06 Kasım 2008 00:00

Öğrencilere soğuk suyla duş

Tek odada 38 öğrencinin kaldığı, tuvaletlerin kapısının dahi olmadığı yurtta, öğrenciler ranzalarda üçerli-beşerli yatıyor

Paylaş

Tuvalette soğuk suyla yapılan duşlar, kırık kapılar, tavana çivilerle asılan elbiseler... Burası 38 öğrencinin bir odada kaldığı Malazgirt Alparslan Kız Yatılı Okulu. Muş’un Malazgirt ilçesinde Malazgirt Öğretmen Lisesi ve Malazgirt Alparslan Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda (YİBO) okuyan öğrenciler, aynı pansiyonlarda kalıyor. Tuvalet kapılarının ve banyonun olmadığı okulda, öğrenciler soğuk suyla tuvalette banyo yapıyor. Öğrenciler mağduriyetlerinin giderilmesini isterken, Milli Eğitim Müdürü İlhan Bayraktar, ek binanın tamamlanmasıyla sıkıntıların ortadan kalkacağını söylüyor.
Tuvaletlerin kapısı yok
Malazgirt Öğretmen Lisesi öğrencileri, yerleşecek yerleri olmadığı için Malazgirt Alparslan Kız YİBO’nun pansiyonunu kullanmak zorunda kalıyorlar. Öğrencilerin bir kısmı da boşaltılmış laboratuvarlarda kalıyor. Ranzalar ikişerli üçerli birleştirilmiş, hemen yanı başlarında dolapları duruyor. Dolabı yetersiz kalan öğrenciler, elbiselerini tavana çaktıkları bir çiviye asıyor. Eksiklikleri bununla sınırlı kalmayan okul pansiyonunun, erkek ve bayan tuvaletlerinin kapıları olmadığı gibi elektrikleri de yok. Kız Alparslan YİBO’daki pansiyonun yetersiz kalmasının sebebi ise son yıllarda okuyan kız sayısının artması ve daha önemlisi, ek binanın tamamlanmaması. Binanın yapımı bitmek üzereyken müteahhit işi gevşetmiş, hatta durma aşamasına getirmiş. Bunun üzerine yetkililer müteahhit ile olan sözleşmeyi feshetmiş.
‘Beğenmiyorsanız gidin’
Son zamanlarda okullaştırma çalışmaları için sık sık farklı sloganlarla birçok kampanya yapıldığını belirten öğrenci velileri, okula giden öğrencilerin de mağdur edilmemesi gerektiğini ifade etti. Öğrenci velileri, öğrencilerin sorunlarını okul idaresine aktardıklarında ‘beğenmiyorsanız çekin gidin’ cevabını aldıklarını aktardılar.
Öğrencilerden Fatma Ateş, “Tuvaletlerimizin kapısı yok ve bu bir eksikliktir. Bunların kısa sürede giderilmesi gerekir” diyor. Yatakhanelerinin çok sıkışık olduğunu, bu nedenle bazı problemlerle karşı karşıya kaldıklarını belirten Malazgirt Alparslan YİBO öğrencisi Şengül Kılıç ise “Yatakhaneler çok sıkıştırıldığı için ikişerli üçerli ranzalar halinde birleştirildi. Yatakhanede üç-beş kız beraber yatıyoruz. Bir arkadaşımız hastalanınca hepimiz hastalanıyoruz” dedi. (Muş/EVRENSEL)

Eksikler tamamlanacakmış
Son bir iki yıl içerisinde ciddi bir yapılaşma olduğunu, bu nedenle bazı aksaklıkların baş gösterdiğini dile getiren Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, “2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle Malazgirt ilçesinde sadece bir tane lise vardı. Bu lisenin mevcudu da sadece 30 öğrenciydi. Bu iki yıl zarfında altı lise açtık. Bu süreç ortaöğretimdeki okullaşmayı artırdığı için yurt problemini beraberinde getirdi” diye konuştu. Alparslan Kız YİBO’nun bulunduğu bölgelerdeki binaların onarımının yapıldığını belirten Bayraktar, bunların tamamlanması ile mevcut sıkıntıların ortadan kalkacağını belirtti. Öğrencilerin ikamet etmesi gereken yurdun müteahhidin eksiklikleri yüzünden tamamlanamadığını ifade eden Bayraktar, müteahhit ile olan sözleşmenin feshedildiğini belirterek, yapının en kısa sürede başka müteahhit tarafından tamamlanacağını söyledi.
Cevat Danış
ÖNCEKİ HABER

Gebze Cezaevi için suç duyurusu

SONRAKİ HABER

‘Gazetecilerin DTP’ye karşı tutumu haksız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...