09 Kasım 2008 00:00

Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık için...

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) öncülüğünde Türkiye’de bir ilk gerçekleştiriliyor.

Paylaş

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) öncülüğünde Türkiye’de bir ilk gerçekleştiriliyor. Aleviler hak ve talepleri için Ankara’da bugün büyük bir miting yapacak. “Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet’in lağvedilmesi, cemevlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli’nin müze olması ve ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı için” iki gündür yürüyen Aleviler bugün Ankara’da olacaklar.
Bu yürüyüşlerinin sadece Alevilerin talepleri için değil, demokrasi için, ayrımcılığa son verilmesi için, özelleştirmelerin sona erdirilmesi, sendikasızlaştırma, örgütsüzleştirme, cinsiyet ayrımcı yaklaşımlar, seçim barajlarının, dokunulmazlıkların kaldırılması, zamların geri alınması, IMF politikalarının sona erdirilmesi için olduğunu kaydeden ABF Genel Başkanı Ali Balkız, “Bu yürüyüşte emperyalistler evine dönsün, annelerimiz artık ağlamasın, Kürt sorunu demokratik, barışçıl yolla çözülsün, yurtta ve dünyada barış olsun” diyeceklerini de ifade etti. Balkız, eğitim ve sağlığın parasız olması, şeriatçı yükselişe ‘dur’ denilmesi, kimsenin dininden, dilinden, kökeninden dolayı sorgulanmamasını da dile getireceklerini belirterek, “Bin yıllardır bu toprakların bir gerçeği olan Alevi varlığının her aşamada inkar edilmesine karşı, AKP gericiliğinin azgınca sürdürdüğü yok sayma politikasına karşı da yurdun dört bir yanından gelip Ankara’da olacaklarını” kaydetti. Balkız, “Tarihe bir iz bırakmak adına, gelin canlar bir olalım” dedi.
Garda toplanma
Büyük Alevi Yürüyüşü için yola çıkanlar sabah saatlerinden itibaren Ankara’da olacaklar. Hipodroom’da araçlarından inip, gar önünde toplanacak olan Aleviler, Ankara kitlesinin de katılımı ile garda kortejler oluşturup yürüyüşe geçecek. Buradan Sıhhiye Meydanı’na yapılacak yürüyüşün ardından yapılacak mitingde, Alevilerin, “zorunlu din dersleri ve Diyanet’in kaldırılması, Cemevlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması” başta olmak üzere, “eşit yurttaşlık hakkı” istemleri dile getirilecek. Konuşmaların ardından mitinge, Arif Sağ, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan, Grup Çığ türküleriyle, Ahmet Telli de şiirleriyle renk katacak.
İHD: Mitingi destekliyoruz
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi de ABF’nin “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” temalı yürüyüş ve mitingine destek açıklaması yaptı. Din ve inanç özgürlüğü, kültürel yaşama katılma ve kültürel mirası yaşatma hakkının, Aleviler açısından öteden beri sorunlu temel hak ve özgürlük alanı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Bu alanda özellikle Alevilerin hakları görmezden gelinmiş, istekleri duyulmamıştır” denildi. Alevilerin haklarını haykırmak ve isteklerini duyurmak için yaptıkları yürüyüş ve mitinge destek verdikleri vurgulanan açıklamada, “İHD, Alevilerin hak ve özgürlükler çerçevesinde dile getirdikleri isteklerini desteklemektedir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

Aleviler ne istiyor
*AHİM ve Danıştay kararları uygulansın, zorunlu din dersleri kaldırılsın,
*Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilsin,
*Cemevleri yasal statüye kavuşturulsun,
*Madımak Oteli ‘Utanç Müzesi’ olsun,
*Alevi köylerine cami yapılmasın,
*Asimilasyon politikaları sona ersin,
*Ayrımcılık son bulsun, eşit yurttaşlık hakkı tanınsın,
*Yoksulluk ve yolsuzluğa son,
*Laik ve demokratik bir sistem
*Özelleştirmeler son bulsun,
*Sendikasızlaştırma, örgütsüzleştirme son bulsun,
*Eşit işe eşit ücret ödensin;
* Seçim barajı kaldırılsın,
* Dokunulmazlıklar kaldırılsın,
* Zamlar geri alınsın,
*IMF politikaları sona ersin,
*Emperyalistler evine dönsün,
*Annelerimiz artık ağlamasın, Kürt sorunu demokratik, barışçıl yolla çözülsün,
*Yurt’ta Barış, Dünya’da Barış olsun,
*Eğitim ve sağlık parasız olsun,
*Şeriatçı yükseliş dursun,
*Kimse, dilinden, dininden, kökeninden dolayı sorgulanmasın.
*Bu Yürüyüş; Bin yıllardır bu toprakların bir gerçeği olan Alevi varlığının, ne yazık ki her aşamada inkar edilmesine karşı, bugünlerde ise AKP gericiliğince daha da azgınlaşarak sürdürülen bu yok sayma politikalarının sona erdirilmesini sağlamak içindir.
ÖNCEKİ HABER

Koruma kurulu davalık oldu

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...