Sarıseki halkı termik santrale karşı yaşam alanlarına sahip çıkıyor
İskenderun Sarıseki halkı yaptığı mitingle termik santral istemediğini ve yaşam alanlarına sahip çıkacağını gösterdi. Geçtiğimiz pazar günü bir araya gelen yediden yetmişe Sarıseki halkı ellerindeki dövizler ve attıkları sloganlarla ‘Termik santrale hayır’ dedi. Mitinge özellikle kadın ve çocukların katılımı dikkat çekti.
Daha önce AKP’ye çoğunlukla oy verdiklerini söyleyen Sarıseki halkı, “Yaşam hakkımızı tehdit edenlere karşı seçimlerde sandıkları boş göndereceğiz. Bizim sesimizi duymayanları biz de duymayacağız ve görmeyeceğiz” dediler.
Mısırda Mübarek’in yıkılmasını da sevinçle karşılayan Sarıseki halkı, Türkiye’nin ikinci Mısır olması için herkesin sokağa çıkması ayaklanması gerektiğini söylediler. Sık sık “Termik santral istemiyoruz, “Termik santrale hayır” “Ankara Ankara duy sesimizi” ve “ölmek istemiyoruz” sloganları atan kadını, çocuğu ve erkeği ile Sarıseki halkı termik santral yapacak enerji şirketlerine, AKP Hükümetine ve sessiz kalan yerel yöneticilere öfke kustu.
Bölgede yaşayan halk, Sarıseki, Azganlık, Denizciler, Akarca beldeleri ve İskenderun merkezinde bulunan sanayi tesisleri nedeniyle kanser vakalarının arttığına dikkat çekerek, Sarıseki yerleşim bölgesine termik santralin kurulması halinde insan yaşamının mümkün olmadığını vurguladılar.
Mitinge Sarıseki halkının yanı sıra Sarıseki’ye bağlı mahalle muhtarları, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Aytekin Polat ve Doç, Dr, Berkant Ödemiş, Sugözü Çevre Koruma Derneği, İskenderun Çevre Koruma Derneği. Emek Partisi GYK Üyesi Halil İmrek ve EMEP İskenderun, Erzin ve Dörtyol İlçe örgütleri katıldı.
Mitingin açılışını yapan Oktay Kandemir, termik santrale engel olabileceklerini, herkesin buna inanmasını istedi. Uzun yıllardır çevreyi korumak için mücadele verdiklerini belirten Kandemir, Doğu Akdeniz bölgesine 17 termik santralin yapılmak istendiğini ama halkın her geçen gün bilinçlenerek bu santrallere karşı alanlara çıktığını söyledi.
HANGİ PARTİDEN OLURSANIZ OLUN
Daha sonra Mustafa Kemal Üniversitesinden Doç Dr. Berkan Ödemiş bir konuşma yaptı. Ödemiş, Sarıseki’de böyle bir katılımı görmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Sarıseki’nin termik santrallere karşı mücadelesinin yanında olduğunu vurgulayan Ödemiş, “Onların paraları var, sermayeleri var. Gelip yaşadığımız yerlere termik santraller kuruyorlar. Kendileri gidip İstanbul’un, İzmir’in en güzel yerlerinde yaşıyorlar. Sizi işe alacağız diye kandıracaklar, sizi bölmeye çalışacaklar. Ama siz istemediğiniz ve birlik olduğunuz zaman hiçbir güç buraya santral yapamaz. İster AKP’li, ster MHP’li isterse CHP’li olun hepiniz aynı havayı soluyorsunuz. Hepini aynı yerde yaşıyorsunuz. Kendi yaşamınıza, çevrenize, doğanıza ancak siz sahip çıkarsınız. Siz kendi geleceğinize sahip çıkarsanız. Bizlerde sizin yanınızda oluruz. Seçimlerde bölünmeyin partilerin vaatlerine inanmayın sizden oy istemeye gelenlere ‘Termik santrale karşı mısınız, bizimle birlikte mücadele edecek misiniz’ diye sorun ve ona göre karar verin” dedi
DAMDAN DÜŞEN DAMDAN DÜŞENİN DERDİNDEN ANLAR
Sugözü Çevre Koruma Derneği Başkanı Kemal Benli, damdan düşen damdan düşenin derdinden anlayacağını söyledi. Köylerine Sugözü Termik Santral kurulacağı zaman işsiz kimsenin kalmayacağını köylülerin refah gücünün artacağını söylediklerine dikkat çeken Benli, “Burası Paris olacak dediler. Ama yaşayarak gördük ki hiçbir şey onların dediği gibi olmadı. İşten vazgeçtik. Ama hastalık çoğaldı. İnekler, koyunlar yavru atıyor. Her şey elimizde kayıp gidiyor. Biz bu işi başaramadık ama siz başarabilirsiniz. Bu iş kadınlarda biter kocalarınıza sahip çıkın onları kandırmalarına izin vermeyin çocuklarınıza sahip çıkın”dedi.
Avukat Bülent Akbay, hiçbir ücret talep etmeden Sarıseki halkının yanında hukuk mücadelesi vereceğini söyledi.
KANSER RİSKİ
Termik santrallerle ilgili sunumların ardından Sarıseki mahalle muhtarları ve halktan konuşmalar oldu. Kurulan kürsüden herkes termik santrale karşı nasıl bir mücadele verileceği konusunda düşüncelerini paylaştı. Kanser hastası olduğunu söyleyen Sarısekili Ülkünaz (Gülnaz) Kıllı, herkesin duyarlı olmasını istedi. Sarıseki’de ölümlerin yüzde 80-90’ının kanserden olduğunu belirten Kıllı, termik santralin kurulması ile birlikte herkesin kanser hastası olacağını vurguladı. Kıllı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Termik santralden gelecek bir ekmek istemiyoruz. Sağlıklı olmadıktan sonra o ekmeğin ne önemi var. Bizim hayatımızı elimizden alıyorlar. Yaşadığımız yeri elimizden alıyorlar. Bunun bir karşılığı olur mu. Burası bizim ve biz termik santral istemiyoruz. Belediye başkanlarının yöre halkının herkesin yanımızda olmasını istiyoruz.”
İstiklal Mahallesi Muhtarı Mustafa Çiçek termik santrale karşı 1850 imza topladıklarını söyledi. Beş bin kişinin yaşadığı beldede kimsenin termik santral istemediğini hatırlatan Çiçek, Hatay milletvekillerinin İskenderun Belediye Başkanının ve belde başkanlarının hepsinin termik santrale karşı durmasını istedi. Çiçek, “Bizim yanımızda olmayanların biz de yüzüne bakmayız” dedi.
Eski Muhtar Özcan Kaya da Organize sanayi kurulduğundan bu yana Sarıseki’de çalışanların oranın yüzde bir olduğunu ve sanayinin bütün zehrini kendilerinin yuttuğunu söyledi. Sanayiye karşı olmadıklarını ama insan sağlığını ve doğayı da düşünmek gerektiğini aktaran Kaya, termik santral kurulduktan sonra kimsenin Sarıseki de yaşayamayacağını bunun için çoluk çocuk herkesin bu mücadelede birlik olması gerektiğini vurguladı. (İskenderun/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et