21 Kasım 2008 00:00

635 bin çocuk sokakta kalabilir


Çocuk Hakları Günü’nde çocuklar yine haklarından mahrum, yine “sokakta kalma, şiddet, fuhuş, pornografi, zorla çalıştırma” riskleri ile karşı karşıya. “Dünyada, çocuklarının bayramı olan tek ülke” olmakla övünen Türkiye ise 18 yıla rağmen altına imza attığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin gereğini yerine getirmiyor.
Ankara Çocuk Hakları Platformu üyeleri bütün bu çelişkileri dün Yüksel Caddesi’nde yaptıkları basın açıklaması ile dile getirdiler. Gündem Çocuk Derneği’nden Emrah Kırımsoy, Ankaralılara da dağıttıkları el ilanındaki çocuk istismarlarını ve çocukların karşı karşıya kaldıkları tehlikeleri rakamlarla anlattı. Kırımsoy, yaklaşık 635 bin çocuğun kendini sokakta bulma riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
TBMM Sokak Çocuklarına İlişkin Geçici Komitesi’nin, “sokakta yaşayan ve/veya çalışan 41 bin 982 çocuğun SHÇEK’in sunduğu hizmetlerden faydalandığı” açıklamasına da değinen Kırımsoy, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, her yıl yaklaşık 25 bin çocuğun cinsel ya da diğer herhangi bir şekilde şiddete maruz kaldığını söyledi.
Sözleşme imzalamak yeter mi?
Platformun ortak metnini okuyan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’ndan Avukat Bilal Kolbüken de Türkiye’nin, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imza altına almasına rağmen, çocukların yaşadıkları sorunların devam ettiğini, rakamların da ortaya koyduğunu söyledi.
20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nde, Türkiye’nin yükümlülüklerini bir kez daha hatırlatmak ve acil olarak yaşama geçirilmesini istedikleri talepleri bir kez daha yüksek sesle söylemek için burada olduklarını kaydeden Kolbüken, çocuk ihmal ve istismar olayları ile gündemde olan ve özellikle çocuk yurtları gibi alıkoyma mekanlarının bağımsız mekanizmalar tarafından izlenmesinin sağlanmasını istedi. Açıklamanın ardından Ankaralılara çocuk haklarına duyarlılık isteyen el ilanları dağıtıldı.
‘7 bin çocuk tacize uğradı’
DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edilişinin yıl dönümü nedeniyle Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Geylani basın toplantısında, sadece 2007 yılında Türkiye’de 7 bin çocuğun taciz ve tecavüze uğradığını, sokakta yaşayan çocukların sayısının 42 bini bulduğunu, sokakta kalan çocukların çoğunun da ‘savaş’ mağduru olduğunu belirtti. Geylani, çocukların sokaklara çıkmasını da, “Yaşanan şiddete yönelik kaçınılmaz bir tepki” şeklinde değerlendirdi. (Ankara/EVRENSEL)

Sorunlar diz boyu
  • Çocukların yüzde 26’sı engelli
  • Her yıl 3 bin evlat edinme başvurusu var ancak sonuçları 3-6 yıl sürüyor
  • Türkiye’de her yıl doğan 1.3 bebekten 130 bini düşük doğum ağırlığında
  • 20 bine yakın çocuk ailesi olduğu halde SHÇEK’in koruması altında
  • Sıfır yaş grubu bebek ölümlerinin yüzde 49.3’ü yenidoğan hastalıklarından kaynaklanıyor
  • 5 yaş altı Türkiye nüfusunun yüzde 25’i nüfusa kayıtlı değil.
    Devletin ödevleri
    Türkiye, BM İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmeye Seçmeli Protokol’ü acilen onaylamalı
    Çocukların ifade özgürlüğü garanti altına alınarak, katılım hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalı
    Çocukların durumunu izleyecek, politikalar oluşturulmasını sağlayacak bir çocuk veri ve bilgi sistemi, ayrımcılığa yol açmayacak şekilde oluşturulmalı,
    Çocuk sağlığının korunmasına yönelik tedbirler acilen geliştirilmeli, sağlık hakkı güvence altına alınmalı
    Bütün çocukların eğitime erişimi sağlanmalı, eğitimin niteliği artırılmalı
    Çocuğa yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için önlemler alınmalı
    Çocuk adalet sistemi güçlendirilmeli, çocuklar kanunla ihtilafa düştüğünde çocuk merkezli bir bakış açısıyla çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurulmalı
    Çocuk ombudsmanlığı, Paris Prensiplerine uygun şekilde oluşturulmalı
    Bütün bunları gözeten, ihtiyaçları, gerekliliği gören ve ona ilişkin hak temelli çözümler üreten bütüncül bir çocuk politikası oluşturulmalı.