15 Kasım 2008 00:00

‘Tecelli Etmeyen Adalet’ kampanyası

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) dünya çapında faili meçhul cinayetlere kurban olan veya hapsedilen gazetecilerin durumuna dikkat çekmek için uluslararası bir kampanya başlattı.

Paylaş

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) dünya çapında faili meçhul cinayetlere kurban olan veya hapsedilen gazetecilerin durumuna dikkat çekmek için uluslararası bir kampanya başlattı. IPI Direktörü David Dadge ve IPI Basın Özgürlüğü Yöneticisi Uta Melzer, Viyana’da düzenledikleri basın toplantısı ile bugün başlatılan “Tecelli Etmeyen Adalet” kampanyasının amaçları hakkında bilgi verdi. IPI’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Dadge, “bu kampanyada anlatılan gazetecilerin hikayelerinin alarm zilleri çalmasına neden olmasını ve yetkilileri eyleme geçmeye teşvik etmesini umuyoruz” dedi.
Kampanyada aralarında Türkiye’den Prof. Ahmet Taner Kışlalı’nın da bulunduğu, dünyanın değişik ülkelerinde öldürülen ya da hapsedilen gazetecilerin başından geçenler anlatılacak. IPI Basın Özgürlüğü Yöneticisi Uta Melzer ise kampanyanın sadece 10 olay ile sınırlandırılmasının, kampanya çerçevesinde “gösterilecek çabanın anlamlı olmasını sağlamayı amaçladığını” söyledi. Melzer, bu gazetecilerin olaylarında “adaletin yerini bulmadığı, ya adaletsiz biçimde halen hapiste tutuldukları ya da katillerinin adalet önüne çıkarılmayarak dokunulmazlıktan yararlandıkları”nı belirtti. IPI ayrıca, medya kuruluşlarından, kampanyada örnek olarak seçilen gazetecilerin durumunu kendi kanallarında yayımlamalarını istedi.
10 olay
Kampanya için seçilen örnek olaylar arasında Prof Dr. Ahmet Taner Kışlalı dışında, suç örgütleriyle ilgili haber yapan ve ortadan kaybolan Meksikalı muhabir Rodolfo Rincin Taracena, iç çatışmada kaybolan pek çok Sri Lanka’lı gazeteciden biri olan Subramaniyam Sukirtharajan, Gambiya’da basına yapılan baskılara karşı çıktığı için öldürülen basın özgürlüğü savunucusu Deyda Hydara ile Sırbistan’da öldürülen yayıncı ve gazeteci Slavko Curuvija’nın durumu bulunuyor.
Hapisteki gazeteci olaylarında ise reform talebi nedeniyle başlayan kitlesel tutuklamalar sırasında hapsedilen bir grup Kübalı gazeteciden Omar Rodriguez Saludes, yazıları nedeniyle sürekli hukuki baskılarla karşı karşıya kalan Azeri gazeteci Eynulla Fatullayev, İran’daki Kürt toplumunun sorunlarına dikkat çektikleri için ölüm cezası dahil ciddi hukuki yaptırımlarla yüz yüze kalan iki İranlı gazeteci Adnan Hasanpur ve Abdulmvahid Botimar, çok sayıda gazetecinin tutuklandığı Eritre’deki gazetecilerin ve Bangladeş’te tutuklanan Muhammed Atikullah Han Mesud’un durumu anlatılıyor.
IPI’ın bu kampanya için yayına koyduğu internet sitesinde, olayların geri planları, tanıklarla yapılan röportajlar, ölen ya da hapsedilen gazetecilerin çalışma ortamları ve söz konusu ülkelerde basın özgürlüğünün durumu ile ilgili bilgiler veriliyor. Bu kampanya ile ilgili bilgilere “http://www.freemedia.at/justicedenied” adresinden ulaşılabilir. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Temel’e ‘oyun ve miting’ yasağı

SONRAKİ HABER

Domatese bak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...