12 Kasım 2008 00:00

Ne Obama ne de Çin!

Çin’in açıkladığı yaklaşık 600 milyar dolarlık kurtarma paketinin yarattığı olumlu hava piyasalarda, tıpkı Obama’nın başkan seçilmesinde olduğu gibi, ancak yarım gün etkili oldu

Paylaş

Çin’in açıkladığı yaklaşık 600 milyar dolarlık kurtarma paketinin yarattığı olumlu hava piyasalarda, tıpkı Obama’nın başkan seçilmesinde olduğu gibi, ancak yarım gün etkili oldu.
Yurtdışı borsaların günü ekside tamamlaması ve sabah itibarıyla vadeli piyasaların da düşüş yönünü işaret etmesi nedeniyle IMKB-100 endeksi güne düşüşle başladı. Çin’in 2010 yılına kadar ekonomiyi canlandırmak amacıyla inşaat, alt yapı ve sağlık hizmetleri sektörlerine yapacağı 586 milyar dolarlık yatırım açıklaması ve AIG’in borçlarının yeniden yapılandırılarak vadesinin ve tutarının arttırılması haberlerine rağmen özellikle finans ve otomotiv sektörüne (Deutsche Bank, General Motors için tavsiyesini Sat olarak değiştirdi, Goldman Sachs’ın dördüncü çeyrek kâr beklentisi -2.50 $ zarara çekildi) ilişkin endişelerin getirdiği satışlar ABD borsalarının günü kayıplarla tamamlamasına yol açtı. Çin’in yardım planının ardından global yavaşlamanın azalacağı spekülasyonları ile yükselişe geçen emtia fiyatları, Çin’e ilişkin iyimserliğin geçmesiyle önceki akşam düşüşe geçti ve Brent petrol tekrar 60 doların altına geriledi.
karlılıklarındaki gerileme, kâr tahminlerinin düşürülmesi ve tüketici güvenindeki azalma gibi nedenler sabah itibarıyla Asya borsalarının değer kaybetmesine neden oldu (MSCI Asya Pasifik endeksi -3.1%).
Dolar 1,60 YTL’ye dayandı
İstanbul serbest piyasada dün güne 1.5450 YTL’den başlayan dolar şu sıralar 1.5910 YTL’den, güne 1,9650 YTL’den başlayan avro ise 2,0240 YTL’den işlem gördü. Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1.5340 YTL, avronun satış fiyatı ise 1.9650 YTL olmuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Akdeniz sineği’ krizi

SONRAKİ HABER

‘Limanların özelleştirilmesi kriz faturasını artırır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...