanyaya 400 milyon fidan dikerek destek verdiğini ifade eden Eroğlu, Türkiye’nin FAO raporlarına göre ormanlarını artıran ülkelerden biri olduğunu iddia etti. Önümüzdeki 5 yılda, 2.3 milyon hektar alanda 2.5 milyar fidan dikilerek ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışması yapılacağını ifade eden Eroğlu, “Gelecek nesillere çölleşme endişesi olmayan bir dünya bırakmak hepimizin mesuliyetidir. Toprağı ve suyu bütün zenginlikleriyle korumak için birlikte mücadele etmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Resmi yalanlar
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Türkiye’nin orman varlığını artıran ender ülke olduğuna dair açıklamalarına değinen TMMOB Orman Mühendisleri Marmara Şube Sekreteri Besim Sertok, resmi rakamlarda böyle bir artış olduğunu ancak bu rakamların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. AKP Hükümeti’nin 20 yıllık bir eylem planı hazırladığını ifade eden Sertok, bu eylem planına göre zaten orman olan yerlerde de ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığını belirtti. Bu yapılan ağaçlandırma çalışmalarını sanki orman arazilerine ekliyormuş gibi gösterildiğini dile getiren Sertok, “Bunlar resmi raporlar. Bunlar resmiyet kazanan yalanlar haline gelmiş durumda. Resmiyet kazanan bu yalanları da her yerde kullanıyorlar” diye konuştu. Siyanürle altın aranan, taş ocakları kurulan alanlarda da durumun aynı olduğunu vurgulayan Sertok, resmi verilerde fiilen orman özelliğini kaybeden bu alanların hâlâ orman olarak gözüktüğünü söyledi.

Hani ağaç dikilecekti?
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü köyündeki 54 dönümlük yanmış orman arazisinin, ‘Özel ağaçlandırma alanı’ adı altında AKP İl Genel Meclisi Üyesi Ceyhan Eroğlu’nun eniştesi Ali Rıza Kara’ya 49 yıllığına bedelsiz olarak kiralandığı iddiaları, Marmaris’i karıştırdı. Köylüler, eylem yapıp pankart açarak tepkilerini dile getirdi.
Kürarda Mevkii’ndeki söz konusu alana gelen köylüler ve Muğla İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri, durumu protesto eden pankart açtılar.
AKP Hükümeti’nin her yangının ardından ‘buralar ağaçlandırılacak’ açıklaması yaparken söz konusu alanın kiraya verilmesi tepki topladı. İl Genel Meclisi Üyesi Dursun Kaplan, “Çevre ve Orman Bakanlığı burayı ‘orman vasfını yitirmiş arazi’ sayarak AKP İl Genel Meclis Üyesi ve AKP Grup Başkan Vekili Ceyhan Eroğlu’nun eniştesi Ali Rıza Kara adına 49 yıllığına özel ağaçlandırma adı altında bedelsiz olarak kiralamıştır. Bakanlık yetkilileri, orman yangınlarından hemen sonra ‘yanan alanları ağaçlandıracağız’ diye açıklamalar yaparken, nedense 23 yıldır buraya bir ağaç dahi dikilmemiştir” dedi.
AKP’li kiralamayı savundu
Söz konusu alanın eniştesi Kara’ya kiralandığını doğrulayan AKP’li Ceyhan Eroğlu da “2003’te çıkarılan Ağaçlandırma Yönetmeliği kapsamında, yurdun dört bir yanında çok sayıda arazi bu şekilde kiraya verilmiştir. Boş araziler ağaçlandırılmıştır. Ne var bunda?” diyerek kiralamayı savundu.
Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri de tartışmalara neden olan arazinin yanmış değil bozuk orman alanı olduğunu açıkladılar.
(Muğla/EVRENSEL)
Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

‘Biz de emekçiyiz demek için’

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...