16 Kasım 2008 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Geri sayım bitti ve Barack Hüseyin Obama Jr, Amerika Birleşik Devletleri’nin 44. başkanı oldu.

Paylaş

Geri sayım bitti ve Barack Hüseyin Obama Jr, Amerika Birleşik Devletleri’nin 44. başkanı oldu. Fakat gerçekte o, tarih sayfalarına ilk Afro-Amerikan başkan olarak geçecek. Şu yadsınamaz bir gerçektir ki, bu olay eşsiz bir politik başarı, etkileyici bir politik yeteneğin eseri ve (itiraf etmeliyiz ki) politika idollerinin bir hediyesidir.
Arkadaşlar arasında, bir hapishane ziyaret odasının mahremiyetinde sık sık şakayla karışık şunu söyledim: Obama şık bir şekilde kazanıyor, bunu da konuşmalarındaki zaferle parlatılmış ve ‘politik sermaye’ ile doldurulmuş olumlu ve kabul gören hava ile yapıyor. Konuşmalarına “Amerikalı dostlarım, ilk olarak seçilmemi mümkün kılan (kaçınılmaz değilse bile) yegane insana; George W. Bush’a teşekkür etmek istiyorum!” diye başlıyor.
Bütün iyi espriler gibi bu da güzel bir kahkahayı hak ediyor. Ve aslında bunların olmasını sağlayan şey de gerçeğin kendisidir.
Ve gerçek şudur ki, Bush’un gafları olmadan Obama, sadece yarışta bir aday olabilirdi. Obama’nın değindiği esas konu -ki bu, onun Demokrat Parti sürüsünün kalanından ayrılmasını sağladı- onun Irak savaşına baştan beri karşı çıkmasıydı. Bu, Obama için kendisini rakiplerinden, -ki bunların birçoğu yarım ağızla da olsa savaş yanlısıydılar, veya daha da kötüsü savaşı sadece desteklememenin politik kariyerlerine zarar vereceğini düşündükleri için destekleyen insanlardı- çok uzağa ve ileriye taşıyan bir rüzgardı.
Rüzgar onu Oval Ofis’e, Amerikan politikasındaki en büyük ödüle taşıdı.
Fakat bu ne anlama geliyor?
Bu olayın sembolik değerini inkar edemeyiz. Milyonlarca siyahın evinde, onun resimleri, Martin Luther King, John F. Kennedy ve İsa’nın soluk yağlıboya tablosunun yanında duvarları süsleyecek.
Fakat bu sembolün ötesinde asıl önemli olan, bazı uzmanlar Obama’yı seleflerinden çok az farklı olarak tanımlıyorlar. Siyaset bilimci Clarence Lusane, yakın zamanda kaleme aldığı Siyah Bilginler kitabında Obama ve Demokrat Parti’nin arkasındaki finansörlere dikkat çekti ve şöyle dedi:
“Amerikan hegemonyasının ödülü, ABD kuruluşları için piyasaların genişlemesi, güvenlik esaslı çok yönlü ilişkiler, korumacı ticaret politikaları ve teröre odaklanma büyük olasılıkla Demokrat Parti’nin önde gelen politik ve finansal destekçileri tarafından talep edilen anahtar öncelikler olacaktır. Başka bir deyişle, birkaç anahtar alanda, bir Obama yönetimi hem George H.W. Bush hem de Bill Clinton tarafından uygulanan politikaları tekrarlayacaktır.
Yine de semboller güçlü şeylerdir. Bazı zamanlar, kendi hayatları vardır. İlk anlamlarından başka bir anlam da yüklenmeye başlayabilirler.
Nasıl bir tarih olacağını göreceğiz.
Mumia Abu-Jamal
ÖNCEKİ HABER

Kriz kapitalizmin Frankeştayn’ıdır!

SONRAKİ HABER

Dünyadan kısa kısa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...