06 Kasım 2008 00:00

Köklü ve Çelik işten çıkarıldı

TGS açıklamasında, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı

Paylaş

TGS, üyeleri Esra Çelik ile Nuh Köklü’nün işten çıkarılmalarını, Turkuvaz Grubu’nun yıldırma çabalarından biri olarak nitelendirdi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) toplu iş sözleşmesi görüşmelerini sürdürdüğü Turkuvaz Grubu’nda çalışan sendika üyesi Esra Çelik ile sendika işyeri temsilcisi gazeteci Nuh Köklü işten çıkarıldı.
Yasal haklarını korumak amacıyla Çelik ve Köklü’nün açacakları işe iade ve sendikal tazminat davalarının takipçisi olacağını açıklayan TGS, “Turkuvaz işverenini, çalışanların emeğine ve sendikal haklarına saygı göstermeye ve toplusözleşme masasına oturmaya bir kez daha davet ediyoruz” açıklaması yaptı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) el koyduğu Sabah ve atv, Başbakan Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Çalık Grubu’na satılmıştı. TGS, Sabah ve atv’de örgütlenerek toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini kazanmıştı.
‘İstifa baskıları da şikayet edildi; takipçisiyiz’
TGS, son işten çıkarmaların “işverenin, çalışanları sendikadan istifa ettirmek için uyguladığı baskı ve tehditlerin somut kanıtlarından biri” olduğunu ve “işverenin çalışanlara bakış açısının ne kadar art niyetli” olduğunu gösterdiğini savundu.
Çalışanların, sendikadan istifa baskılarıyla ilgili işveren temsilcileri hakkında yaptıkları suç duyurularının savcılıkta soruşturma aşamasında olduğunu duyuran TGS, “bu sürecin takipçisiyiz” dedi.
Köklü’yü işten çıkarma gerekçesi: ‘Performans’
Üç yıldır Sabah gazetesinde editör olarak çalışan gazeteci Nuh Köklü, geliş gidiş saatlerine uyumsuzluk ve editoryal dikkatsizlik gösterdiği gerekçesiyle işten çıkarıldı.
Köklü’ye savunması alınmadan önce iki kez uyarı yapıldığı, son uyarıdaysa savunması alınıp “Performansını gösteremiyor” gerekçesiyle işten çıkarıldığı öğrenildi.
TGS: Niçin mücadele ettiğimizi biliyoruz
Meşru ve yasal zeminlerden ayrılmadan Sabah gazetesi ve dergi grubu ile atv’deki sendikal mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduklarını açıklayan sendika, basın emekçilerinin iş güvencesi, ücret zammı, ikramiye, sosyal yardım, kıdem ve ihbar tazminatı, haftalık 5 gün çalışma, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi gibi birçok sendikal hakkın elde edilmesi ve toplusözleşmeyle koruma altına alınması amacıyla mücadeleyi sürdürdüklerini bildirdi.
İşverenin vaatlerini “şantaj” olarak değerlendiren TGS, çalışanların da bunların “geçici ve aldatmaca” olduğunun farkında olduğunu, sendikal örgütlülük ve toplusözleşmeyle desteklenmeyen sözlerin yerine getirilmesinin hiçbir garantisi bulunmadığının da bilincinde olduklarını açıkladı.
‘Sendikal haklar tanınmazsa grev kararı alacağız’
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, işverenin olumsuz tutumu nedeniyle uyuşmazlıkla sonuçlandığını, “arabulucu” aşamasında da anlaşma olanağı bulunmadığını kaydeden TGS, gelecek süreçte, arabulucu raporunun sendikaya ulaşmasını takiben Turkuvaz Grubu’nda grev kararı alınacağını ve bunun işyerlerinin kapısına asılarak ilan edileceğini duyurdu.
Bu aşamada, işverenin sendikal haklara saygı duymaktan uzak tutumu nedeniyle, Sabah gazete ve dergileri ile atv işyerlerindeki toplu iş sözleşmesi sürecinin grev uygulamasıyla sonuçlanması kaçınılmaz görünüyor. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Medyada seçim rüzgarı

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...