12 Kasım 2008 00:00
Limanların özelleştirilmesi kriz faturasını artırır
Liman İş Sendikası Genel Merkezi, ekonomik krizin limancılık sektörüne nasıl yansıdığına ve alınması gereken önlemlere dün yaptığı basın toplantısıyla dikkat çekti. Basın toplantısında konuşan Liman İş Genel Başkanı Muzaffer Akpunar, Türkiyede ithalat ve ihracat taşımacılığının yüzde 90ının deniz yoluyla yapıldığını, kamunun limancılık sektöründeki payının ise yüzde 16 olduğunu aktardı.
TCDDye bağlı Mersin Limanının özelleştirilmesinin tamamlandığını, yine TCDDye bağlı İzmir, Derince, Samsun, Bandırma, İskenderun limanlarının özelleştirilme sürecinin hızla devam ettiğini, Haydarpaşa Limanının kapatılmasının gündemde olduğunu söyleyen Akpunar, her türlü yatırım ve personel eksikliğine rağmen kamu limanlarının büyük meblağlarda kâr ederek ülke bütçesine katkı sunduğunu belirtti.
Kamunun limancılık sektöründeki payının piyasayı belli ölçüde düzenlediğini, limancılık hizmetlerinin fahiş fiyatlarda verilmesini önlediğini aktaran Akpunar, özellikle kriz ortamında sektörde yaşanacak fiyat artışının zamlarla beli bükülen dar gelirlilerin daha da mağdur olmasına neden olacağının söyledi
Limanların özelleştirilerek kamu denetiminden çıkarılması, birlikte kaçakçılık, kara para aklama, yasadışı insan taşınması, insan-uyuşturucu ve silah ticareti gibi amaçlarla kullanılmasının önünü açar diyen Akpunar, kamu limanlarını özelleştirilmesinin ülke güvenliği ve savunmasının da satılmasının anlamına geleceğini söyledi.
Liman işçilerinin çalışma koşulları güçleşir
Akpunar, özel sektör tarafından işletilen liman ve iskelelerde sigortasız işçi çalıştırma, taşeronlaştırma, kaçak işçilik, yabancı işçi çalıştırma, vergi ve benzeri hukuksal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi gibi bir dizi olumsuzluk yaşandığına dikkat çekerek, kamu limanlarının özelleştirilmesiyle bu uygulamalar için yeni alanlar açılacağını söyledi.
Özelleştirmelerin, sendikal örgütlülük ve işçilerin kazanılmış haklarının tasfiye edilmesine, iş kazası ile meslek hastalıklarının artışına ve çalışma barışının bozulmasına neden olduğunu aktaran Akpunar, kamu limanları özelleştirilerek işsizliği arttırmak yerine, personel eksikliği giderilerek istihdama katkı sunulmalıdır dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et