17 Kasım 2008 00:00

Sınır ötesi sansüre tepki

Hüseyin Karabey’in yönetmenliğini yaptığı ‘Gitmek’ filminin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sansürlenmesine, Irak’ın Federal Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Kürt yönetmenler tepki gösterdi.

Paylaş

Hüseyin Karabey’in yönetmenliğini yaptığı ‘Gitmek’ filminin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sansürlenmesine, Irak’ın Federal Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Kürt yönetmenler tepki gösterdi. İranlı yönetmen Azad Bablesk, bakanlığın bu tavrını trajikomik bir durum olarak değerlendirirken, yönetmen ve senarist Cemal Muhammed Sewze ise filmin milliyetçi duygulardan dolayı yasaklandığı yorumunu yaptı.
Yönetmenliğini Hüseyin Karabey’in yapmış olduğu “Gitmek” filminin gösterimi, İsviçre’de düzenlenen Culturescapes Sanat Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından engellendi. Gerekçe olarak da “Bir Türk kızı bir Kürde aşık olamaz. Türkiye açısından negatif propaganda olur” denildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın filmle ilgili “Kendi paramızla bölücülük yapılmasına izin mi verseydik?” açıklaması tepkilere neden olmuştu. Federal Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Kürt yönetmen ve senaristler, Bakan Günay’ın filmi yasaklaması ve yaptığı açıklamayı sert dille eleştirdi.
İranlı Kürt Senarist ve Yönetmen Azad Bablesk, bakanlığın filme yönelik tavrını tek kelimeyle trajikomik bulduğunu söyledi. Bablesk, “Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bu tavrı trajiktir. Çünkü bu tavır Türkiye’de milliyetçi zihniyetin ne derecede ilerlemiş olduğunu açıkça göstermektedir. Ayrıca Kürt düşmanlığının geldiği düzeyin ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Ben bir Kürt senarist olarak tüm Kürt sanatçılara sesleniyorum; bu durum karşısında sessiz kalmasınlar, tutum sahibi olsunlar” dedi.
Süleymaniye Sinema ve Sanat Sorumlusu, Yönetmen Cemal Muhamed Sewze ise sanatın milliyetçi duygulardan kaynaklı sınırlandırılmamasını istedi. Sewze, “Bakanın göstermiş olduğu gerekçe bile tek başına oldukça tehlikelidir. Aşkın ve sevginin milleti olamaz” dedi.
Gazeteci ve Yönetmen Adil Koçeri, filme yönelik sansürü şaşkınlık içinde karşıladığını belirterek, filmin sansürlenmesinin nedeninin bir aşk hikayesi olmasına tepki gösterdi. (Süleymaniye/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Pazaryerlerinden kareler sergi oldu

SONRAKİ HABER

Ahmet Kaya yok linççiler duruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa