05 Kasım 2008 00:00

‘Kazı yolun’ genelgesi

Toplanan katkı payları MEB yetkililerini kesmemiş olacak ki şimdi de okulların birikmiş doğal gaz borçlarının ailelerden toplanması isteniyor

Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Okullarda para toplanmayacak, toplanırsa beni arayın” demişti ve telefon numaralarını dağıtmıştı. Aradan 2 ay geçmeden, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer bir skandala imza attı. Okullara yazılı bir belge gönderen Özer, İGDAŞ borçlarını okul aile birliklerinin ödemesini istedi.
İlköğretim okullarının doğal gaz borçlarıyla ilgili olarak okullara yazı gönderen İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, para almayı resmi olarak itiraf etti. Özer’in, ödeneklerin yetersiz olduğunu belirterek doğal gaz faturalarının Okul Aile Birlikleri tarafından ödenmesini istemesi, “İGDAŞ’a borcu olan İl Özel İdaresi, borcunu velilere mi yıktı?”, “Yoksa Ata Özer birilerine şirin görünmek adına mı böyle bir uygulamaya başvuruyor?” sorularını gündeme getirdi.
‘Minare artık kılıfa sığmıyor’
Okullardaki masrafların, öğrenci velilerinden alınmasının bu zamana kadar bilinen bir uygulama olduğunu ifade eden Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Kovanlık, “Pek çok okulda durum böyle. Bunu vatandaş da hükümet de biliyor. Ancak Milli Eğitim ilk defa bunu kaleme alarak itiraf etmiş oldu” şeklinde konuştu. Sıradan bir ilköğretim okulunun ortalama 150-200 milyar arasında bütçesi olduğunu söyleyen Kovanlık, bir okul müdürünün bu kadar büyük bir bütçesi olan okulu yönetmesinin de yasal olmadığını anlattı. Minarenin kılıfa sığamaz hale geldiğini belirten Kovanlık, “Sürpriz bir durum değil. 1994 yılında masumane başlayan katkı payının geldiği nokta burasıdır. Güvenliğinden hizmetlisine her şey özelleşti. Şimdi öyle bir noktaya geldi ki her şey velilerin sırtına yıkılıyor” dedi.
Eğitimi piyasalaştırmanın ideolojik bir bakış açısı olduğunu belirten Kovanlık, bunun izah edilir bir yanı olmadığını söyledi. Para toplanmaması gerektiğini herkesin bildiğini ifade eden Kovanlık, halka seslenerek, “Her şeyi biliyorlar. Artık buna sessiz kalmasınlar. Örgütlenerek haklarına sahip çıksınlar” şeklinde konuştu. (İstanbul EVRENSEL)

‘Velilerin desteğine ihtiyacımız var’
Ekim ayı sonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen bir başka yazıda ise, ‘kendi okulunu yap’ projesi nedeniyle her öğrenciden 5 YTL toplanmasının istendiğini belirten Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Nebat Bükrek, “Bunu da doğal gaz faturalarını velilerin ödemesini de Eğitim Sen olarak kabul etmiyoruz” dedi. Her ikisiyle de ilgili olarak, okullarda para toplamanın yasal olmadığına dair cumartesi günü Mecidiyeköy metro çıkışında basın açıklaması yapacaklarını söyleyen Bükrek, Milli Eğitimin önceden ‘katkı payı’ denerek, çok cüzi bir para istediğini, şimdi ise her şeyi velilerin ödemesini beklediklerini anlattı.
Bükrek, “Okul müdürleri de öğretmenler de isyanda. Ancak bu yeterli değil. Nasıl biz ‘Para toplamıyoruz’ diyorsak, veliler de ‘Para vermiyoruz’ demeliler” diye konuştu. Kitlesel eylemler yapmak gerektiğini kaydeden Bükrek, “Bu anlamda velilerin desteğine ihtiyacımız var. Diğer sendikaların ve meslek örgütlerinin bir araya gelerek birleşik mücadele vermesi gerekiyor” dedi.
Nihat Karadağ
ÖNCEKİ HABER

Biri valiyi durdursun

SONRAKİ HABER

Bakan Hakkari’yi ne sanıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa