10 Kasım 2008 00:00

İlhan Erdost adının verildiği parkta anıldı

Yayıncı İlhan Erdost, öldürülüşünün 28’inci yılında, Ankara’nın 100. Yıl semtinde, 2001 yılında adına açılan İlhan Erdost Parkı’nda, yakılan mumlar ve söylenen türkülerle anıldı.

Paylaş

Yayıncı İlhan Erdost, öldürülüşünün 28’inci yılında, Ankara’nın 100. Yıl semtinde, 2001 yılında adına açılan İlhan Erdost Parkı’nda, yakılan mumlar ve söylenen türkülerle anıldı.
12 Eylül faşizminin karanlık günlerinde gözaltına alınarak götürüldüğü Mamak Cezaevi’nde dövülerek öldürülen yayıncı İlhan Erdost, İlhan Erdost Parkı’nda da anıldı.
Ankara’nın 100. Yıl semtindeki parkta gerçekleşen etkinliğe semt sakinleri, Erdost’un eşi Gül Erdost, kızları Türküler ve Alaz ile ODTÜ öğrencileri katıldı.
1991’de açılan ve açılıştaki etkinliğin ardından bir daha etkinlik düzenlenmeyen İlhan Erdost Parkı, Erdost’un ölümünün 28’inci yılında bir kez daha doldu.
Ellerinde mumlarla ve İlhan Erdost’un fotoğraflarıyla etkinliğe katılan semt sakinleri, “İlhan Erdost’u unutmadık” dediler.
Emek Partisi Çankaya İlçe Başkanı Mahir Doğan, İlhan Erdost’un hayatı boyunca devrimci mücadeleye kattıklarını anlatarak, failleri aldıkları göstermelik cezalarla kurtarılırken, asıl emri verenlerin ortaya çıkarılmadığını söyledi.
Gül Erdost da eşi İlhan Erdost’un Markist kaynakları Türkçeye çevirerek hakikaten büyük bir ‘suç’ işlediğini söyledi. 1991’de açılan ve o dönemden beri hiçbir etkinlik yapılmayan parktan geçerken çok duygulandığını ve bu süre içinde “Ne oluyor? İnsanlar İlhan Erdost’u, mücadeleyi unutmaya mı başladı?” diye şüpheye düştüğünü belirten Gül Erdost, ama bu etkinlikte yeniden umutla dolduğunu söyledi.
Babası öldürüldüğünde 5 aylık olduğunu, şimdi ise 28 yaşına geldiğini belirten Alaz Erdost da yaşıtlarına bakıp, herkesin apolitikleştiğine ve bencilleştiğine üzüldüğünü, ama bir anda ortaya çıkmış bir fikirle bu kadar insanın toplanmasının kendisinin yanıldığını gösterdiğini ifade etti. Erdost’un büyük kızı Türküler de “Babam son anına kadar bizi düşündü. Bunu anlatılanlardan biliyorum” dedi. Türküler konuşmasını, “Bizim babamız diğer çocuklardan farklı olarak hep 36 yaşında, hep kalın, kara bıyıklı” diye bitirdi.
100. Yıl Mahallesi sakini ve ‘68’lilerden Tuncay Çelen de “İlhan Erdost ve öldürülen binlerce gencin failleri bellidir. Onlar şimdi iktidardadır” dedi. Çelen, Erdost gibilerin sadece parklara adlarının verilmesini değil, meydanlara heykellerinin dikilmesini hak ettiğini söyledi.
Etkinlikte, yakılan mumlar eşliğinde, İlhan Erdost’un en sevdiği “Engin Ol Gönül” türküsü hep bir ağızdan coşkuyla söylenirken, gelecek sene 7 Kasım’da saat 19.00’da İlhan Erdost Parkı’nda yeniden buluşulması kararı alındı.
Gençlerin Kapital ilgisi
Her 7 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da İlhanilhan Kitabevi’nde İlhan Erdost anısına Sol ve Onur yayını kitaplar yüzde 50 indirimli satıldı. Kitabevinde uzun kuyruklar oluşturan gençlerin başta Kapital olmak üzere Marx, Engels ve Lenin’in eserlerine ilgisi dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İzmir Kısa Film Festivali sıkıntılarla...

SONRAKİ HABER

Marksist klasikler TÜYAP’ta yok sattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa